OPPSKRIFT PÅ KARBONADER: Skal du lage karbonadene perfekte? Da er det noen gode råd og tips her.=

OPPSKRIFT PÅ KARBONADER: Skal du lage karbonadene perfekte? Da er det noen gode råd og tips her. © Foto: Erik Hannemann

Vi er inne i selve høytiden for koldtbord. 17. mai, konfirmasjoner og bryllup skal planlegges, og mange lager gjerne et godt og lunt koldtbord.

Koldtbord med respekt for seg selv

Vi spurte matansvarlig for Klikk mat Christopher Sjuve om hva som var det viktigste når du skal planlegge koldtbordet.

- Det er viktig å tenke over menyen i forhold til hva du kan lage i forveien og hva du må lage på selve dagen. Jo mer du får gjort dagen før, jo mer kan du kose deg på selve dagen, sier Sjuve.

Og for han er det fire retter som er helt sentrale på koldtbordet.

- Det som helt klart forventes på et koldtbord er spekemat, eggerøre, potetsalat og karbonader. I norsk sammenheng er det vanskelig å kalle det et ekte koldtbord om du ikke har disse fire rettene på bordet, sier han.

Legger du til røkelaksen her, da har du samlet alle klassikerne.

Det lille ekstra

For å sette en ekstra spiss på koldtbordet må man tenke utenfor boksen.

- Jeg ville blitt veldig glad om jeg fant et fat med kyllinglår og for eksempel en pai. Paien lager du enkelt selv. Bland 2 dl hvetemel, 2 ½ dl melk og 2 egg. Da har du en paideig, tipser Sjuve.

Han mener det ikke spiller noen rolle hva du har i paien, om det er kål, kylling, løk eller løvetann, som han selv har brukt.

- Hvor mange retter må man ha for å kunne kalle det et koldtbord?

- Alle gode ting er sju. Og da teller du også med brød og aioli. Har du sju retter har du et koldtbord med respekt for seg selv.

Les også: 11 barnvennlige oppskrifter til 17. mai

OPPSKRIFT PÅ PAI: Her kommer en herlig, enkel oppskrift på spinatpai.=

OPPSKRIFT PÅ PAI: Her kommer en herlig, enkel oppskrift på spinatpai. © Foto: Erik Hannemann

Her er en komplett liste med 20 tips til koldtbordet:

* Spekemat

* Eggerøre

* Potetsalat

* Karbonader

* Røkelaks

* Skagenrøre

* Pai

* Waldorfsalat

* Ostefat

* Kveite - denne smaker like god varm, som kald

* Bak en hel fisk

* Kyllinglår

* Grønn salat

* Skåler med oliven, tomater, gulrotstenger og/eller sukkererter

* Oppskåret frukt

* Focaccia - den kan du lage dagen i forveien. Kan serveres både kald og lunken.

* Verdens beste brød

* Aioli

* Guacamole

* Tzatziki

- Og sammen med dette har du noen godt og perlende i glasset, avslutter Sjuve.

Under har vi lagt ved fem gode oppskrifter.

Har du andre forslag til gode retter til koldtbordet? Kom gjerne med tips i kommentarfeltet under.

Les også:

Be venner inn til krabbelag

Disse drinkene serverer du til grillmaten

Quiz - er du matglad

Bak yndlingskaka

Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Ingredienser:

500 g poteter

3 stk sjalottløk

150 g lange, grønne bønner

50 g parmesan

70 g pinjekjerner

2 ss finhakket gressløk

5 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

smør/olje, til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Karbonader med god løk

Karobonader blir best når du serverer med denne løkkompotten.

Ingredienser:

500 g karbonadedeig (eller renskåret kjøtt som du kverner selv)

salt og pepper

1 ts ingefær

0,5 ts muskat

1 ts potetmel om deigen ikke henger godt nok sammen

Løkkompott

2 stk løk

1 ss sukker, gjerne brunt sukker

3 ss smør

2 ss rødvinseddik

3 ss rosiner

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Pai med spinat

En enkel pai med spinat og andre godsaker. Lett som en plett.

Ingredienser:

3 stk egg

2 dl crème fraîche

250 g spinat

5 skiver røkt laks

salt og pepper

0,5 stk løk

2 fedd hvitløk

3 ss parmesan, nyrevet

1 klype muskat

1 pl butterdeig

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Det beste brødet du kan bake

Dette brødet er garantert det beste du har bakt. Og du slipper å kna!

Ingredienser:

300 g hvetemel

125 g speltmel

3,5 dl vann

2 ts salt

0,5 ts gjær

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Aioli

Her har du oppskriften på aioli.

Ingredienser:

1 fedd hvitløk

3 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 dl olivenolje

1 knivsodd cayennepepper

1 ts sennepspulver

1 ss sitronsaft

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!