Oppskrift på brun saus

Sauseskolen II: Brun saus

Slik lager du brun saus.

Her kommer oppskriften på brun saus.
Her kommer oppskriften på brun saus. Foto: Foto: Kai Nordrum
Sist oppdatert

Jeg sier det sånn: Den brune sausen er kjekk å kunne.

En streng husstell-lærer ville sagt det slik: Den brune saus må alle kunne.

En streng kokk ville sagt: Du kan ingenting før du kan lage brun saus.

Alle har på en måte rett.

Hva er brun saus?

En brun saus er sausen du serverer til kjøttkaker, karbonader og farsekaker. Den fungerer utmerket til andre retter med noen enkle justeringer. I utgangspunktet består en brun saus av mel, smør og kraft. Herfra og ut et det mange variasjoner.

Les også: Slik lager du hvit saus

Les også: Her er oppskriften på perfekt risotto

Kraft

Kraften kan være noen du har laget selv, men som oftest bruker man ferdigkjøpt kraft. (Vil du lage kraft? Her er oppskriften).

Dersom du kjøper kraften har du noen valg. Du kan kjøpe buljongterninger, flytende kraft eller til og med kjøpe ferdig kraft om du er så heldig at noen i kjøttdisken har laget det for deg.

Fargen

Fargen på en brun saus er kommer av at du bruner smør og mel sammen. Men, de aller fleste bruker sukkerkulør for å få den brune fargen (det er altså den lille, svarte flasken med gul kork som alltid sto i skapet til moren din, men som du aldri skjønte hva hun brukte til). Noen dråper er nok til å sette farge på en stor gryte.

Dersom du vil lage fargen på gamlemåten gjør du følgende: Mål opp like deler smør og mel. Smelt smøret i en kasserolle og varm det opp. Ha i melet, litt og litt og rør rundt med en visp slik at det ikke klumper seg, men blir til en jevn masse. Fortsett å steke til jevningen (roux'en) får en mørk farge. Da kan du begynne å spe.

Løk i brun saus?

Det blir fort personlig når man snakker om løk. Selv liker jeg å hakke litt løk fint og steke den litt i smøret før jeg ha i mel. Siden det erI fare for å gjøre meg upopulær på grunn av min posisjon i løk-spørsmålet vil jeg ikke si mer om saken. Bare at jeg i mange år var tilhenger av å droppe løken.

Les også: - Amming er blotting

Les også: Moussaka er helgens vinner

Sjy

Dersom du steker kjøttkaker eller noen annet det blir sjy av det veldig lurt å ha sjyen i sausen.

Moren min hadde alltid en spiseskje eller to med smør i på slutten for å "blanke av". Bare et tips...

Har du tips eller noe du vil si om brun saus? Bruk kommentarfeltet nedenfor!

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også