I forrige uke la jeg ut den første saken i vår nye spalte kalt kjøkkenøkonomi.

Jeg kjøper gjerne inn hele slakt, og her ga jeg tips til hvordan du best fryser og tiner kjøttet.

Rask og enkel middag

Denne gangen har vi tips til hvordan du kan takle tidsklemma bedre.

Det er som kjent ikke lett å lage fullverdige og gode middager hver dag.

Eller, vent litt. Det er jo ikke sant. Det er jo slett ikke så vanskelig som alle skal ha det til. Det krever bare at man bruker litt kløkt, samt har tilgang på en fryseboks.

For er du så frampå at du alltid har en suppe eller gryte i fryseren tar det deg kort tid å ordne et hjemmelaget måltid.

Roen vil senke seg over middagsbordet og legge et godt grunnlag for en hyggelig kveld.

Denne type mat har som kjent ofte godt av et digg brød ved siden av. Her får du oppskriften på nanbrød, focaccia, og en rekke andre gode suppebrød, samt noen til kaffen og.

Lag mye

Dessverre dukker ikke middagene opp i fryseren av seg selv. Så neste gang du lager en suppe eller gryte lag dobbel, eller hvorfor ikke trippel, porsjon.

Under har jeg plukket fram tolv Klikk-favoritter. Her er det oppskrift på supper og gryter for enhver smak og anledning.

Heldigvis er det forholdsvis enkelt å fryse ned denne type retter. Avkjøl maten i kasserollen og hell i tette beholdere eller fryseposer som du merker med dato og innhold.

Tin de kjapt ved å dyppe posene eller beholderne i varmt vann til det er lett å få maten over i en kasserolle. Om noen få strakser er middagen klar!

Ikke smak til før frysing

Vær likevel oppmerksom på at noen råvarer kan oppføre seg litt rart når de fryses.

Kokte poteter kan misfarges og få en ekkel konsistens. Tilsett derfor heller potet i rå tilstand når du fryser ned middagen. Varm så opp maten så lenge at potetene blir ferdigkokt før du serverer.

En generell regel som er verdt å merke seg er at du bør vente med alt som du vanligvis ville tilsatt mot slutten. Friske urter for eksempel vil lett få en usmak under oppholdet i fryseboksen.

Jeg ville og ventet med å jevne supper og gryter med egg, majones eller melkeprodukter ettersom disse kan skille seg ved frysing. Har du mulighet til å kjøre suppen i en blender når du varmer den opp igjen vil du antakelig klare å binde den på nytt, men de fleste supper og gryter har biter som i møte med en blender vil forvandle middagen din til babymat.

Bortsett fra dette bør det være grei skuring. Det viser seg kjapt at du til og med har god tid til å lage en av disse hverdagsdessertene også. Eller så kan du alltids ty til selveste kongen av hverdagsdesserter.

Les også:

Fem billige hverdagsmiddager

Supereplekaka lager du slik

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Til 3 porsjoner:

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterning er (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

0,5 kg kjøttdeig

1 ss tomatpuré

2 stk tomatboks

5 fedd hvitløk, skrelt

3 stk soltørkede tomater, hakket

3 stk gulrøtter, skrelte

2 bokser bønner, f. eks kidneybønner

1 ts kuminfrø

1 ts korianderfrø eller pulver

1 stk chili, eller flere

1 ts chilipulver

2 stk paprika

4 ss rømme

tortillachips

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Lammecassoulet med bønner

Nydelig fransk gryterett med både salt og ferskt lammekjøtt, svinekjøtt og bønner.

Til 6 porsjoner:

400 g lammekjøtt, salt

500 g lammekjøtt uten bein fra steik eller bog

200 g lammepølse eller annen krydret pølse

500 g tørkede hvitebønner

4 ss olivenolje

1 fedd hvitløk

1 bokser tomatboks

2 ss hakket frisktimian

2 ss hakket friskmerian

1 ts pepper

6 dl oksekraft eventuelt buljong

1 ts salt(etter smak)

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Oksehalesuppe

Det er ikke lett å tenke seg til en mer smakfull suppe enn den du får når du koker oksehaler.

Ingredienser:

1 kg okse haler i skiver

olje/smør til steking

2 stk løk

3 bokser tomat

2 stk laurbærblad

1 ts anis, malt

1 stk hvitløk

2 stk gulrøtter i skiver

salt og pepper

Eventuelt litt finhakket timian

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Til 8 porsjoner:

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg poteter

2 stk tørkedechili(valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk oliven, sorte

200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kylling Cordon Bleu

Dette er den enkle, late varianten av klassikeren.

Ingredienser:

2 stk kyllingbryst

2 skiver skinke, røket

2 stk tykke skiver ost, gjerne jarlsberg

salt og pepper

smør/olje til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Matprat.no

Mulligatawny

Dette er en karrisuppe som er mest kjent for å bli servert til Mrs Sophie hver lille julaften.

Ingredienser:

1 stk høne

60 g linser

3 stk løk

2 ts karri

1 l hønsebuljong

3 dl kokosmelk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Til 4 porsjoner:

2 dl tørket sopp

2 dl madeira

1 ss sennepspulver

600 g viltkjøtt, f. eks hjort flatbiff eller rimeligere stykker

3 stk sjalottløk

1 stk purre

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

2 stilker stangselleri

2 skiver bacon

2 fedd hvitløk

1,5 l viltbuljong, eller annet buljong, utblandet med vann

2 ss rognebærgelé

2 dl kremfløte

150 g chèvre

100 g brunost

salt og pepper

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Superrask tomatsuppe

Her har du kanskje den raskeste tomatsuppe som finnes!

Til 1 porsjon:

1 stk sjalottløk

1 stk tomatboks

1 ss sukker

1 ss eplecidereddik

1 ss kyllingbuljong

2 ss kremfløte

1 ss oregano

150 g kjøttdeig

parmesan

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Afrikansk lammegryte

Til 4 porsjoner:

1 kg gryte kjøtt med bein

1 bokser kikerter

2 stk aubergine

1,5 ts salt

1 ts pepper

2 bokser tomater

1 ss korianderfrø

0,5 ts spisskum, frø

2 ts muskat, revet

3 ss olje

3 stk rød chili, finhakket

2 ss ingefær, revet

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ts eddik

2 ss hakket persille

1 ss hakket koriander

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Ingredienser:

1 stk kylling (eller høne, hane om du klarer å få tak i)

3 stk løk

3 stk gulrøtter

2 fedd hvitløk

2 stilk stangselleri

3 ss cognac

1 fl hvitvin eller rødvin

4 skiver tykt bacon

2 ss mel

2 stilk timian

2 stk laurbærblad

150 g champignon

10 stk småløk

salt og pepper

olje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Linsesuppe med stekt pølse

Linsene blir gode med denne oppskriften.

Til 2 porsjoner:

200 g linser, gjerne røde

1 stk løk

1 fedd hvitløk

1 stk gulrot

10 cm stangselleri

1 bokser tomat

vann

20 cm chorizopølse

1 stk buljongterning

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!