Jeg innrømmer gjerne at jeg ikke er best på sunn mat. Det vil si: Når jeg lager mat tenker jeg først og fremst på at den skal være god. Jeg vil gå lenger: Det eneste som er viktig for meg er at maten smaker godt.

Share

Men, nå er verden så viselig innrettet at jo mer interessert du er i mat, desto sunnere spiser du. Det sunne livet er en utilsiktet og velkommen bi-effekt av matentusiasmen, om du vil.

Hvordan kan jeg si dette? Jo, det forutsetter at vi er enige om et par ting her i livet.

For det første vil den matinteresserte bruke mer tid på mat - både på kjøkkenbenken og rundt spisebordet. Det får bli min påstand, men en som slapper av og koser seg med matlaging og rundt bordet får en mentalhygenisk boost hver gang.

Matinteresse = variasjon

For det andre, og langt mer konkret, vil en som er interessert i mat spise mye mer variert enn en som ikke er det. Og variert mat er nøkkelen til et sunt kosthold.

Jeg har ikke noe tro på den gjengen som sverger til brokkoli og spiser buntevis av det hver uke. Variasjon er i seg selv bra. Og som sagt: Matfolk spiser mest variert.

Her har jeg samlet sammen et knippe oppskrifter som jeg tenker er ganske sunne. I tillegg er de raske å lage. De er masse grønnsaker og til og med litt råkost her. I min matfilosofi (om jeg tør være litt høytidelig) er ikke noe sunnere enn noe annet. Det er variasjonen og summen som teller.

Du finner en herlig gulrotsuppe her (som mange har skrytt av i det siste). Du er heldig om du prøver deg på mango-salaten (og du finner to andre supersalater her).

Blåskjell er en sikker vinner og om du ikke har laget det før kan du sjekke denne videoen hvor vi lager det på grillen.

De to siste oppskriftene er veldig forskjellig (variasjon er sunnhetsmantraet!). Du får både en salat med bær (bruk gjerne tinede bær) og den andre er god, gammeldags lapskaus.

Nedenfor finner du mine oppskrifter:

Les også:

Supereplekaka lager du slik

Vi har testet alt potetgullet. Se hvem som vant!

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Anne Elisabeth Næss

Salat med sellerirot og mango

Denne salaten er og blir Christopher Sjuves yndlingssalat. Helt sjef.

Ingredienser:

0,5 stk sellerirot

12 stk aspargesbønner

1 stk mango

12 stk sukkererter

Dressing

1 dl olivenolje

3 ss sitronsaft

1 ts sennep

1 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Raske blåskjell

Disse blåskjellene lager du på 10 minutter.

Til 2 porsjoner:

1 stk sjalottløk

1 stk fennikel

1 stk hvitløksfedd

1 dl vann

1 dl fløte

1 ss hvitvinseddik, eller estragoneddik

400 g blåskjell

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Til 2 porsjoner:

1 stk løk

400 g gulrot

1 stk buljongterning eller én spiseskje flytende buljong

2 ss crème fraîche

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Opplysningskontoret for Kjøtt

Lapskaus

Denne klassikeren passer perfekt til kalde dager. Lapskaus metter og varmer hvem som helst. Husk at det er lov til å improvisere!

Til 4 porsjoner:

600 g bogkjøtt, eller høyrygg

2 ss smør, til steking

6 stk poteter

3 stk gulrot

1 skiver kålrot, tykk

1 stk persillerot

4 dl vann med buljong

1 ts salt

0,5 ts grovmalt pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Salat med spekeskinke og friske bringebær

Salat med spekeskinke er rask og sunn middag. I denne varianten er det bringebær som setter en fin, frisk smak.

Ingredienser:

15 bl basilikum

0,5 kurv bringebær

0,5 pk ruccola

8 skiver spekeskinke

10 stk sukkererter

Dressing

1 dl olivenolje (eller annen god matolje som rapsolje)

1 fedd hvitløk

2 ss sitronsaft

0,5 ts sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!