Annonse

Jeg sier det sånn: Den brune sausen er kjekk å kunne.

En streng husstell-lærer ville sagt det slik: Den brune saus må alle kunne.

En streng kokk ville sagt: Du kan ingenting før du kan lage brun saus.

Alle har på en måte rett.

Hva er brun saus?

En brun saus er sausen du serverer til kjøttkaker, karbonader og farsekaker. Den fungerer utmerket til andre retter med noen enkle justeringer. I utgangspunktet består en brun saus av mel, smør og kraft. Herfra og ut et det mange variasjoner.

Les også: Slik lager du hvit saus

Les også: Her er oppskriften på perfekt risotto

Kraft

Kraften kan være noen du har laget selv, men som oftest bruker man ferdigkjøpt kraft. (Vil du lage kraft? Her er oppskriften).

Dersom du kjøper kraften har du noen valg. Du kan kjøpe buljongterninger, flytende kraft eller til og med kjøpe ferdig kraft om du er så heldig at noen i kjøttdisken har laget det for deg.

Fargen

Fargen på en brun saus er kommer av at du bruner smør og mel sammen. Men, de aller fleste bruker sukkerkulør for å få den brune fargen (det er altså den lille, svarte flasken med gul kork som alltid sto i skapet til moren din, men som du aldri skjønte hva hun brukte til). Noen dråper er nok til å sette farge på en stor gryte.

Dersom du vil lage fargen på gamlemåten gjør du følgende: Mål opp like deler smør og mel. Smelt smøret i en kasserolle og varm det opp. Ha i melet, litt og litt og rør rundt med en visp slik at det ikke klumper seg, men blir til en jevn masse. Fortsett å steke til jevningen (roux'en) får en mørk farge. Da kan du begynne å spe.

Løk i brun saus?

Det blir fort personlig når man snakker om løk. Selv liker jeg å hakke litt løk fint og steke den litt i smøret før jeg ha i mel. Siden det erI fare for å gjøre meg upopulær på grunn av min posisjon i løk-spørsmålet vil jeg ikke si mer om saken. Bare at jeg i mange år var tilhenger av å droppe løken.

Les også: - Amming er blotting

Les også: Moussaka er helgens vinner

Sjy

Dersom du steker kjøttkaker eller noen annet det blir sjy av det veldig lurt å ha sjyen i sausen.

Moren min hadde alltid en spiseskje eller to med smør i på slutten for å "blanke av". Bare et tips...

Har du tips eller noe du vil si om brun saus? Bruk kommentarfeltet nedenfor!

Kai Nordrum

Brun saus

Brun saus gjør alle glad. Her er den enkleste oppskriften.

10 min

0,5 stk løk

2 ss mel

2 ss smør

5 dl kraft

salt og pepper

Fremgangsmåte

Finhakk løken. Stek den blank i smøret på middels varme. Ha i litt og litt av melet og rør rundt med en visp. Pass på det ikke blir noen klumper. La det steke seg nøttebrunt. Ha i litt og litt av kraften. La det koke opp mellom hver gang og rør hele tiden med vispen. Når du har i litt og litt er det lett å ha kontroll på konsistensen. Dersom du bruker buljongterninger: Ha i to terninger og en halv liter vann. Dersom du bruker flytende kraft: Ha i 3-4 spiseskjeer og en halv liter vann. Ha eventuelt i stekesjy. Smak til med salt og pepper Det blir ca en halv liter saus.  

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vin og øl til pinnekjøtt 2014

Vin og øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.