Helvetesild

Stress og sollys kan være medvirkende faktorer til at utslettet oppstår

Smertene ved helvetesild kan oppleves som svært intense.

HELVETESILD: Smertene ved helvetesild kan oppleves som svært intense. 
Illustrasjonsfoto: Colourbox
HELVETESILD: Smertene ved helvetesild kan oppleves som svært intense. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

- Helvetesild, eller Herpes zoster, skyldes viruset Varicella, som er det samme viruset som gir vannkopper. Viruset ligger på en måte i dvale i kroppen, og dersom det blir reaktivert, kan du få helvetesild, sier hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter.

Symptomene på helvetesild er utslett med svie i huden, hudsmerter og blemmer, og utslettet er så spesielt at en lege eller hudlege som regel stiller diagnosen basert på sykehistorie og undersøkelse av huden.

- Er du usikker kan du ta en virusprøve av utslettet for å påvise herpes-viruset, sier han.

Virus som lagres

- Det finnes ikke holdepunkter for at helvetesild kan skyldes smitte fra andre med helvetesild eller vannkopper. Alt tyder derimot på at dette er et virus som lagres i kroppen og så aktiveres, bekrefter hudlege Ylva Ohlsson ved Hudklinikken.

Viruset kan likevel overføres til andre, men kan i disse tilfellene kun forårsake vannkopper hos dem som ikke har hatt dette før.

- I forbindelse med vannkopper betyr det at virus kan lagres i nerveroten eller flere steder i kroppen og ligge latent. Når immunforsvaret svekkes, kan viruset igjen bli aktivt og forårsake helvetesild, sier hun.

Smittsom til blemmene har skorpe

Blemmene du får ved helvetesild inneholder væske, og du er smittsom inntil alle blemmene har tørket inn og fått skorpe.

Slik utvikler helvetesild seg

Fase 1

  • Smertefølelse i huden
  • Prikking og ubehag i et belte over brystkassen

Fase 2

  • Røde prikker i huden
  • Små blemmer
  • Verkebyller der blemmene var
  • Sår i huden

Kilder: Hudlegene Kjetil Guldbakke og Ylva Ohlsson

- Sykdommen smitter altså gjennom direkte kontakt med sårvæsken og gir da vannkopper til dem som ikke har hatt det før, sier hun.

Hun legger til at du bør unngå å treffe personer med nedsatt immunforsvar, som ikke har hatt vannkopper, mens du er smittefarlig.

De kan nemlig bli alvorlig syke hvis de får vannkopper.

- Du bør også unngå kontakt med gravide som ikke har hatt helvetesild. Spesielt gjelder dette sent i graviditeten da det er en risiko for at barnet smittes av vannkopper, sier hun.

Risikoen øker med alderen

Omtrent 10-20 prosent av befolkningen vil på et eller annet tidspunkt i livet få denne sykdommen, og som regel skjer det etter fylte 50 år.

- Det er derimot sjelden utslettet forekommer hos barn. Risikoen for å få helvetesild øker med alder, og alle tilstander som senker immunforsvaret kan utløse et anfall. Det kan for eksempel dreie seg om infeksjoner eller medisinbruk, sier Guldbakke.

Også stress og sollys kan være medvirkende faktorer til at utslettet oppstår.

Han forteller videre at sykdommen utvikler seg gjennom ulike stadier, og at en smertefølelse i huden som regel er det første du merker.

Smerten er lokalisert langs en nervebane og rammer kun en side av kroppen.

- Du kan blant annet kjenne det som prikking eller ubehag i et belte over brystkassen, sier han.

Smertene kan oppstå hvor som helst på kroppen - også i ansiktet.

Blemmer og verkebyller

- I neste fase kommer utslettet i det samme området som du hadde vondt. Dette kommer som regel i løpet av fire til 14 dager etter at du merket de første smertene, og blir først synlig som røde prikker i huden. Disse utvikler seg til små blemmer i løpet av ett til to døgn, sier han.

Blemmene utvikler seg så ofte til små verkebyller og etter hvert sår i huden, før det går over i løpet av to til tre uker.

Guldbakke forteller at det er viktig å starte med behandling tidlig for at den skal være effektiv.

Helst innen 72 timer etter at utslettet oppsto.

- Legen vil da vurdere medisiner som hemmer viruset. Mest brukt er medikamentene Valtrex og Aciclovir, sier han.

Intense smerter

Ohlsson bekrefter at det typiske er at helvetesild starter med varierende grad av nummenhet eller smerter i områder i huden.

- Et par dager senere oppstår vanligvis utslettet, men det kan også ta en uke eller mer. Smertene kan være så intense at de blir oppfattet som en blindtarmbetennelse eller hjerteinfarkt, sier hun.

Særlig barn kan i tillegg til symptomene i huden få hodepine, sykdomsfølelse og feber.

- Utslettet som så kommer ses som røde flekker og hevelser som etter hvert utvikler seg til blemmer og sår, fortsetter Ohlsson.

Sjelden med komplikasjoner

Behandling kan forkorte og redusere utbruddet, men for at den skal være effektiv, må den altså igangsettes mens utslettet er på blemmestadiet.

- Det er derfor viktig å komme seg til lege raskt for å få diagnose og sette i gang behandlingen, sier Ohlsson.

Målet er å gi rask bedring samt å forhindre komplikasjoner.

- Selv om tilstanden vanligvis går over uten problemer, kan det en sjelden gang oppstå komplikasjoner blant annet i form av postherpetisk nevralgi. Dette kjennetegnes som kronisk, intense smerter lenge etter at utslettet har gått tilbake, og noen kan også oppleve kronisk trøtthet, tap av matlyst og vekttap, sier Guldbakke.

Dersom helvetesilden rammet nervegrenene som går mot øynene, kan du også få Herpes zozter opthalmicus.

- Dette kan gi betennelsesreaksjon som kan påvirke synet og gi vedvarende synsforstyrrelser. Hjernebetennelse, tap av nervefunksjon, svimmelhet og hørselpåvirkning er andre, sjeldne komplikasjoner som er rapportert etter helvetesild, sier han.

Gå til legen

Dersom smertene vare lengre enn utslettet er det alltid viktig å kontakte lege.

Han eller hun vil vurdere å gi deg en lokalbehandling eller tabletter for å redusere ubehaget.

- Det kan for eksempel være aktuelt med smertestillende kremer eller plastre. I alvorlige tilfeller vil det også vurderes å gi epilepsimedisiner da kliniske studier har vist at disse kan redusere smertene, sier han.

Valg av medisiner avhenger ifølge Guldbakke av alvorlighetsgraden, den generelle helsetilstanden og om potensielle bivirkninger av behandlingen må veies opp mot ubehaget.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning