Ukemenyen som smaker godt
Her er alle oppskriftene du trenger.
Ny uke og blanke tallerkener! Det er bare å innse det: Jo bedre mat du klarer å få på tallerkenen, desto bedre blir uka.
I et svensk ordtak heter det at å tenke rett er stort - men større er å tenke på dagens rett.
Og nå skal vi tenke på en hel ukes middager.
Mandag: Kjøttkaker
Først ut er kjøttkaker. Det er umulig å bli lei av dem. I mine kjøttkaker finner du litt muskat og ingefær - og da smaker de temmelig likt de som ble servert hjemme hos meg, og de som ble servert hjemme hos hun som lagde dem til meg da hun var liten. Som er en tungvint måte å si: Det var slik bestemor lagde dem.
Hva serverer man til kjøttkaker? Klassisk tilbehør er selvsagt poteter og en deilig brun saus. I tillegg vil man kanskje ha litt sunn brokkoli for å få orden i helseregnskapet. Her er tre eksempler på hvordan brokkoli blir godt.
Tirsdag: Enkel fiskesuppe med lokk
Tirsdag er det duket for suppe. Denne enkle hverdagsvarianten lages ved å steke litt grønnsaker, koke en god kraft og helle kraften over rå fiskebiter. Frossen fisk kan også brukes (men det blir ofte litt seigt og rart). Det hele er gjort på 15 minutter.
Det som gjør suppa morsom er at det er lokk på den. Det lages av mørdeig (butterdeig) som du kjøper ferdig, frossen i butikken. Kjevle den ut og legg den over suppebollen som du har i ovnen til "lokket" blir sprøtt (husk å bruke skåler som tåler ovnsvarme).
Onsdag: Pannekaker
Pannekaker kan for mange være ukas høydepunkt. I oppskriften du finner nedenfor er det servert med stekte epler. Det er ikke vanskelig å lage andre fyll-varianter, for eksempel å ha litt spinat i stekepannen med smør og så vende det inn i en hvit saus med muskat og så bruke det som fyll. Ellers kan man fylle pannekakene med stekte pølser, fisk, kylling og sopp eller ricotta og skinke for eksempel.
Torsdag: Ovnsbakt laks
Ovnsbakt laks krever lite innsats på kjøkkenet. Legg et par sitron og/eller appelsinskiver på toppen og legg dem i ovnen. Jeg foreslår en super-duper potetsalat til fisken. Salaten er full av poteter, gressløk, grønne bønner og pinjekjerner. En vinner.
Fredag: Biff med chimicurri
Når du steker biff er det like greit å gjøre det perfekt. Når du kan steketeknikken er resten en lek. Chimicurri er en blanding av persille, rødvinseddik, hvitløk, olje og chili. Det gir fredagsbiffen et skikkelig løft.
Og til biffen serverer du kanskje noen gulrøtter med morsomt følge, en herlig potetstappe - og en perfekt bearnes-saus.
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her
Les også:
Endelig: Verdens beste kjøttboller
Snickerskake: Bedre enn snickers...
Matlaging: Unngå de vanligste feilene
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!