OPPSKRIFT PÅ WALDORFSALAT: En waldorfsalat hører hjemme på koldtbord med respekt for seg selv. Her er oppskriften!=

OPPSKRIFT PÅ WALDORFSALAT: En waldorfsalat hører hjemme på koldtbord med respekt for seg selv. Her er oppskriften! © Foto: Erik Hannemann

Oppskrift på waldorfsalat

Waldorfsalat blir best slik

Her er den gode oppskriften på waldorf-salat.

Av epler blir det ofte nydelige desserter, men det finnes noen hederlige unntak. Waldorf-salaten, for eksempel.

Det er ikke mange hoteller som har fått en matrett oppkalt etter seg. I våre dager er det nesten utenkelig. Men, fram til langt inn på 1900-tallet var det i det store og hele hotellene som stod for restaurantdrift.

Share

Den verdensberømte Waldorf-salaten ble til en gang på slutten av 1800-tallet på Waldorf hotell i New York. Æren for å ha funnet opp salaten tilfaller Oscar Tschirky. Han var hotellets maître d'hôtel, en tittel som ikke er mye i bruk i dag. Det er en blanding av hovmester og vert. De hadde gjerne et ord med i laget i kulinariske spørsmål og kunne for eksempel finne på å filetere fisken ved bordet til gjestene.

Originalen

Oscar Tschirky var ofte med og utviklet rettene. Han står bak mange signaturoppskrifter, deriblandt Thousand Island - og Waldorf. I den originale oppskriften heter det i boka hans (fritt oversatt): "Skrell to rå epler og kutt dem i små terninger, del opp litt selleristang på samme måten, bland det med epler. Unngå at det kommer eplefrø med. Bland salaten med en god majones". (Se den engelske originalteksten her: Diningchicago).

Salaten ble superpoppis. Legg merke til at det verken er druer eller nøtter her. Valnøttene var det visstnok George Rector (fra restauranten Recto's) som bidro med.

Waldorf-puristene må gjerne førge den autentiske oppskriften. Men, jeg mener at originalen blir bedre med nøtter - og druer.

Og når Oscar skriver en "god majones", tror jeg han ville være enig med meg at det er en god idé å blande inn litt rømme, litt sukker og noen dråper sitronsaft. Oppskriften finner du nedenfor.

Har du lyst på salater som er litt sunnere? Du finner tre supre varianter her.

PS: I den kulinariske folkloren får vi noen ganger høre at den norske Jørgine Slettede Boomer skal ha litt av æren for denne salaten. Jørgine utvandret fra Norge og giftet seg med sjefen for Waldorf-Astoria (for å gjøre en lang historie kort). Men, hun kom ikke til USA før i 1903 og oppskriften dukket opp i boka til Oscar allerede i 1896. Så hennes innblanding må dessverre tilskrives patriotismen. (Sjekk Store norske leksikon).

Les også:

Gode middager hele uka

Her er verdens beste lunsj

Tapas for en travel hverdag

Slik blir brokkoli godt

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

=

Stek pizzaen på grillen i sommer

I sommer er det pizza på grillen som gjelder.

SVINENAKKE: Svinenakke trenger tid. I denne oppskriften lages den med løk, hvitløk og hvitvin - og to og en halv time.=

Genialt enkelt kjøtt som også er genialt godt

Dette kjøttet er umulig å mislykkes med.

Deilige spareribs på asiatisk vis.

Sjekk hvordan de lager spareribs i Thailand

Det er på tide å bli kjent med Kaduk Muu Yang.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Denne øl-quizen bør du klare

Greier du ikke disse enkle spørsmålene, er det jaggu dårlig stelt.

artikkel bilde

Testen hvor iPhone kommer på nest sisteplass

Sjekk hvilket mobilkamera som gruser konkurrentene i ny test.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Dette får du for 190 euro på den beste restauranten i Provence

Maten dufter av «menneskelig nærkontakt».

Hva gjør vi med rips?

Ikke bare Ibsen slet med ripsen. Her er 40 oppskrifter med urbæret.

Kaldt, enkelt og supergodt!

Sommermaten skal være lett