OPPSKRIFT PÅ WALDORFSALAT: En waldorfsalat hører hjemme på koldtbord med respekt for seg selv. Her er oppskriften!=

OPPSKRIFT PÅ WALDORFSALAT: En waldorfsalat hører hjemme på koldtbord med respekt for seg selv. Her er oppskriften! © Foto: Erik Hannemann

Oppskrift på waldorfsalat

Waldorfsalat blir best slik

Her er den gode oppskriften på waldorf-salat.

Av epler blir det ofte nydelige desserter, men det finnes noen hederlige unntak. Waldorf-salaten, for eksempel.

Det er ikke mange hoteller som har fått en matrett oppkalt etter seg. I våre dager er det nesten utenkelig. Men, fram til langt inn på 1900-tallet var det i det store og hele hotellene som stod for restaurantdrift.

Share

Den verdensberømte Waldorf-salaten ble til en gang på slutten av 1800-tallet på Waldorf hotell i New York. Æren for å ha funnet opp salaten tilfaller Oscar Tschirky. Han var hotellets maître d'hôtel, en tittel som ikke er mye i bruk i dag. Det er en blanding av hovmester og vert. De hadde gjerne et ord med i laget i kulinariske spørsmål og kunne for eksempel finne på å filetere fisken ved bordet til gjestene.

Originalen

Oscar Tschirky var ofte med og utviklet rettene. Han står bak mange signaturoppskrifter, deriblandt Thousand Island - og Waldorf. I den originale oppskriften heter det i boka hans (fritt oversatt): "Skrell to rå epler og kutt dem i små terninger, del opp litt selleristang på samme måten, bland det med epler. Unngå at det kommer eplefrø med. Bland salaten med en god majones". (Se den engelske originalteksten her: Diningchicago).

Salaten ble superpoppis. Legg merke til at det verken er druer eller nøtter her. Valnøttene var det visstnok George Rector (fra restauranten Recto's) som bidro med.

Waldorf-puristene må gjerne førge den autentiske oppskriften. Men, jeg mener at originalen blir bedre med nøtter - og druer.

Og når Oscar skriver en "god majones", tror jeg han ville være enig med meg at det er en god idé å blande inn litt rømme, litt sukker og noen dråper sitronsaft. Oppskriften finner du nedenfor.

Har du lyst på salater som er litt sunnere? Du finner tre supre varianter her.

PS: I den kulinariske folkloren får vi noen ganger høre at den norske Jørgine Slettede Boomer skal ha litt av æren for denne salaten. Jørgine utvandret fra Norge og giftet seg med sjefen for Waldorf-Astoria (for å gjøre en lang historie kort). Men, hun kom ikke til USA før i 1903 og oppskriften dukket opp i boka til Oscar allerede i 1896. Så hennes innblanding må dessverre tilskrives patriotismen. (Sjekk Store norske leksikon).

Les også:

Gode middager hele uka

Her er verdens beste lunsj

Tapas for en travel hverdag

Slik blir brokkoli godt

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

FORRETT MED AVOCADO: Her kommer en forrett med avocado og røkelaks. Se videoen så ser du hvor enkelt det er å lage den!=

Forretten som er like god som den er enkel

Den enkle forretten tar 30 sekunder.

Å SKRELLE EN AVOCADO: Det skal være lett å skrelle en avocado. Se her på dette trikset bare!=

Sjekk hvordan avocado bør skrelles

Hæ? Du skreller den vel ikke på gamlemåten?

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Vinnerne kommer nok til å overraske deg!

Vi har testet 11 typer lettost og gulost.

artikkel bilde

Testen kan vise grad av depresjon

Får du over tjue poeng, bør du søke hjelp.

artikkel bilde

Hvorfor er det vanskelig å servere Cola light i luften?

QUIZ: Dette visste du garantert ikke om fly.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør (konst.):

    Andreas H. Carlsen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Sjekk hvordan avocado bør skrelles

Hæ? Du skreller den vel ikke på gamlemåten?

Vinneren smaker godt, rent og ekte - taperen smaker metall

Vi har testet fire hønsebuljonger og fem typer kyllingfond.