NORSK FLYPLASS: Jon Granheim, lufthavnsjef Sandane Lufthamn Anda, tar sterk avstand fra kåriingen over verdens skumleste flyplasser som i 2009 plasserte den norske flyplassen på sin liste, og sier at den er helt trygg for de reisende.

NORSK FLYPLASS: Jon Granheim, lufthavnsjef Sandane Lufthamn Anda, tar sterk avstand fra kåriingen over verdens skumleste flyplasser som i 2009 plasserte den norske flyplassen på sin liste, og sier at den er helt trygg for de reisende. © Wikimedia Commons.

REISEVANT: Journalisten, blogger og forfatter Gunnar Garfors.

REISEVANT: Journalisten, blogger og forfatter Gunnar Garfors. © Tommy Normann

Det verserer en rekke ulike lister over de skumleste flyplassene i verden. På en av listene er den norske flyplassen Sandane Lufthamn Anda i Sogn og Fjordane.

I 2009 begrunnet reisenettstedet Travel and Leisure at Sandane lufthavn bare har en 800 meter lang rullebane som går øst-vest på tvers av halvøya mellom Utfjorden og Gloppefjorden. I tillegg ligger flyplassen i noe kupert terreng, som gjør at turbulens kan gjøre landingene ekstra krevende.

Jon Granheim, lufthavnsjef Sandane Lufthamn Anda, tar derimot sterk avstand fra denne kåringen og ønsker å rette opp bildet som ble tegnet av reisemagasinet en gang for alle;

- I 2011 stod lufthavna ferdig utbygget med forlenget rullebane - vi hadde da gjort det som var påstått ikke mulig. Etter dette har det vært stille angående denne saken meg bekjent. Sandane Lufthamn har ikke noe på denne listen å gjøre, sier Granheim til Kvinneguiden.

Han understreker i stedet at det som er riktig med tanke på flyplassen er at det er en av verdens mest eksotiske lufthavner

- Det å lande på og lette fra Sandane lufthamn er en opplevelse i seg selv. Da med fantastiske omgivelser med fjell og fjorder rundt. Vi har en sikker og velstelt lufthamn som er profesjonelt drevet med proaktiv drift hvor sikkerhet er pri én i alle ledd.Sandane lufthamn er like trygg og sikker å bruke som alle andre lufthavner i Norge, sier Granheim videre.

Ville ta bilde av flystripen

Selv om de aller fleste overlever en flystyrt, er det likevel flyplasser rundt om i verden som har et mer fortjent rykte på seg for å være skikkelig nifse å både lette og lande fra.

Det kan den reisevante journalisten, bloggeren og forfatteren Gunnar Garfors, skrive under på.

Garfors, som skriver mye og flyvning, flyplasser og kommer med reisetips i boken sin "198" som lanseres 18.september, mener selv at han er godt over snittet interessert i å fly, og han har reist til og/eller fra over 300 flyplasser.

- Det er ingen av flyplassene jeg ikke vil tilbake til, sier Garfors til Kvinneguiden.

Likevel har han hatt en god del skikkelig skumle opplevelser:

- På flyplassen i Juba i Sør-Sudan der jeg møtte italieneren Giuseppe igjen. Han skulle tilbake til konen sin i Nairobi og spurte meg hvor jeg var på vei:

- With what airline?

- Tarco Air.

- Oh, my god! You are kidding, right? I flew them from Khartoum a week ago. I have never been so scared in my entire life. Shit, I made the sign of the cross on my chest ten times after we landed safely. And I am not even Christian!

- Thanks, mate!

- Jeg skulle ikke bli skuffa, sier Garfors videre.

- Som en bonus ble jeg stoppet av politiet på vei fra terminalen og inn i flyet. Jeg hadde tatt et bilde av flystripen. Det gjør man ikke ustraffet i Juba, og jeg måtte slette bildet fremfor de to svære godt væpna politifolkene. Det reddet meg at jeg var norsk.

- Consider yourself lucky for being Norwegian. We like Norwegians. Otherwise we would have sent you to prison, sa den ene.

- Jeg tror han smilte litt i det han sa det, men jeg er ikke helt sikker, sier Garfors videre.

Da han var vel plassert i den sovjetiske Yak-42-en, fikk han seg ett realt sjokk. Flyet greide knapt å ta av fra Juba;

- Aldri før har et fly jeg har sittet i, brukt så lang tid på å nå marsjhøyde. Turboviftemotorene sleit. Flyvertinnene så skremte ut, lydene var ikke som i en eneste av tusenvis av tidligere flyturer. Jeg lovet meg selv å putte Tarco på svartelisten min om jeg bare kom meg ned igjen i live. Det gjorde jeg på et vis. I I Khartoum i Sudan.

- Siden den tid har det blitt mer taco enn Tarco på meg!

12 skremmende rullebaner

Vil du oppleve real action, eller muligens gamble med livet, kan du for eksempel teste noen av følgende flyplasser.

Bla deg videre i listen under for å se noen skrekkeksempler!

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!