Aioli=

Dette trenger du når du skal lage aioli. © Foto: Erik Hannemann

Oppskrift på aioli

Slik lager du aioli

Vi gir deg trinn-for-trinn-oppskriften.

Rett på oppskriften? Se i bunnen av artikkelen!

Jeg glemmer aldri første gangen jeg lagde aioli. En overveldende følelse av å beherske en ny teknikk strømte gjennom kroppen.

Jeg kan ikke garantere deg samme opplevelsen, men om du følger aioli-oppskriften nedenfor vil du i alle fall få en god aioli.

Den letteste måten å forklare hva en aioli er, til en som ikke vet hva en aioli er, er å si det som det er: Aioli er hvitløksmajones.

Det er en sannhet med visse modifikasjoner. Den opprinnelige, erkeautentiske aiolien består nemlig bare av hvitløk og olje (og litt salt). Teknikken man brukte var å massere litt og litt olje inn i hvitløken ved hjelp av en morter. Det er ikke veldig vanskelig å lage aioli på denne måten (jeg anbefaler å prøve!), men det vanlige er å bruke eggeplommer.

Aioli-underet

For at aioli skal bli aioli må følgende umulighet under skje: to væsker som ikke kan binde seg sammen må binde seg sammen. Det høres umulig ut, men med iherdig innsats fra deg vil underet skje.

Dersom du bruker morter (hvitløk og olje) vil oljen binde seg sammen med hvitløken med hjelp av din iherdige neveinnsats. Det hjelper at ingrediensene har samme (rom)temperatur for å få aiolien til å henge sammen.

Selv om de mest dogmatiske tilhengere av aioli ikke vil tillate andre ingredienser enn hvitløk og olje så er det vanligste å bruke egg. Med egg er det nemlig lettere å få den til å henge sammen. Eggeplommene gir også den gule fargen vi er vant til å se på en aioli.

Jeg pleier å lage den med eggeplommer (se oppskrift nedenfor). Det finnes en genial vitenskapsmann som har skrevet mye om dette. Han heter Hervé This og regnes som grunnleggeren av molekylær gastronomi. Se video av han her:

Varianter av aioli

I Provence i Frankrike omtales aioli, eller, helt nøyaktig Le Grand Aïoli, som en egen rett som inneholder grønnsaker som gulrøtter, poteter og aspargesbønner, fisk (ofte utsaltettorsk), kokte egg – og aioli.

Det var også franskmennene som introduserte sennep i majonesen. Det er ikke vanskelig å tenke seg nye varianter med aioli som utgangspunkt. Jeg liker noen ganger å bake paprika i ovnen, fjerne skallet, mose kjøttet og blande det inn. Noen ganger har jeg i andre krydder som sitronpepper, timian, rosmarin, estragon osv, men aller oftest kommer jeg tilbake til denne oppskriften:

Pisk eggeplommene godt sammen. Dersom eggene har samme temperatur som oljen vil de binde seg lettere sammen. Derfor er det lurt å ta eggene ut av kjøleskapet en stund før du begynner. Dersom du bruker kalde egg hjelper det å piske dem (da blir de raskere romtemerert).

Aioli=

Knus hvitløkfeddet (med hvitløkspresse) og ha i bollen. Pisk det godt inn. © Foto: Erik Hannemann

Knus hvitløkfeddet (med hvitløkspresse) og ha i bollen. Pisk det godt inn. © Foto: Erik Hannemann

Aioli=

Aioli © Foto: Erik Hannemann

Ha først i en dråpe solsikkeolje. Pisk den godt inn. Fortsett med å ha litt og litt olje og pisk inn.

Smak til med sitronsaft. Pisk det godt inn.

Aioli=

Aioli © Foto: Erik Hannemann

Ha i sennepspulver og pisk godt før du smaker.

Aioli=

Aioli © Foto: Erik Hannemann

Ha i cayennepepper. Det er sterkt så smak deg frem. Ha også i litt salt og eventuelt vanlig pepper.

Aioli=

Aioli © Foto: Erik Hannemann

henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag ny oppskrift

På forsiden av Spise

Se hvordan du lager en påskehare

Endelig: Nå vet vi hvordan påskeharen lages. Se videoen!

SKILLE EGGEPLOMMER OG EGGEHVITER: Det finnes en smart metode for å skille eggeplommer og eggehviter.=

Du vil ikke tro det du ser

Genial måte å skille egg og hvite på!

=

Ni sauser til lammesteika

Inkludert sausen for den som ikke klarer å lage saus.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Kjenner du igjen kjendisen?

Nei, det skal nemlig mye til...

artikkel bilde

Knaker kneet, må du være obs

Noen lyder fra ledd er helt ufarlige, andre kan bety slitasje.

artikkel bilde

Stor påskequiz for hele familien

25 spørsmål å bryne seg på for både store og små.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Gjett retten!

Her er quizen som lurer deg trill rundt.

Vi har testet mørk sjokolade

De beste er riktig gode, de dårligste smaker bare tørt og bittert.

Husker du å handle alt du trenger til påsken?

Du husker ikke alt. Her er sjekklista.