Hva folk setter på koldtbordet på 17.mai, selveste nasjonaldagen, er svært forskjellig fra landsdel til landsdel. Og fra familie til familie.

Jeg stilte et åpent spørsmål om dette på Facebook-siden vår, og ut fra de mange, sprikende svarene er det likevel noen ting som går igjen.

Det aller vanligste

Blant det aller vanligste er rømmegrøt, som gjerne serveres med spekemat - fenalår og spekeskinke.

I tillegg er potetsalat i en eller annen form uunngåelig. En vanlig kremete potetsalat gjør susen, men om du vil gå for noe mer heftig kan du prøve deg på den jeg liker aller best.

Det ble ikke nevnt, men jeg sitter med følelsen av at waldorfsalat (eller en avart) også spises rundt om i det ganske land.

Det kjekke tilbehøret

De små skålene som gjør all den andre maten bedre er, etter min mening, de viktigste på koldtbordet. Remulade er nesten obligatorisk, men du kan gjerne ha litt aioli også.

En ting jeg ofte lager, fordi det passer til alt, er en sopp- og løkstuing. Den passer for eksempel godt til roastbiff.

Et litt friskere og freshere tilbehør får du om lager denne agurksalaten med mynte.

De som vil gjøre noe ekstra

Jeg kan nesten ikke få sagt det sterkt nok, men altså: Det er dødslett å lage gravlaks. Og det tar deg bare noen minutter ved kjøkkenbenken (Deretter ligger den i kjøleskapet i tre dager). Du vil ikke tro hvilken status du får blant venner!

De kommer til å begynne og hviske om deg: - Hun lager sin egen gravlaks ..., sier de, og lar deg forstå at du nesten er magisk.

Har du først laget gravlaks må du nesten ha sennepssaus.

Og når vi først er i gang med laksen kan ikke eggerøra være langt unna.

Brød på bordet

Jo bedre brød, desto bedre blir koldtbordet. Det er ikke noe i veien for å lage rundstykker, fryse dem ned og varme dem i ovnen når du skal spise. Selv er jeg blitt veldig glad i focaccia. Når man vet hvor enkelt det er å lage så mye brød (Du fyller en hel langpanne ...), tyr man lett til den løsningen.

Ting som burde vært på bordet

Så et hjertesukk: Dersom det hadde vært noe tak i oss, hadde vi sett andre ting på 17. mai-bordet. Hva tenker jeg på? Jo, jeg tenker på at vi burde vært flinkere til å fylle bordet med sesongens varer. Og hva er i sesong nå? Det er asparges og nykål. Jeg legger med et par oppskrifter med det, og de viktigste av de jeg har vært innom ovenfor.

Og så vi ikke glemme kakene!

Her er hele sjekklista som kan brukes til inspirasjon:

  • Løk og soppstuing
  • Waldorfsalat
  • Spekeskinke
  • Fenalår
  • Aioli
  • Karbonader
  • Agurksalat
  • Gravlaks
  • Rømmegrøt
  • Hjemmelaget potetsalat
  • Sennepssaus
  • Potetstappe
  • Flatbrød
  • Eggerøre
  • Rekesalat
  • Asparges
  • Remulade
  • Roastbiff
  • Laksemousse
  • Empanadas
  • Focaccia
  • Varmrøkt pepperlaks
  • Sur agurk
  • Sylta rødbeter
  • Sild i alle varianter (sjekk den gode oppskriften nedenfor)
  • Kokt, kald ørret (eller laks), med agurksalat og pepperrotkrem
  • Lodderogn

Scroll nedover og finn alle de gode oppskriftene!

(Over 21.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du omelett

Slik lager du perfekte muffins

Her er verdens beste sjokoladekake

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Focaccia

Her er en enkel oppskrift på det italienske bondebrødet som er supert å servere til maten.

Ingredienser:

600 g hvetemel

3 dl vann

3 ss olje

1 ts salt pluss flaksalt til å strø på toppen

2 stilk rosmarin

2 ts tørrgjær

15 stk oliven, sorte

2 fedd hvitløk

10 stk soltørkede tomater

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gravlaks

Det er utrolig at dette ikke tar mer enn 30 sekunder.

Ingredienser:

300 g salt

300 g sukker

2 ss dill, tørket

2 ss karve

500 g laksefilet

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Ingredienser:

500 g poteter

3 stk sjalottløk

150 g lange, grønne bønner

50 g parmesan

70 g pinjekjerner

2 ss finhakket gressløk

5 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

smør/olje, til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Agurksalat

Slik blir agurksalaten bedre. Mye bedre.

Ingredienser:

1 stk agurk

5 ss hvitvins eddik (eller epleeddik etc)

1 ss sukker

vann

4 ss mynte, frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Asparges med reker

Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

20 stk reker, pillede

2 ss løyrom

olivenolje

Saus - Hollandaise

200 g smør

2 stk egg

1 stk sitron

cayennepepper

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Nykål og pølser

Vi hyller våren med nykål og pølser.

Ingredienser:

1 stk nykål

8 stk pølse

2 stk sjalottløk

100 g blåmuggost

1 stk eple

2 potte gressløk

2 ss urter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Skagenrøre

En herlig forrett som lages på to, tre minutter. Oppskriften på skagenrøre er lett å variere. Noen kaller det "skagen toast".

Ingredienser:

1 ss rødløk, finhakket

2 dl crème fraîche

2 ss majones

2 ss gressløk, finhakket

2 ss dill, finhakket

1 ts sennep, gjerne sterk (Dijon)

2 stk sitronbåter

salt og pepper

150 g reker

150 g krepsehaler

4 ss rogn, gjerne av laks eller ørret

1 knivsodd cayennepepper, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):

Svinestek med sprø svor

Svinestek blir ekstra godt når det er sprø svor. Det får du med denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

1,5 kg svin

1,5 ts salt

1 ts pepper

Saus:

2 ts dijonsennep

3 ss hvetemel

pepper

2 dl rødvin

salt

2 ss smør

5 dl stekesjy

Tilbehør:

4 stk eple

8 stk svisker

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Løk- og soppstuing

Dette tilbehøret passer til alt!

Ingredienser:

1 stk løk

5 stk champignon, i skiver

1 fedd hvitløk

2 dl kremfløte

salt og pepper

Eventuelt litt tørkede urter som basilikum, timian, oregano, rosmarin, merian etc

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Kyllinglår med smak av honning og rosmarin

Du kan bruke rå eller ferdig grillede kyllinglår i denne retten. Om de er rå må du beregne ca 10 minutter steketid først.

Til 4 porsjoner:

4 stk grillet kylling lår

1 stk løk

1 stk sitron i skiver

2 kvist rosmarin

Honningmarinade:

2 ss honning

2 ss sitronsaft

2 ss olivenolje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher SJuve

Rømmesild med ristet hvitløk

Denne må prøves av alle som liker sild. Og de som ikke (tror de) liker sild.

Ingredienser:

2 stk sild

1,5 dl rømme

1,5 dl majones

10 fedd hvitløk

2 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Test av revet ost

Snittkarakter: 2,9

Enkelt, joda. Men godt? Som oftest ikke, viser testen vår av 19 typer revet ost.