Gravlaks er liksom litt mystisk. Du spanderer på deg en pakke gravlaks i butikken, tar det med hjem og legger de flotte skivene på skiva. Med ærbødighet nyter du den gode, finstemte smaken. Og ikke et øyeblikk tenker du på at dette kan du lage selv - for en slikk og ingenting. Og det tar deg under ett minutt.

Sånn var det i alle fall med meg. For jeg visste virkelig ikke hvor enkelt dette var før jeg faktisk gjorde det. Jeg var mest opptatt av å få til en god sennepsaus, som jo heller ikke spesielt vanskelig.

Gamle teknikker, gode smaker

Det slår meg hvor enkle de gamle konserveringsteknikkene er. Jeg har for eksempel laget mitt eget pinnekjøtt i boden. Prinsippet er ofte å bruke salt - og så la det tørke. (Det er for øvrig slik jeg lager ribbe også - og den blir mye, mye bedre enn all annen, vanlig moderne blir). I vår region har disse teknikkene vært helt avgjørende for å overleve. I dag behøver vi ikke holde på slik, men gjør det utelukkende fordi vi liker smaken.

Gravlaks er en av de få tingene vi i Norden har klart å eksportere til utlandet med navnet i behold. Selv i Amerika sier de "gravlax". Det er dessverre svenskene som oftest får æren for delikatessen.

At det heter å "grave" mener noen kommer av at folk gravde ned fisken. Det virker unødvendig og jeg tviler på at fornuftige nordmenn gjorde det (hva svenskene fant på tør jeg ikke gjette på).

Teknikken er superenkel: Du blander like mye salt som sukker, har i noen urter og passer på at fisken blir godt dekket av alt dette, omtrent sånn:

Etter to-tre dager i kjøleskapet har underet skjedd: Du har laget din egen gravlaks.

Du finner oppskriften nedenfor.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter eller Facebook (Vi har runda 20.000)

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Mindre mas: Ti mattips som gjør livet enklere

Slik lager du perfekt pizzabunn

Dette er verdens viktigste grønnsak

Matlaging: Unngå de vanligste feilene

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Gravlaks

Det er utrolig at dette ikke tar mer enn 30 sekunder.

Ingredienser:

300 g salt

300 g sukker

2 ss dill, tørket

2 ss karve

500 g laksefilet

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!