Storbyferie i høst

Hit vil vi reise i høst

Her er de mest populære byene for nordmenn denne høsten.

MEST POPULÆR: London ligger på førsteplass over storbyer vi Nordmenn vil reise til denne høsten.
MEST POPULÆR: London ligger på førsteplass over storbyer vi Nordmenn vil reise til denne høsten. Foto: FOTO: Stella pictures
Publisert Oppdatert
REISEEKSPERTER: Charlotte Gogstad, talsperson for reiseoperatøren Expedia Norge, og Camilla Moe Bogen, markedssjef for Momondo Norge, har flere alternative forslag til destinasjoner utenom det vanlige.
REISEEKSPERTER: Charlotte Gogstad, talsperson for reiseoperatøren Expedia Norge, og Camilla Moe Bogen, markedssjef for Momondo Norge, har flere alternative forslag til destinasjoner utenom det vanlige. Foto: Reiseoperatørene.
FAVORITT: - I en undersøkelse vi utførte tidligere i år, oppgir 69 prosent av oss storby blant favorittene når vi skal på ferie, sier Camilla Moe Bogen, markedssjef for Momondo Norge.
FAVORITT: - I en undersøkelse vi utførte tidligere i år, oppgir 69 prosent av oss storby blant favorittene når vi skal på ferie, sier Camilla Moe Bogen, markedssjef for Momondo Norge. Foto: Momondo.

Det er ingen tvil om at nordmenn er et reiseivrig folkeslag; mer tid og mer penger gjør at vi tar oss råd til å stikke en svipptur til naboland, sydenland og gjerne over Atlanteren for en langhelg.

Denne høsten er intet unntak.

I følge Charlotte Gogstad, talsperson for reiseoperatøren Expedia Norge, har mange av oss allerede høstens storbyferie klar.

- Høsten er høysesong for storbyferie, da man ikke har noen lengre ferie og ofte tar man da en dag eller to fri i stedet, sier Gogstad til Kvinneguiden.

Mest populære

Gogstad kan også fortelle at London er nordmenns favoritt-storby.

Byen ligger nesten alltid på listen over toppdestinasjoner.

- Det er kort reisevei og mye å oppleve for alle typer reisende her. Samtidig er det noe nytt å oppleve fra sesong til sesong, med et stort tilbud innen kunst, kultur, musikk og shopping, sier Gogstad til Kvinneguiden.

I tillegg har New York blitt mer tilgjengelig gjennom lavere priser og direkteruter, og har raskt seilt opp som en stor favoritt året rundt.

Gogstad mener at Barcelona er en fin destinasjon nå siden varmen holder seg litt lengre utover høsten.

Samtidig slår hun et slag for Berlin;

- Det er gått 20 år siden muren falt, og Berlin er nå en av Europas mest spennende og annerledes storbydestinasjoner med et rikt og mangfoldig kulturliv, sier Gogstad.

Ellers er klassikere som Roma, Paris, Praha og København også populære.

Nye alternativ

Også Camilla Moe Bogen, markedssjef for Momondo Norge, holder en knapp på New York og London som nordmenns reisefavoritter i høst.

- Til reiser fra 1. september til 30. november søker nordmenn flest seg til New York, Bangkok, Barcelona og London, viser våre tall. I en undersøkelse vi utførte tidligere i år, oppgir 69 prosent av oss storby blant favorittene når vi skal på ferie, sier Moe Bogen til Kvinneguiden.

Om du likevel ønsker å styre unna de "kommersielle" storbyferiene, finnes mange, nye alternativer du kan teste ut.

Kikk i listen under, eller klikk på bildeserien øverst og få reiseekspertenes alternative reisetips for høsten:

Chicago i stedet for New York

CHICAGO: I stedet for New York.
CHICAGO: I stedet for New York. Foto: Wikipedia.

- USAs tredje største by er definitivt verd et besøk. Laidback stemning, service i verdensklasse og uendelige kulturtilbud gjør den til en av våre favoritter. Chicago har en overveldende arkitektur og en vakker sammensetning av nytt og gammelt, sier Moe Bogen.

Interesse for musikk står sterkt, og selv om byen er mest kjent for sine mange sjarmerende blues- og jazzklubber finner du også kule steder med alt fra gospel, soul, house og indie rock.

- På The Magnificent Mile finner du massevis av bra shopping, gode restauranter, teatre og museer. Prøv en ekte Chicago-style pizza!

Julestemning

- Jeg må innrømme at jeg elsker vinteren i denne byen. Å stå på skøyter på skøyteringen i Millenium Park er et must. Og synet av millioner av skinnende lys på trærne langs Michigan Avenue når det nærmer seg jul, da er det vanskelig å ikke falle for byen langt inne i hjerterota, har den danske SAS-piloten Gorm Esbirk, som tidligere har medforfattet en reiseguide om Chicago i SAS Crewguide, tidligere uttalt til Kvinneguiden.

Les vår store reiseguide til Chicago her.

Les også:

Verdens skumleste flyplasser

Underverkene du ikke kan gå glipp av

Vilt, vakkert og ufattelig romantisk

Edinburgh i stedet for London

Eldgamle slott, skumle spøkelsesturer, verdens dyreste whisky og stedet der JK Rowling fantaserte frem selveste Harry Potter. Dette kan du oppleve i Edinburgh.

EDINBURG: I stedet for London.
EDINBURG: I stedet for London. Foto: Wikipedia

- Londons kule, avslappede lillesøster er et av de mest interessante storbyalternativene i Storbritannia. Her finner du vakre, historiske slott og den ypperste gamle whisky kombinert med alt en moderne storby har å tilby, sier Moe Bogen.

Smug og trange gater

Det er nok av butikker å handle i og utesteder å spise på om du bare beveger deg langs Royal Mile, Princes Street eller George Street, men alle som har besøkt Edinburgh vil garantert anbefale deg å ta turen ut i smågater og trange smug, hvor du vil finne sjarmerende småkafeer, fantastiske delikatesse-butikker som selger lokal og kortreist mat, og ikke minst spesialforretninger hvor du kan få kjøpt ekte kilt laget på mål, strikkeklær og småvarer i kasjmir og alt du kan tenke deg med de klassiske og ikoniske skotske rutene.

Parken Princes Street Gardens deler Edinburgh i to mellom Old Town og New Town, og har flott utsikt opp mot Edinburgh Castle og Royal Mile. Byen tilbyr glimrende spisesteder, enten du velger en av byens fem Michelin-restauranter eller en mer uformell variant.

- Motebevisste må ta på gode shoppingsko, her er det mye fint å finne.

Les vår store reiseguide til Edinburgh her.

Les også:

Dette er en opplevelse for livet

Dette stjeler vi på hotell

Kjenner du Norges fjell og fjorder?

Kuala Lumpur i stedet for Bangkok

- Kuala Lumpur har vokst seg frem til å bli en av de mest fascinerende byene i hele Asia. Med et myldrende og mangfoldig liv er den full av spennende opplevelser og severdigheter. Billige luksushotell gjør Kuala Lumpur til et perfekt sted å leve litt kongelig uten å tømme lommeboken, sier Moe Borgen.

For de matglade er byen et eldorado.

KUALA LUMPUR: I stedet for Bangkok.
KUALA LUMPUR: I stedet for Bangkok. Foto: Wikipedia.

- Prøv matmarkedet Pudu Market, Jalan Pasar Baharu og du vil rulle hjem til hotellet! Byens beste utsikt nytes på toppen av Petronas Twin Towers. Kuala Lumpur er også en perfekt innledning til en lengre reise i Malaysia eller Asia, sier hun.

Og går dere med gifteplaner kan dere også gifte dere i den norske sjømannskirken i byen.

Les også:

Unn deg en tur hit med én gang

Få maksimalt utbytte av flyturen

Spar penger på utenlandsshoppingen

Bilbao i stedet for Barcelona

- Barcelona er hovedstaden for kule, skravlende og lokale festelskere, magisk arkitektur og en av verdens største fotballklubber, men det kan bli trangt om plassen. Derfor drar vi til Bilbao, i hjertet av Baskerland, hvor det tradisjonelle har blandet seg med det moderne og skapt en inspirerende by.

Byen er den største i Baskerland, og Spanias største, beliggende langs kysten helt i nord.

- Når du har fått nok av kunst er det bare å fylle opp med pintxos, tapasen som serveres i denne delen av Spania, og skylle det hele ned med litt kraftig lokal vin, sier hun.

BILBAO: I stedet for Barcelona.
BILBAO: I stedet for Barcelona. Foto: Wikipedia.

Guggenheimmuseet er også et must hvis du er i denne byen.

Norwegian flyr deg direkte til Bilbao, er du fleksibel kan du få tur/retur-billetter til under tusenlappen.

Les også:

Perfekt for deg som syns det er gørr på stranda

Bryllupsreise til Hawaii

Så mye bagasje kan du fly med

Köln i stedet for Berlin

- Brandenburger Tor i Berlin er en av byens mest ikoniske attraksjoner, men vi stikker til Köln for å klatre opp de 509 trappetrinnene i Domens tårn og deretter for å storkose oss med øl og sjokolade - to ting denne byen virkelig har peiling på, mener Bogen Moe.

Den tredje tingen Köln utmerker seg med er å stelle til julemarked.

- Mot slutten av november vil det bli plassert boder på byens syv markedsplasser, satt brennende flammer under krydret vin, bakt pepperkaker til den store gullmedalje og solgt de mest julete ting du kan tenke deg.

Les også:

KÖLN: Mot slutten av november vil du oppleve et fantastisk julemarked her.
KÖLN: Mot slutten av november vil du oppleve et fantastisk julemarked her. Foto: Wikipedia.

Disse hotellene må du bo på før du dør

Slik boarder du raskest mulig

Ikke gjør dette på hotell

Salzburg i stedet for Wien

Gogstad tipser om å dra til den østeriske byen Salzburg fremfor klassiske Wien.

Byen ligger nær grense til Bayern i Tyskland og er hovedstad i den likelydende delstaten Salzburg.

Byen ble grunnlagt i romertiden som Juvavum i provinsen Noricum. Den forfalt etter vestromerrikets sammenbrudd, men gjenoppbygging ble påbegynt cirka 700 e.Kr.

Mozart, ski og øl

Den østeriske byen har et rikt kulturliv gjennom både kunst og musikk.

SALZBURG: Den østeriske byen har et rikt kulturliv gjennom både kunst og musikk. Salzburg er blant annet komponist Wolfgang Amadeus Mozarts fødeby.
SALZBURG: Den østeriske byen har et rikt kulturliv gjennom både kunst og musikk. Salzburg er blant annet komponist Wolfgang Amadeus Mozarts fødeby. Foto: Wikipedia.

Salzburg er blant annet komponist Wolfgang Amadeus Mozarts fødeby.

Hvert år i januar arrangeres Mozart Week organisert av International Mozarteum Foundation hvor man blant annet kan se ulike operaproduksjoner i tillegg til ulike klassiske konserter med orkester, kammermusikk og solistkonserter.

Festspillene i byen er den mest betydningsfulle i verden i sin sjanger. Opera, skuespill og konserter står på programmet.

Gamlebyen i Salzburg er en livlig plass der mange bor og arbeider. Det er en perfekt plass for møter, og mange tradisjonelle håndtverkere holder til i krokene rundt omkring i berømte Getreidegasse.

Byen er også kjent for sitt brede tilbud av vintersport, og var blant de tre kandidatene til å arrangere vinter OL i 2014 mens Sotji i Russland som kjent stakk av med seieren.

Salzburg er også kjent for ølbrygging som har foregått i over 500 år. Øl-elskere finner mange ulike bryggerier, konsepter og ølsorter her.

Les også:

Dette burde alle med flyskrekk lese

Vurdert å legge sydenferien til Paris?

Advarsel: Du kommer til å ville flytte hit

Antalya i stedet for Istanbul

Gogstad mener at Antalya er stedet å dra til som et alternativ til Istanbul.

Antalya er hovedstaden i Antalya-provinsen og ligger ved Antalyagulfen ved middelhavskysten i Tyrkia. Befolkningen teller i dag 677.242 (2005), men byen kan romme opp til to millioner mennesker i den hektiske turistsesongen om sommeren.

Antikke ruiner og museum

Byen er plassert på en bratt klippe, omgitt av fjell, skoger, Middelhavet og mange antikke ruiner, og har et anerkjent arkeologisk museum. Utviklingen av turistindustrien, som ble påbegynt på 1970-tallet, har omvandlet byen til et internasjonalt rekreasjonssenter.

Byens flyplass og sentrale plassering har gjort den til inngangsporten til den tyrkiske riviera, og omtales ofte som hovedstaden for turisme i Tyrkia.

Gamlebyen og strender

ANTALYA: Antalya er hovedstaden i Antalya-provinsen og ligger ved Antalyagulfen ved middelhavskysten i Tyrkia. Byen kan romme opp til to millioner mennesker i den hektiske turistsesongen om sommeren.
ANTALYA: Antalya er hovedstaden i Antalya-provinsen og ligger ved Antalyagulfen ved middelhavskysten i Tyrkia. Byen kan romme opp til to millioner mennesker i den hektiske turistsesongen om sommeren. Foto: Wikipedia.

Den rustikke gamlebyen Kaleici har mange vernede historiske hus, både tyrkiske og greske. Dette er den mest populære bydelen i Antalya, med sine trange, brolagte gater og gamle hus som nå er hoteller og turistrettede butikker.

Spor av lykisk, gresk, romersk, bysantinsk, seldsjukisk og osmansk arkitektur og kultur kan fortsatt ses. Dessuten huser Antalyas museer mange funn fra Anatolias historie.

Strendene i Konyaalti og Lara i Antalya hevder å ha det reneste vannet i hele Middelhavet.

Les også:

Det kuleste kaoset du har sett

Bryllupsreise til Hawaii

Trendy reisemål

Porto i stedet for Lisboa

Gogstad syns at Porto er et godt alternativ til Lisboa

Porto er den nest største byen i Portugal med cirka 263 000 innbyggere (1,6 millioner inkludert forsteder).

Byen ligger nord i landet, ved utløpet til elva Douro.

UNESCOs Verdensarvliste

Porto er en by med mye sjøfart samt tilvirkningsindustrier. I området øst for byen, Gaia, ved bredden av Douro produseres for eksempel sterkvinen portvin.

Ribeira, Portos historiske sentrum, kom med på UNESCOs Verdensarvliste i 1996. I 2001 var Porto «Europas kulturhovedstad» sammen med den nederlandske byen Rotterdam.

Byens stolthet på sportsområdet er fotballklubben FC Porto, som vant over det franske laget AS Monaco i finalen i UEFA Champions League 2004 og mot SC Braga i finalen i UEFA Europa League i 2011.

PORTO: Ribeira, Portos historiske sentrum, kom med på UNESCOs Verdensarvliste i 1996. I 2001 var Porto «Europas kulturhovedstad» sammen med den nederlandske byen Rotterdam.
PORTO: Ribeira, Portos historiske sentrum, kom med på UNESCOs Verdensarvliste i 1996. I 2001 var Porto «Europas kulturhovedstad» sammen med den nederlandske byen Rotterdam. Foto: Wikipedia.

Les også:

Her er det hett, luksuriøst og overveldende

Du trenger ikke reise langt for å finne paradis

Så mye ferie har du krav på

Tartu i stedet for Tallinn

Gogstad tipser om å dra til Tartu i stedet for Tallinn.

Tartu er den nest største byen i Estland, med 104 109 innbyggere (2012) på 38,8 kvadratkilometer.

Kulturelt sentrum

I motsetning til Tallinn, som i dag er landets politiske og økonomiske hovedstad, blir Tartu ofte betraktet som Estlands intellektuelle og kulturelle sentrum med et rikt museumtilbud.

Elva Emajõgi, som forbinder de to største innsjøene i Estland, krysser byen i en lengde på 10 kilometer, og er med på å gi byen karakter.

AHHAA Science Centre er en spennende turistatraksjon med spillehaller, fornøyelsespark, lærerike serverdigheter og museum.

Tartu Toy Museum er morsomt for både barn og voksne og er et spesialmuseum med gamle leketøy på utstilling.

Gamlebyen i Tartu kan også tilby et rikt kulturliv, butikker og koselige resturanter.

TARTU: I motsetning til Tallinn, som i dag er landets politiske og økonomiske hovedstad, blir Tartu ofte betraktet som Estlands intellektuelle og kulturelle sentrum med et rikt museumtilbud.
TARTU: I motsetning til Tallinn, som i dag er landets politiske og økonomiske hovedstad, blir Tartu ofte betraktet som Estlands intellektuelle og kulturelle sentrum med et rikt museumtilbud. Foto: Wikipedia.

Les også:

Bryllupsreise til Maldivene

Quiz: Vet du hvor dette er?

Byene du bør besøke før andre gjør det

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen