hudsykdom:

Våknet og fikk sjokk da hun så seg selv i speilet

Maira har vært plaget av rød hud hele livet. Hun ante ikke at hun hadde en hudsykdom.

<b>SJOKK:</b> En dag våknet Maira Bårslett opp med rød og vab­lete hud. Det skulle ta tid før hun fant ut hva som feilte henne.
SJOKK: En dag våknet Maira Bårslett opp med rød og vab­lete hud. Det skulle ta tid før hun fant ut hva som feilte henne. Foto: Privat
Sist oppdatert

For to år siden våknet Maira Bår­slett (32) fra Kol­ver­eid i Trøn­de­lag opp og fikk sjokk da hun så seg i spei­let.

– Jeg hadde røde flek­ker og puss i nesten hele ansik­tet. I til­legg var øynene tørre og vonde. Det sved sånn at jeg nesten ikke klarte å vaske
huden med vann engang.

Helt siden Maira var barn har hun blitt rød i kin­nene av solen, men tenkte aldri over at rød­he­ten kunne skyl­des en hud­syk­dom.

– Jeg begynte å søke på inter­nett for å finne svar, men fant ikke ut av det, sier hun.

Legen ga henne et medi­ka­ment mot eksem, men Mairas hud var like ille. Og det skulle ta tid før hun fant ut hva det var.

Rosa­cea eller «ansikts­rosen» er en beten­nel­ses­syk­dom i huden som opp­trer fra 30–40-års­alder.

Typisk for denne hud­li­del­sen er at den kommer midt i ansik­tet med kvise­lig­nende utslett med til dels røde his­sige områ­der. Enkelte blir verre ved inntak av alko­hol og kryd­der. Sol og stress er en typisk utlø­sende og for­ver­rende faktor.

Ofte behand­les syk­dom­men med en kom­bi­na­sjon av anti­bio­tika, salver og kar­laser.

Rosa­cea kan se for­skjel­lig ut fra person til person, og deles inn i fire hoved­grup­per.

Type 1: Ved­va­rende rødhet og utvi­dede små blod­kar. Huden blir lett irri­tert og er veldig sen­si­tiv.

Type 2: Ved­va­rende rødhet, røde nupper og kviser.

Type 3: Hud­for­tyk­kelse med store porer. Denne vari­an­ten rammer van­lig­vis nese, kinn, panne, ører og øye­lokk. Hud­for­tyk­kel­sen kan komme sammen med rødhet, nupper, kviser og syn­lige blod­kar.

Type 4: Øye­plager i form av rødhet og følelse av frem­med­le­geme på øyet.

Kilder: Hudklinikken.no og Lommelegen.no

Se mer

– Det var helt for­fer­de­lig. Noen dager måtte jeg gjemme meg i et mørkt rom fordi dags­­ly­set brant sånn i ansik­tet mitt.

Les også: Du kan ha farlig høyt blodtrykk uten å vite det. Dette er tegnene

Sendte bilder til hud­lege

Til slutt fant hun en hud­lege-app på nettet. Maira lastet opp bilder av utbrud­det og sendte dem inn med spørs­mål om de kunne hjelpe henne med hud­pro­ble­mene.

Det tok ikke lang tid før hun fikk svar: Dia­gno­sen var rosa­cea.

Maira fikk resept på en 12 ukers anti­bio­ti­ka­kur med Lymecyclin samt to salver; Ivermektin-salve og azelainsyre, som hun skulle smøre huden med to ganger daglig.

Hun fant også en Face­book-gruppe for folk med dia­gno­sen rosa­cea.

FIKK ENDELIG HJELP: Maira har slitt med hudproblemer hele livet, og fikk endelig hjelp da diagnosen ble satt.
FIKK ENDELIG HJELP: Maira har slitt med hudproblemer hele livet, og fikk endelig hjelp da diagnosen ble satt. Foto: Privat

Der fikk hun flere gode tips om hvor­dan hun kunne lindre og behandle. Hun lærte at rosa­cea-utbrudd kan komme av stress og sterkt kryd­ret mat.

Da kom Maira på at hun hadde spist taco og stres­set mye i for­kant av utbrud­det.

Maira leste seg opp på hud­­syk­dom­men og fant ut at hun ikke bare hadde den van­ligste formen for rosa­cea. Hun hadde også den mer alvor­lige, type 4, som rammer øynene.

– Øynene var betente. Det var like før jeg måtte ope­re­res hos øye­lege.

Hel­dig­vis virket anti­bio­ti­ka­ku­ren hun fikk av hud­le­gen. Både huden og øynene ble friske igjen.

Les også: (+) Brannfakkel fra jordmor: – Denne gruppen takler best å bli mor

Nøye med sol­krem

Ved å lese om syk­dom­men på nettet, fant Maira ut at også kost­hol­det hadde inn­virk­ning på hud­li­del­sen.

– Sterkt kryd­ret mat, te, kaffe og alko­hol får syk­dom­men til å blomstre opp. Der­for må jeg unngå dette så mye som mulig.

Solen for­ver­rer også pla­gene, og Maira bruker sol­krem hver dag, uan­sett vær.

– Jeg er nøye med å smøre på sol­kre­men hver tredje time, særlig hvis det er sterk sol.

Men hun kan ikke bruke hvil­ken som helst sol­krem. Også hud­pleie­pro­duk­ter må velges med omhu.

– Jeg har kastet bort mye penger på hud­pleie­pro­duk­ter og kremer som irri­te­rer huden, sier Maira.

Til slutt fant hun en kore­ansk hud­pleie­se­rie som fun­ge­rer godt på hennes hud, samt enkelte par­fy­me­frie kremer på apo­te­ket.

– Man må prøve seg frem. Selv de med rosa­cea har ulik hud og tåler for­skjel­lige pro­duk­ter.

Maira fant også en studie som viste at kost­til­skudd som pro­bio­tika, sink og C-vita­min styr­ker huden og fore­byg­ger utbrudd.

<b>FØR OG ETTER:</b> Det måtte en tøff anti­bio­ti­ka­be­hand­ling til da Maira fikk et skik­ke­lig rosa­cea-utbrudd med vabler og rødhet for to år siden. Bil­dene er tatt før og etter en anti­bio­ti­ka­be­hand­ling på 12 uker.
FØR OG ETTER: Det måtte en tøff anti­bio­ti­ka­be­hand­ling til da Maira fikk et skik­ke­lig rosa­cea-utbrudd med vabler og rødhet for to år siden. Bil­dene er tatt før og etter en anti­bio­ti­ka­be­hand­ling på 12 uker. Foto: Privat

– Jeg tenkte å prøve selv og føler at det hjel­per huden min.

Ende­lig er rosaceaen under kon­troll. Huden er klar og fin og uten rødhet. Men Maira vet at hun ikke blir kvitt hud­syk­dom­men helt.

– Jeg blir fort­satt litt rød når jeg drik­ker kaffe, spiser sterk mat eller går ut i solen, så det gjel­der å passe på hele tiden.

Maira tror at mange nord­menn er plaget av rosa­cea uten å vite det. Hun synes også det er altfor lite infor­ma­sjon om hud­syk­dom­men.

Ufar­lig, men plag­som

– Rosa­cea er en vanlig hud­syk­dom som mange har uten å vite om det, sier hud­lege Anne Bir­gitte Nordal ved Hud­kli­nik­ken i Oslo. Hun kjen­ner ikke til at kost­til­skudd kan hjelpe, men behand­ler ofte pasi­en­ter som har rosa­cea indi­vi­du­elt.

<b>SØK HJELP:</b> Anne Bir­gitte Nordal er hud­lege ved Hud­kli­nik­ken i Oslo.
SØK HJELP: Anne Bir­gitte Nordal er hud­lege ved Hud­kli­nik­ken i Oslo. Foto: Privat.

– Tid­li­gere trodde man at syk­dom­men debu­terte ved 40-års­alder, men senere har vi opp­da­get at det kan oppstå i 20-30-års­alder, og gjerne i for­bin­delse med svan­ger­skap. Flest kvin­ner rammes, men også mange menn. Det kan noen ganger være van­ske­lig å skille akne­utbrudd og rosa­cea, men det er ikke så uvan­lig å ha begge deler.

Rosa­cea opp­står av ulike årsa­ker, og mange har vært røde i kin­nene fra de var unge. En arve­lig faktor som dis­po­ne­rer for rosa­cea kan være over­pro­duk­sjon av talg. Noen ganger er hor­mo­ner, stress eller svan­ger­skap årsa­ken bak rosa­cea-utbrudd.

Selv om rosa­cea er en ufar­lig hud­syk­dom, går det for mange utover livs­kva­li­te­ten. Hud­le­gens råd er å ikke vente for lenge med å opp­søke hjelp.

– Syk­dom­men utvik­ler seg gjerne med utvi­dede blod­kar og beten­nel­ser i huden. Men dette kan holdes i sjakk ved anti­bio­ti­ka­be­hand­ling, kar­laser og diverse kremer. Jo tid­li­gere man star­ter behand­ling, jo ras­kere vil en kunne stoppe utvik­lin­gen, sier Nordal.

I 30 pro­sent av til­fel­lene rammer rosa­cea øynene med såkalt okulær rosa­cea. Mange med rosa­cea opp­le­ver at de har tørre og såre øyne. Her kan anti­bio­tika og behand­ling for tørre øyne hjelpe.

Les også: Stod sammen i sorgen: Tragediene rammet med et halvt års mellomrom

Hjelp mot rosacea

Dersom du tror du er rammet, er hud­le­gens råd å få hjelp hos noen med kunn­skap om rosa­cea, slik at du får riktig behand­ling, vei­led­ning og opp­føl­ging.

– Vær også for­sik­tig med å få utført dras­tiske hud­be­hand­lin­ger som peel­in­ger og lig­nende. Også mange kremer og hud­pleie­pro­duk­ter kan gjøre vondt verre og er ofte bort­kas­tede penger, sier hudlegen.

– De som har rosa­cea har gjerne svært sen­si­tiv hud. De tren­ger bare en mild ren­se­krem og fuk­tig­hets­krem, even­tu­elt en anti­ok­si­dant, for eks­em­pel med C-vita­min. Men start med lav pro­sent og ikke ved aktivt utbrudd. Søk råd på apo­te­ket om hvilke kremer som passer for sen­si­tiv hud, råder hun.

Et gene­relt råd er ellers å unngå det du vet trig­ger hud­syk­dom­men så langt du kan.

– Sol, vind og vær, stress og mye rødvin kan for­verre pla­gene. Enkelte mat­va­rer som sterkt kryd­ret mat kan gjøre rød­he­ten for­bi­gå­ende verre. Det gjel­der å prøve seg frem.

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2022, og sist oppdatert 06/10 2022.

Les også