VERDENS 8. UNDERVERK

Du kan velge inntil tre alternativer:

Du har sikkert hørt om «Verdens syv underverker», men kan du ramse opp alle syv? Neppe. Det er nemlig bare pyramidene i Egypt som fremdeles eksisterer.

Da Aleksander den store erobret store områder rundt Middelhavet for 2300 år siden, ble grekerne et farende folk som ville se den verdenen de hadde erobret.

De som reiste aller mest, lagde sjupunktslister de tok med hjem som reiseanbefalinger til andre grekere.

Det greske ordet de brukte opprinnelig, var ikke «underverker», men kan best oversettes til norsk som «severdigheter». Altså, syv steder du må se før du dør, eller 7 things to see around the Mediterranean, som TripAdvisor eller Lonely Planet ville ha formulert det i dag.

Sjupunktslistene var nemlig datidens reisehåndbøker, en guide til andre grekere som ville ut i verden.

Verdens åttende underverk

I tillegg til listen med de opprinnelige syv, har det både vært lagd nye lister med «middelalderens syv underverker» og «vår tids syv underverker», men tittelen «verdens åttende underverk» har også vært hyppig brukt.

- Milford Sound (i New Zealand, journ.anm.) ble beskrevet av Rudyard Kipling som verdens 8. underverk og vil garantert ikke skuffe deg. Høye klipper, fossefall og snøkledde fjelltopper gjør padling i fjorden til en uforglemmelig opplevelse, opplyser Even F. Hulleberg, Markedssjef i Kilroy, til Kvinneguiden.

Kipling er ikke den eneste som har brukt begrepet. Etter hvert er det veldig, veldig mange steder som har fått merkelappen «verdens åttende underverk».

Wikipedia har en liste med 36 steder som skal ha vært omtalt som verdens åttende underverk.

Og selv om listen neppe er komplett, er den hendig nok delt i tre kategorier; steder i naturen, konstruksjoner lagd av mennesker før år 1900 og konstruksjoner lagd av mennesker etter år 1900.

Dette er altså underverker, eller severdigheter som grekerne først kalte dem, du ikke bør gå glipp av.

Jakten på verdens åttende underverk

Kvinneguiden ba tre fagfolk om å peke ut sine favoritter blant kandidatene til «Verdens åttende underverk».

- Planeten vår er full av fantastiske steder og områder, så å velge ut ett sted blir både vanskelig og subjektivt, sier Haakon Fossen, professor ved Institutt for Geovitenskap.

Vi ba geologiprofessoren om å vurdere steder i naturen som virkelig skiller seg ut.

Grand Canyon

- Hvis jeg må, så vil jeg kanskje velge Grand Canyon. Selv har jeg vært mye i Nord-Amerika og har sett mye fantastisk som kan være gode kandidater. Bryce Canyon kan definitivt stå på listen. De oransje fargene og formasjonene der er definitivt spesielle. Å velge ut én blant disse er ikke lett, og hvorfor skal en egentlig det?, spør Fossen.

Operaen i Sydney

Blant moderne, menneskeskapte underverker er det en viss bygning «down under» som peker seg ut, ifølge arkitekturhistorier Victor Plahte Tschudi.

- Det som oppfyller kriteriene for et underverk, med bakgrunn i de syv klassiske underverkene, er operahuset i Sydney, sier Tschudi, som er kunst- og arkitekturhistoriker og professor ved Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo.

Den kinesiske mur

Blant eldre, menneskeskapte byggverk må vi minst like langt tilbake i tid som de opprinnelige syv underverkene, men til et helt annet geografisk område. Det mener i alle fall Frans-Arne Stylegar, arkeolog og blogger.

Arkeologen tviler seg frem til Den kinesiske mur, fordi det er et monument som både tidsmessig og på andre måter står i stil med de opprinnelige syv underverkene.

- Det er ikke vanskelig å forstå at den kulturelle betydningen av Statue of Liberty er meget stor, men noe underverk?, spør Stylegar retorisk.

Han har også sine egne favoritter, som ikke står på Wikipedia-listen:

- Petra i Jordan, Knossos på Kreta, Chichen Itza i Mexico og Mesa Verde i USA. Det samme gjelder en rekke gamle bysentra som har verdensarvstatus; Venezia er bare ett eksempel. Eller kirker som Hagia Sofia, sier Stylegar.

Nedenfor har Kvinneguiden samlet reiseinformasjon om Grand Canyon, operahuset i Sydney, Den kinesiske mur og syv andre kandidater til «verdens åttende underverk». Hvilken er din favoritt?

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!