Bearnaise er en av de klassiske franske sausene som enhver proff kokk må kunne.

For at også du skal få den på repertoaret, stiller kokken Thomas Pettersen med sin ekspertise. Følg nøye med på hva han gjør på videoen, og det kan ikke gå galt. Du kan også støtte deg til oppskriften nedenfor.

Bearnaise smaker godt til stekt fisk også, men den store slageren er selvsagt tospannet "biff med bearnés"!

Slik steker du biff

Legg biffen i romtemperatur i en halvtime før steking. Tørk biffene med kjøkkenpapir. Salte og pepre biffene før steking eller mens du steker. Let frem pannen, helst jernpanne for det gir mest jevn temperatur. Skru platen på temmelig høy temperatur. Ha i smør. Når smøret er nøttebrunt, er det tid for å legge i kjøttet. Et par biffer i pannen om gangen er passe, for mange biffer samtidig senker temperaturen på pannen. Ikke bruk gaffel når du vender biffen - da stikker du hull på den, og du kan risikere at den blir mindre saftig.

Steketider for biff som er ca. 2 cm tykk:

Blodig: Stek ca. 1 minutt på hver side.

Medium: Stek til rosa kjøttsaft pipler ut på oversiden, snu og stek til det pipler på den andre siden. Steketiden er ca. 2

Godt stekt: Stek biffen 1 minutt på hver side ved sterk varme, så ca. 4 minutter på hver side over svak varme. Snu biffen ofte.

Se også:

Slik lager du balsamico-appelsinsjy

Kilder: matprat.no , "New Concise Larousse Gastronomique (Hamlyn 2007)

Ragge Strand/matprat.no

Bearnés

Hopp over posen, og prøv deg på hjemmelaget bearnés til biffen. Du vil merke forskjellen.

Ingredienser:

0,5 dl estragoneddik

1 stk sjalottløk, finhakket

2 stk persille stilk

2 stk laurbærblad

pepper, sort og nykvernet

3 stk eggeplomme

150 g klaret smør

salt

kaldt vann

Høyde (px): Bredde (px):
Ragge Strand/matprat.no

Bearnés

Hopp over posen, og prøv deg på hjemmelaget bearnés til biffen. Du vil merke forskjellen.

Ingredienser:

0,5 dl estragoneddik

1 stk sjalottløk, finhakket

2 stk persille stilk

2 stk laurbærblad

pepper, sort og nykvernet

3 stk eggeplomme

150 g klaret smør

salt

kaldt vann

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!