Herpesvirus

Du kan få herpes på øyet

De typiske symptomene er rødhet, smerte og rennende øye.

HERPES: Dersom du smittes av herpesvirus i øyet kan det få alvorlige følger.
HERPES: Dersom du smittes av herpesvirus i øyet kan det få alvorlige følger. Foto: gettyimages.no
Publisert Oppdatert

- Herpes er svært vanlig og de aller fleste nordmenn er smittet med én eller begge av de to typene, HSV-1 eller HSV-2, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege på Sex og samfunn.

- Viruset ligger i dvale under huden. Noen er heldig og får aldri utbrudd, mens andre er uheldig og kan få ett eller flere utbrudd gjennom livet. Utbruddene gir munnsår eller sår i underlivet, og når sårene har grodd, går viruset tilbake i dvale, forklarer Johansen.

Herpes

Herpes, også kalt munnherpes eller kjønnsherpes, er en smittsom sykdom som skyldes et av to virus i herpes familien, HSV-1 eller HSV-2. Det er en kronisk sykdom som kan komme tilbake hele livet.

Herpesviruset er et av de aller vanligste virusene og i Norge regner man med at ca 30% av alle 30 åringer er smittet med HSV-2 og mer enn 80% er smittet av HSV-1.

Genital herpes er en kjønnssykdom som skyldes infeksjon av herpes simplex virus type 1 eller 2. Genital herpes gir sår, blemmer og brennende smerte på og rundt kjønnsorganene.

Kilde: Helseleksikonet.no

Du kan også få herpes på øyet

Herpes Simplex i øyet er den vanligste form for hornhinnebetennelse, og krever behandling.

Er du diagnostisert med en herpes simplex infeksjon på øyet, kalles det herpes keratitt.

Både HSV-1 og HSV-2, samt herpes zooster (virus i herpesfamilien som forårsaker vannkopper) kan gi øyet denne infeksjonen, men som regel er det HSV-1 som er årsaken.

- De typiske symptomene er rødhet, smerte og rennende øye, i tillegg vil noen bli lyssensitiv og få slørete syn, sier Sol Malm Hagen, lege i Eyr.

Ikke smuss i øyet

Herpes i øyet må ikke blandes med helt vanlig øyebetennelse hvor man får smuss i øyet og sammenklistret øye på morgenen.

- Man får ikke smuss i øyet av herpes, sier Hagen.

Å få herpes i øyet er heldigvis sjeldent.

- Herpes i øyet kan gi alvorlige følger for pasienten, men forekommer heldigvis svært sjelden. Jeg har jobbet med kjønnssykdommer i over 15 år og har fortsatt til gode å møte en pasient med øyeherpes, og sier Johansen.

Les mer i Helseleksikonet: Herpes genital på kjønnsorganene

Slik blir du undersøkt

Tror legen at det kan være herpes vil legen undersøke deg med Flourescein, et fargestoff som lyser opp når man lyser på det med blålys. Da vil legen kunne se et helt karakteristisk mønster.

- Legen din vil i samråd med øyelege behandle tilstanden med antivirale øyendråper og en sjelden gang steroidedråper. Husk å fortelle legen om du tidligere har hatt herpes i øyet, da det er viktig for behandlingen, forklarer Hagen.

Helvetesild i øyet

Helvetesild /Herpes Zoster i øyet kan man mistenke dersom pasienten har helvetesild på pannen og / eller nesen.

- De typiske symptomene er utslett på øyelokket, smerter, lysskyhet, nedsatt syn, rennende øye og krampe i øyelokket. Legen vil henvise akutt til øyelege. Siden sykdommen er veldig uforutsigbart behandler man det alltid med antivirale tabletter og antivirale øyendråper. En sjelden gang behandler man med steroid som tabletter, sier Hagen.

Les mer i Helseleksikonet: Herpes øyeinfeksjon

Herpes kan bli farlig

Alle typer herpes kan utvikle sykdommen myelitt som er en betennelse i ryggmargen. Sykdommen kan være farlig, men det finnes ingen eksakte tall på hvor mange som får myelitt som følge av herpes.

- Alle herpesvirusene har den egenskap at de kan ligge latent i kroppen og kan aktiveres, både de vanlige og de mer sjeldne. Således kan alle typer herpes føre til myelitt, sier professor og nevrolog, Elisabeth Gulowsen Celius ved Oslo universitetssykehus.

Myelitt er en sjelden komplikasjon som følge av herpes.

- Symptomer på myelitt kan være føleforstyrrelser i bena og lammelser. Det starter gjerne nederst i bena, men kan «krype oppover» og også ramme armene. Mange får i tillegg problemer med blære og tarm, sier Celius.

Myelitt kan i verste fall føre til at du dør, men det er ekstremt sjeldent.

- De fleste overlever, men de vil kunne ha varierende grader av restsymptomer som følge av skaden på ryggmargen. Eksempler på dette er gangvansker, føleforstyrrelser i bena eller vannlatingsproblemer, forklarer nevrologen.

- Herpesvirus kommer mange av oss i kontakt med – en del plages av herpes på leppene og en del av genital herpes. Mange har vært i kontakt med viruset, men har ikke synlige utbrudd. Herpes myelitt er en relativt sjelden tilstand, men vi ser dette noen ganger hvert år, sier Celius.

Hvis pasienten har immunsvikt, medfødt eller som følge av behandling eller annen sykdom, har man større sjanse for å få mer alvorlige herpesinfeksjoner enn dersom man har et normalt fungerende immunsystem.

Les mer i helseleksikonet: Herpes og munnsår

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning