FORHÅNDSKJØP: - Mange transportselskap tilbyr online- og forhåndskjøp av billetter, og da gjerne med en rabatt. Et tips er å sjekke dette i forkant av turen på nettsidene til transportselskapet, råder Tormod Sandstø, kommunikasjonssjef i SAS.

FORHÅNDSKJØP: - Mange transportselskap tilbyr online- og forhåndskjøp av billetter, og da gjerne med en rabatt. Et tips er å sjekke dette i forkant av turen på nettsidene til transportselskapet, råder Tormod Sandstø, kommunikasjonssjef i SAS. © BJORN H. STUEDAL .

REISEVANT: Gunnar Garfors besøkte fem land på fem kontinent på bare én dag i 2012, dette ble Guinness verdensrekord.

REISEVANT: Gunnar Garfors besøkte fem land på fem kontinent på bare én dag i 2012, dette ble Guinness verdensrekord. © Tommy Normann.

Når du endelig har kommet frem til flyplassen og venter utålmodig ved bagasjebåndet, vil du komme deg raskest mulig inn til storbyen du skal kose seg i de neste dagene.

Det siste du vil gjøre er å bruke mye tid på å lete etter transport inn til byen.

Finn informasjon

Så for at dette skal gå kjapt og greit, lønner det seg å forberede seg i forkant av reisen.

Hovedflyplassene i de fleste byer har utbygde og effektive tilbud til og fra flyplassen, noe som selvsagt er viktig når du vil spare tid og komme deg raskest mulig inn til byen.

- Alle større flyplasser har egne infosentre som opplyser både om buss, tog og taxi. Imidlertid vil kanskje det beste være å ta en titt på flyplassens nettsider i forkant, der finnes god informasjon om ulike måter å komme seg til og fra flyplassen på, sier pressekontakt Tormod Sandstø hos SAS, til Kvinneguiden.

Hvordan du skal komme deg best mulig fra flyplassen til byen avhenger av hvor du skal i byen, og hvor effektiv du har behov for å være, mener Sandstø.

- Eksempelvis er Heathrow Express i London utvilsomt det raskeste alternativet fra Heathrow til sentrum der du ankommer Padding Station - og denne turen tar cirka 15 minutter. Herfra er det forbindelser til både andre toglinjer og tuben.

- Imidlertid går også Londons undergrunnsbane direkte fra Heathrow (Piccadilly Line), så om du skal til et område hvor denne betjenes, kan selvsagt dette være et godt alternativ, forteller Sandstø.

Et annet eksempel er København som ikke har et eget flytog.

- Men her går byens metro direkte til Kastrup og er en effektiv og rimelig reisemåte til og fra flyplassen, tipser han.

Reiserekord

Gunnar Garfors er en svært bereist mann. Han besøkte fem land på fem kontinent på bare én dag i 2012, noe som ble en Guinness verdensrekord.

Garfors vet med andre ord mye om hvordan du skal komme deg effektivt avgårde fra flyplassene og inn til byene, noe han også kommer med mange tips om på bloggen sin.

Samtidig setter han pris på opplevelsene på selve transportetappene:

- Selv syns jeg det er en bonus å reise sammen med lokalbefolkningen. Det gjør du i mye større grad ved lokaltransport enn med spesifikk flyplasstransport. Du kommer lett i kontakt med folk, og kan få tips og råd om hva som er kult å se, og hva som skjer når du er der, sier Garfors til Kvinneguiden.

Han bruker også leiebil en del, men bare om han skal reise utenfor byer.

- Å ha bil i en storby er stort sett bare en plage, men om du skal reise litt eller mye rundt kan det være rent gull med leiebil. Utenfor og mellom byene er transportmulighetene ofte svært begrenset, sier han.

Prisforskjeller

Normalt er direkte flytog eller flybuss dyrere enn ordinær rutetransport.

- Men til gjengjeld er direkte transport ofte både raskere og mer med komfortabelt. Imidlertid finnes det også mange flyplasser med godt tilbud av ordinær rutetransport, sier Sandstø.

Garfors syns det varierer litt på pris og effektivitet mellom flytog og vanlig metro til storbyene.

- Men som regel er det hyppigheten på avganger som er den største forskjellen. Enkelte steder har det nesten ingenting å si, togene/bussene bruker uansett den samme infrastrukturen. Men lokaltransport stopper gjerne flere steder underveis, sier Garfors.

Vil du være effektiv og samtidig spare penger, kan det lønne seg å sjekke litt i forkant:

- Det smarteste er å sjekke litt i forkant, søk opp flyplassen på internett og sjekk både hjemmesiden til flyplassen eller wikipediasiden. På store flyplasser, spesielt i land man ikke har vært før, er det ofte kaotisk og mange «haier» som prøver å selge inn drosjeturer, bussbilletter og så videre. Da er det lett å bli lurt. Et triks er å se etter informasjonsskranken og spørre der, men det er ikke alltid disse eksisterer eller er bemannet, sier Garfors.

- Mange tilbyr online- og forhåndskjøp av billetter, og da gjerne med en rabatt. Et tips er å sjekke dette i forkant av turen på nettsidene til transportselskapet, råder Sandstø.

Bla deg videre for transportoversikt fra flyplassene til fem storbyer i Europa.

Les også:

Ikke gjør dette på hotell

Du kan droppe å ta med lommeboken hit

Det blir ikke mer romantisk enn dette

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!