Eggallergi

Egg allergy

Sist oppdatert 28.04.2016

Ved eggallergi utvikles allergi mot proteiner i både plommen og hviten i egget. Denne formen for allergi er vanligst hos små barn, og de fleste vokser den av seg med alderen.

Eggallergi er blant de vanligste matallergiene hos barn. Etter melkeallergi er det den vanligste matvareallergien hos barn. Den forsvinner vanligvis ved 4-5 års alderen. Noen reagerer kraftig mot små mengder av eggproteiner, andre får kun lett ubehag. Mange med matvareallergi reagerer på flere matvarer, hvor reaksjon mot eggproteiner er én av allergiene. Eggallergi kan også være den eneste matvareallergien hos en person.

Hvordan den allergiske reaksjonen arter seg, er varierende. Man kan få diaré, vondt i magen, elveblest, eksemforverringer, pusteproblemer, utløsning av astma og allergisk sjokk. På grunn av muligheten for alvorlige reaksjoner ved inntak av eggprotein, er det anbefalt at personer med eggallergi har rask tilgang til adrenalin. Fastlegen kan skrive ut resept på dette, og forklare hvordan adrenalinet skal settes dersom det er behov for det.

Personer med eggallergi må unngå å få i seg eggproteiner og matvarer man ikke tåler. Når egg finnes i matvarer, er dette oftest merket som «eggehvite», «eggeplomme» og «eggepulver». Det er viktig at man leser nøye på forpakningen hva den inneholder før man spiser matvaren. Alle produkter som er tilsatt egg, skal være merket.

Egg finnes i svært mange matvarer, og det er kan være utfordrende å sørge for at man ikke får i seg egg. Mange matvarer er merket «kan inneholde spor av egg». Slike matvarer er ikke tilsatt egg, men betegnelsen betyr at det under produksjon kan ha kommet rester av egg i matvaren. De fleste med eggallergi tåler slike produkter, men den enkelte må forhøre seg med sin lege om allergien er så uttalt at man også må holde seg unna denne typen matvarer. Det finnes erstatningsprodukter for egg som kan kjøpes i helsekostforretninger.

Personer med eggallergi kan få reaksjoner mot influensavaksine. Det er fordi vaksinen kan være dyrket på befruktede hønseegg. Influensavaksine bør bare gis dersom man fra tidligere vet at personen ikke reagerer på dette.

Deler av MMR-vaksinen (vaksine mot meslinger, kusma, røde hunder), som gis rutinemessig til barn når de er 15 måneder og i 6. klasse, er dyrket på kyllingfosterceller. Likevel kan barn med eggallergi som regel vaksineres på vanlig måte, fordi det er minimalt med eggproteiner i vaksinen.

Symptomer

Symptomene ved eggallergi varierer fra person til person. De fleste får et mindre ubehag som går over av seg selv ved inntak av egg.

Symptomer man kan få som eggallergiker ved inntak av eggprotein, er diaré, vondt i magen, utslett, eksemforverring, problemer med å puste, utløsning av astma og allergisk sjokkreaksjon.

Behandling og forebygging

Behandlingen er å unngå egg i maten.

Dette kan være en utfordring, siden svært mange matvarer inneholder egg. Det er viktig at man leser på pakningen hva en matvare inneholder.

Undersøkelse og diagnostikk

Eggallergi kan som regel påvises ved prikktesting.

Før man gjennomfører en slik prikktest, vil fastlegen kunne mistenke eggallergi på bakgrunn av historien om plager og symptomer ved inntak av egg. Ved prikktest dyppes en dråpe med det allergifremkallende stoffet på underarmen, og deretter stikkes et lite hull på huden med en liten spiss metallgjenstand. Ved allergi vil det oppstå en allergisk reaksjon på huden med rødhet og hevelse. Det bekrefter diagnosen. Blodprøve er mindre brukt i diagnostiseringen.

Årsak

Eggallergi oppstår på grunn av en overreaksjon av immunsystemet.

Kroppens immunsystem feiltolker eggproteinene, og tror de er farlige. Når en eggallergiker får i seg eggproteiner, bindes disse til antistoffer i kroppen. Deretter frigjøres histamin og andre stoffer som gir den allergiske reaksjonen i kroppen.

Prognose

Prognosen ved eggallergi er god.

De aller fleste er kvitt allergien i løpet av tidlige barneår, som regel før 4-5 års alder.

Fakta om Eggallergi:

Eggallergi er vanligst hos små barn, og de fleste vokser den av seg med alderen.

Hvordan den allergiske reaksjonen arter seg, er varierende. Man kan få diaré, vondt i magen, elveblest, eksemforverringer, pusteproblemer, utløsning av astma og allergisk sjokk.

Behandlingen av eggallergi er å unngå egg i maten.

På grunn av muligheten for alvorlige reaksjoner ved inntak av eggprotein, er det anbefalt at personer med eggallergi har rask tilgang til adrenalin.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Petter Morten Pettersen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Allergi:

Allergi er en tilstand som kroppen får når den kommer i kontakt med harmløse stoffer som feiltolkes og aktiverer kroppens immunsystem.

En allergisk reaksjon kan derfor utløses av mat, medisiner, insekter og forskjellige stoffer mot huden, men ikke minst av alt enkelte stoffer vi puster inn. Allergi er en arvelig sykdom og som de senere år har vært sterkt økende.

Fakta om Akuttmedisin:

Akuttmedisin er en samlebetegnelse for medisinske tilstander som begynner brått og har et kraftig og raskt forløp som ofte krever livreddende behandling i form av rask førstehjelp. I denne akutte situasjon er pasientene også helt avhengig av førstehjelpens stabiliserende behandling. Her kan enkle grep redde liv, og derfor er førstehjelp en viktig del av akuttmedisinen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk