Annonse

Hva folk setter på koldtbordet på 17.mai, selveste nasjonaldagen, er svært forskjellig fra landsdel til landsdel. Og fra familie til familie.

Jeg stilte et åpent spørsmål om dette på Facebook-siden vår, og ut fra de mange, sprikende svarene er det likevel noen ting som går igjen.

Det aller vanligste

Blant det aller vanligste er rømmegrøt, som gjerne serveres med spekemat - fenalår og spekeskinke.

I tillegg er potetsalat i en eller annen form uunngåelig. En vanlig kremete potetsalat gjør susen, men om du vil gå for noe mer heftig kan du prøve deg på den jeg liker aller best.

Det ble ikke nevnt, men jeg sitter med følelsen av at waldorfsalat (eller en avart) også spises rundt om i det ganske land.

Det kjekke tilbehøret

De små skålene som gjør all den andre maten bedre er, etter min mening, de viktigste på koldtbordet. Remulade er nesten obligatorisk, men du kan gjerne ha litt aioli også.

En ting jeg ofte lager, fordi det passer til alt, er en sopp- og løkstuing. Den passer for eksempel godt til roastbiff.

Et litt friskere og freshere tilbehør får du om lager denne agurksalaten med mynte.

De som vil gjøre noe ekstra

Jeg kan nesten ikke få sagt det sterkt nok, men altså: Det er dødslett å lage gravlaks. Og det tar deg bare noen minutter ved kjøkkenbenken (Deretter ligger den i kjøleskapet i tre dager). Du vil ikke tro hvilken status du får blant venner!

De kommer til å begynne og hviske om deg: - Hun lager sin egen gravlaks ..., sier de, og lar deg forstå at du nesten er magisk.

Har du først laget gravlaks må du nesten ha sennepssaus.

Og når vi først er i gang med laksen kan ikke eggerøra være langt unna.

Brød på bordet

Jo bedre brød, desto bedre blir koldtbordet. Det er ikke noe i veien for å lage rundstykker, fryse dem ned og varme dem i ovnen når du skal spise. Selv er jeg blitt veldig glad i focaccia. Når man vet hvor enkelt det er å lage så mye brød (Du fyller en hel langpanne ...), tyr man lett til den løsningen.

Ting som burde vært på bordet

Så et hjertesukk: Dersom det hadde vært noe tak i oss, hadde vi sett andre ting på 17. mai-bordet. Hva tenker jeg på? Jo, jeg tenker på at vi burde vært flinkere til å fylle bordet med sesongens varer. Og hva er i sesong nå? Det er asparges og nykål. Jeg legger med et par oppskrifter med det, og de viktigste av de jeg har vært innom ovenfor.

Og så vi ikke glemme kakene!

Her er hele sjekklista som kan brukes til inspirasjon:

  • Løk og soppstuing
  • Waldorfsalat
  • Spekeskinke
  • Fenalår
  • Aioli
  • Karbonader
  • Agurksalat
  • Gravlaks
  • Rømmegrøt
  • Hjemmelaget potetsalat
  • Sennepssaus
  • Potetstappe
  • Flatbrød
  • Eggerøre
  • Rekesalat
  • Asparges
  • Remulade
  • Roastbiff
  • Laksemousse
  • Empanadas
  • Focaccia
  • Varmrøkt pepperlaks
  • Sur agurk
  • Sylta rødbeter
  • Sild i alle varianter (sjekk den gode oppskriften nedenfor)
  • Kokt, kald ørret (eller laks), med agurksalat og pepperrotkrem
  • Lodderogn

Scroll nedover og finn alle de gode oppskriftene!

(Over 21.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du omelett

Slik lager du perfekte muffins

Her er verdens beste sjokoladekake

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Focaccia

Her er en enkel oppskrift på det italienske bondebrødet som er supert å servere til maten.

60 min

600 g hvetemel

3 dl vann

3 ss olje

1 ts saltpluss flaksalt til å strø på toppen

2 stilk rosmarin

2 ts tørrgjær

15 stk oliven, sorte

2 fedd hvitløk

10 stk soltørkede tomater

Fremgangsmåte

Bland sammen 3 spiseskjeer olje, mel, salt og gjær. Ha i litt og litt av vannet og kna det sammen til en smidig deig.

Skjær tomatene i biter og hvitløkfeddene i skiver. Bland oliven, tomater og hvitløk inn i deigen. Ha deigen i en bolle, dekk til med et kjøkkenhåndle og sett den til heving. Den skal omtrent doble seg i størrelse.

Kna deigen igjen. Legg den i en stor, firkantet ildfast form (du kan også steke det uten form). Deigen skal være omtrent 6 centimeter tykk. Dekk til og la den etterheve i ca 20 minutter.

Dypp fingrene i mel og la små forsenkninger i deigen. Sett små kvister med rosmarin i hullene. Hell på sjenerøst med olje og dryss over flaksalt.

Stek brødet i ovnen på 180 grader i 30-35 minutter.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gravlaks

Det er utrolig at dette ikke tar mer enn 30 sekunder.

1440 min

300 g salt

300 g sukker

2 ss dill, tørket

2 ss karve

500 g laksefilet

Fremgangsmåte

Bland sammen sukker, salt, dill og karve.

Skjær laksen i to like store stykker.

Legg litt av saltblandingen på et fat, legg det første laksestykke med skinnsiden ned på blandingen. Dryss over litt av saltblandingen. Legg den andre laksestykke på toppen, med skinnsiden opp.

Ha resten av saltblandingen på toppen. Pass på å pakke blandingen godt rundt slik at saltet kommer til overalt.

Dekk til med plast. Legg den i kjøleskapet med press i tre dager (Legg for eksempel en full melkekartong på toppen).

Det er faktisk ikke nødvendig å snu fisken underveis, men det skader ikke.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

20 min

500 g poteter

3 stk sjalottløk

150 g lange, grønnebønner

50 g parmesan

70 g pinjekjerner

2 ss finhakketgressløk

5 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

smør/olje, til steking

Fremgangsmåte

Skrell potetene, del dem i biter (store terninger) og kok dem møre i godt saltet vann. La de grønne bønnene koke med de siste fem minuttene.

Mens potetene kokker lager du resten:

Ha pinjekjernene i en stekepanne (uten olje/smør) på middels varme. Dytt litt rundt på dem til de får litt farge. Legg i en bolle (som er stor nok til å romme potetene).

Skrell sjalottløken, skjær den i skiver og stek den gyllen i litt smør og ha i bollen med pinjekjernene. 

Ha i gressløk, fint revet parmesan, olje, sitronsaft, salt og pepper.

Sil av poteter og grønne bønner. Ha i bollen og vend godt rundt.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Agurksalat

Slik blir agurksalaten bedre. Mye bedre.

60 min

1 stk agurk

5 ss hvitvinseddik(eller epleeddik etc)

1 ss sukker

vann

4 ss mynte, frisk

Fremgangsmåte

Skrell agurken. Del den på langs. Skrap ut frøene.

Hakk den i biter. Legg dem i en bolle med sukker og eddik. Dekk med vann og la det stå - gjerne noen timer.

(Eventuelt: kan du bruke 1 spiseskje eddik og 1 spiseskje sukker og blande godt rundt, så slipper du å vente. Det blir nesten det samme...)

Sil av. Hakk frisk mynte og vend inn. Servér gjerne til fisk.

PS

Du kan også bruke sitronmelisse, basilikum eller persille.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Asparges med reker

Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...

15 min

Til 2 porsjoner

8 stk asparges

20 stk reker, pillede

2 ss løyrom

olivenolje

Saus - Hollandaise

200 g smør

2 stk egg

1 stk sitron

cayennepepper

salt og pepper

Fremgangsmåte

 

Sausen:

Klare smøret: Smelt smøret i en kjele. Fjern det øverste laget med en spiseskje. Hell smøret forsiktig over i en beholder og stopp slik å helle når det hvite, melkeaktige kommer.  (100 gram smør pr eggeplomme en fin tommelfingerregel). Skill eggeplommene fra eggehviten. Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme. Kok opp en liten kjele med vann.Ha bollen med eggeplommene over kjelen med kokvarmt vann. Pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Pisk kraftig i ca 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske til det blir tykkere og du kjenner litt motstand.Ha i litt og litt av det klarede smøret. Pisk smøret inn mellom hver gang du har i smør.Smak til med sitronsaft, cayennepepper, salt og pepper.

Aspargessen

Fjern det nederste på aspargesen. Vend dem i olje. Stek dem i stekepanne, grillpanne eller på grillen i ca 3-4 minutter.

Legg aspargesene på fat, ha på løyrom og reker. Og servér med sausen.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Nykål og pølser

Vi hyller våren med nykål og pølser.

20 min

1 stk nykål

8 stk pølse

2 stk sjalottløk

100 g blåmuggost

1 stk eple

2 potte gressløk

2 ss urter

Fremgangsmåte

Hakk nykålen grovt. Kok den i 4-5 minutter i god saltet vann. Sil av og hold varm.

Del pølsene i biter og stek dem gylne i stekepannen med finhakket løk. .

Finhakk gressløk, eple, friske urter og del opp osten i biter.

Fordel kålen i skåler, legg på pølser. Legg på osten og dryss over gressløk, eple og friske urter.

For den som liker det kan man smelte litt smør og ha over.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Skagenrøre

En herlig forrett som lages på to, tre minutter. Oppskriften på skagenrøre er lett å variere. Noen kaller det "skagen toast".

15 min

1 ss rødløk, finhakket

2 dl crème fraîche

2 ss majones

2 ss gressløk, finhakket

2 ss dill, finhakket

1 ts sennep, gjerne sterk (Dijon)

2 stk sitronbåter

salt og pepper

150 g reker

150 g krepsehaler

4 ss rogn, gjerne av laks eller ørret

1 knivsodd cayennepepper, eventuelt

Fremgangsmåte

Legg finhakket rødløk i vann i en times tid om du ikke liker den skarpe smaken.

Bland sammen crème fraîche, rødløk, majones, gressløk, dill og sennep i en bolle. Smak til med salt, pepper og sitronsaft (eventuelt litt cayennepepper).

Ha i reker og krepsehaler og bland godt.

Server på loffskiver og legg på litt lakserogn og en ekstra dillkvast.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Svinestek med sprø svor

Svinestek blir ekstra godt når det er sprø svor. Det får du med denne oppskriften.

1440 min

Til 4 porsjoner

1,5 kg svin

1,5 ts salt

1 ts pepper

Saus:

2 ts dijonsennep

3 ss hvetemel

pepper

2 dl rødvin

salt

2 ss smør

5 dl stekesjy

Tilbehør:

4 stk eple

8 stk svisker

Fremgangsmåte

I ovn ved 225° i 20 minutter, 125° i ca. 2 timer.

Rut svoren og gni kjøttet godt inn med salt og pepper. Legg det i kjøleskap med svoren ned i minst ett døgn. Sett et steketermometer i det tykkeste på steken, men ikke mot ben. Hell 5 dl vann i langpannen og legg i steken med svoren ned. Dekk pannen tett med aluminiumsfolie og damp steken ved 225° i 20 minutter. Fjern folien, snu steken og skru varmen ned til 125°.

Stek kjøttet til kjernetemperatur 72-76°, da er det gjennomstekt.

Ta kjøttet ut og la det hvile i minst 15 minutter.

Saus til svinestek

Brun smør og mel, rør hele tiden. Sil stekesjyen og spe med den. Tilsett rødvin og la sausen koke uten lokk i minst 10 minutter. Smak til med salt, pepper og sennep.

Tilbehør til svinestek

Del eplene i to, ta ut kjernehusene og kok eplene i vann med litt sukker. La sviskene koke med de siste minuttene. Legg en sviske i hvert halve eple og server dem sammen med kjøttet, sausen, kokte poteter, eventuelt også surkål av rødkål eller andre grønnsaker.

Oppskirften er hentet fra: Art of Taste | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Løk- og soppstuing

Dette tilbehøret passer til alt!

15 min

1 stk løk

5 stk champignon, i skiver

1 fedd hvitløk

2 dl kremfløte

salt og pepper

Eventuelt litt tørkede urter sombasilikum, timian, oregano, rosmarin, merian etc

olje/smør til steking

Fremgangsmåte

Skrell løken og finhakk den (eller skjær i skiver om du liker det). Stek den blank i smør og olje. Knus hvitløkfeddet og la det steke med i ca 30 sekunder. Hell i fløten og ha i soppen. La det koke til det tykner, ca 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Ha eventuelt i litt urter.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Kyllinglår med smak av honning og rosmarin

Du kan bruke rå eller ferdig grillede kyllinglår i denne retten. Om de er rå må du beregne ca 10 minutter steketid først.

45 min

Til 4 porsjoner

4 stk grilletkyllinglår

1 stk løk

1 stk sitroni skiver

2 kvist rosmarin

Honningmarinade:

2 ss honning

2 ss sitronsaft

2 ss olivenolje

salt og pepper

Fremgangsmåte

Pensle en ildfast form. Skjær løk og sitron i skiver og legg dem i bunnen av formen sammen med noen kvister rosmarin. Legg kyllinglårene oppå. Rør sammen ingrediensene til marinaden og pensle kyllingen. Drypp marinaden som blir til overs på sitron og løk. La formen stå midt i ovnen ved 180 °C til løken er myk og kyllinglårene gjennomvarme. Beregn 15-25 minutter avhengig av størrelsen på kyllinglårene. Server med lettkokt brokkoli og hjemmelaget potetmos.

Oppskirften er hentet fra: kylling.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Christopher SJuve

Rømmesild med ristet hvitløk

Denne må prøves av alle som liker sild. Og de som ikke (tror de) liker sild.

30 min

2 stk sild

1,5 dl rømme

1,5 dl majones

10 fedd hvitløk

2 ss gressløk

Fremgangsmåte

Kok hvitløkfeddene i vann i 1 minutt. Skrell dem. Stek dem i smør på lav varme i 15 minutter. Vend underveis så de ikke svir seg (da blir de ødelagt).

Hakk hvitløken.

Skjær sildefileten i biter, og hakk gressløken.

Bland sammen hvitløk, sild, rømme, majones og gressløk i en bolle.

Pynt med litt hvitløk og gressløk.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Vin og øl til pinnekjøtt 2014

Vin og øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.