Ikke gjør dette på kjøkkenet

Matlaging: De vanligste feilene

Dette gjør du feil på kjøkkenet.

Når oljen er for kald blir maten fettete.
Når oljen er for kald blir maten fettete. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Det gjøres mye feil på kjøkkenet. Vi har laget en liste over de vanligste feilene som gjøres og gir deg løsningen.

Feil 1: Fisken blir tørr

Løsning: Fisk trenger veldig lite varme. Faktisk holder det at fisken blir 50 grader før proteinene koagulerer (som altså er det samme som at fisken er "kokt").

Av hygieniske årsaker anbefales ofte 60 grader, men er du sikker på at fisken er av god kvalitet er ikke det nødvendig. Om du baker eller steker fisken er det lurt å bruke et digitalt steketermometer. Det er vanskeligere om du trekker fisken, men da har du i alle fall fått en pekepinn.

Feil 2: Maten smaker lite

Løsning: Veldig mange er gjerrige på krydderet. Så lenge du har å gjøre med krydder som oregano, timian, rosmarin, salvie, merian, basilikum, estragon (i motsetning til chili og cayenne) skal man ikke være redd for bruke mye.

Altfor ofte når står det en teskje av noe tørket krydder kunne det like gjerne vært en spiseskje.

Les også: Slik lager du perfekt risotto

Les også: Vafler blir best med denne oppskriften

Feil 3: Du steker i for kald olje

Løsning: Enten du steker vanlig eller friterer, er det viktig at oljen er skikkelig varm. 175 grader er en fin pekepinn (litt høyere om du skal fritere poteter etc, men det er en annen historie). Dersom oljen er for kald blir maten for tung og fettete.

(Det skal ikke ryke oljen, da er den for varm.)

Feil 4: Pastaen blir klissete

Løsning: Når du har pasta i kokende vann synker temperaturen. Om du bruker for lite vann slutter det å koke når du slipper oppi pastaen.

Bruker du for lite vann, klistrer pastaen seg lett sammen i klynger og blir klissete. Derfor: bruk rikelig med vann.

Feil 5: Det spruter fra stekepannen

Løsning: Når det spruter olje fra stekepannen kommer det som regel av at grønnsakene er våte. Når våte grønnsaker kommer i varm olje begynner tusenvis av små eksplosjoner i pannen som du kjenner som små mer eller mindre vonde stikk.

Løsningen er enkel: tørk godt av grønnsakene.

Feil 6: Maten kokes når den skal stekes

Løsning: Når du fyller stekepannen helt full synker temperaturen i stekepannen. All dampen fra grønnsakenes naturlige vanninnhold slippes løs og maten kokes og dampes i stedet for å stekes.

Løsningen er å steke i flere omganger. Sett ovnen på 100 grader og hold maten varm der så lenge.

Del saken med andre på to trykk!

Feil 7: Du leste ikke gjennom oppskriften

Dersom du følger en oppskrift er det alltid lurt å lese gjennom hele oppskriften før du begynner. Da finner du fram redskapet du trenger og slipper overraskeliser underveis. ("Å nei! Jeg har ikke smør!" Eller: "Hva er favabønner" er setninger du ikke vil tenke når du allerede er godt i gang).

Feil 8: Maten smaker ikke slik du vil

Løsning: Smak! Det er kanskje den vanligste feilen blant både profesjonelle og amatører. Om du ikke smaker mens du lager mat klarer du aldri å lære å justere smaken.

Gjør du andre feil? Er det noe du ikke får til? Bruk kommentarfeltet nedenfor, så skal vi svare så godt vi kan!

Oppskriftsøk:

Her kan du søke blant 5000 oppskrifter

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også