Oppskrift bearnaise, bernaise eller bearnés:

Slik lager du bearnaise

Å lage bearnaise er aldri så liten kunst. Den lærer du ved å ta en titt på videoen.

Sist oppdatert

Bearnaise er en av de klassiske franske sausene som enhver proff kokk må kunne.

For at også du skal få den på repertoaret, stiller kokken Thomas Pettersen med sin ekspertise. Følg nøye med på hva han gjør på videoen, og det kan ikke gå galt. Du kan også støtte deg til oppskriften nedenfor.

Bearnaise smaker godt til stekt fisk også, men den store slageren er selvsagt tospannet "biff med bearnés"!

Slik steker du biff

Legg biffen i romtemperatur i en halvtime før steking. Tørk biffene med kjøkkenpapir. Salte og pepre biffene før steking eller mens du steker. Let frem pannen, helst jernpanne for det gir mest jevn temperatur. Skru platen på temmelig høy temperatur. Ha i smør. Når smøret er nøttebrunt, er det tid for å legge i kjøttet. Et par biffer i pannen om gangen er passe, for mange biffer samtidig senker temperaturen på pannen. Ikke bruk gaffel når du vender biffen - da stikker du hull på den, og du kan risikere at den blir mindre saftig.

Steketider for biff som er ca. 2 cm tykk:

Blodig: Stek ca. 1 minutt på hver side.

Medium: Stek til rosa kjøttsaft pipler ut på oversiden, snu og stek til det pipler på den andre siden. Steketiden er ca. 2

Godt stekt: Stek biffen 1 minutt på hver side ved sterk varme, så ca. 4 minutter på hver side over svak varme. Snu biffen ofte.

Se også:

Slik lager du balsamico-appelsinsjy

Kilder: matprat.no , "New Concise Larousse Gastronomique (Hamlyn 2007)

Ragge Strand/matprat.no

Bearnés

Hopp over posen, og prøv deg på hjemmelaget bearnés til biffen. Du vil merke forskjellen.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

0.5 dl Estragoneddik

1 stk Sjalottløk

2 stk Persille

2 stk Laurbærblad

Pepper, sort og nykvernet

3 stk Eggeplomme

150 g Smør

Salt

Vann

Ragge Strand/matprat.no

Bearnés

Hopp over posen, og prøv deg på hjemmelaget bearnés til biffen. Du vil merke forskjellen.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

0.5 dl Estragoneddik

1 stk Sjalottløk

2 stk Persille

2 stk Laurbærblad

Pepper, sort og nykvernet

3 stk Eggeplomme

150 g Smør

Salt

Vann

Denne saken ble første gang publisert 12/03 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også