Pigmentflekker

Melasma/Chloasma

Sist oppdatert 08.06.2015

Pigmentflekker er mørke flekker i huden som ofte kommer i forbindelse med graviditet og p-pillebruk, og som forsterkes av sol.

Under graviditet og ved bruk av p-piller vil hormoner kunne gjøre at hudcellene produserer mer pigmentstoff enn normalt. Det vil forsterkes av sollys, og det er grunnen til at pigmentflekker kommer på hudområder som er eksponerte for sol. Typisk vil man få pigmentflekker i ansiktet, på håndryggen eller på overkroppen. Det er ikke bare graviditet og p-piller som gir pigmentflekker, ofte er årsaken ukjent. Pigmentflekker sees som brune flekker i huden. Noen kan være lysere enn andre. Det er klart flest kvinner som får pigmentflekker, men tilstanden kan også ramme menn. Kvinner fra Asia og Sør-Amerika har størst risiko for å få pigmentflekker. Pigmentflekker krever som regel ingen behandling, og vil ofte gå over av seg selv etter graviditeten eller når man slutter på p-piller.

Symptomer

Pigmentflekker sees som brune, flate flekker i huden.

Pigmentflekkene har som regel en uregelmessig form og kan være fra noen få millimeter til flere centimeter store. Pigmentflekkene er helt flate og er omgitt av normal hud. Etter hvor mye pigmentstoff som finnes i flekken, er de lysebrune eller mørkebrune i fargen. De kan også være gråblå. Selve flekken kan være ujevnt pigmentert, det vil si at noen områder i flekken kan være mørkere enn andre steder i flekken. Flekkene setter seg på hudområder som har vært utsatt for sol. For eksempel er det vanlig å ha pigmentflekker i ansiktet, på håndbaken og på overkroppen. Spesielt ansiktet er utsatt, og pigmentflekker ses ofte i kinnene, i pannen eller rundt leppene. Pigmentflekker er symmetrisk fordelt, det vil si at flekkene oppstår på samme sted i begge ansiktshalvdelene. Pigmentflekker gir ingen symptomer i form av kløe, svie eller smerter.

Behandling og forebygging

Behandling av pigmentflekker er oftest ikke nødvendig, men det finnes flere behandlingsalternativer.

Ved å være nøye med solbeskyttelse i form av solkrem med høy faktor (50+) og å dekke til hudområder, vil man forhindre utvikling av nye pigmentflekker. De pigmentflekkene som allerede har kommet i huden, får man ikke fjernet ved solbeskyttelse, men man reduserer videre utvikling ved å beskytte seg mot solen.

Pigmentflekker er ufarlig i seg selv og trenger ingen behandling. Flekkene blir oftest borte av seg selv når graviditeten er over, eller dersom man slutter på p-piller. Det er sjeldent at man starter behandling under graviditet, men noen kan være så hardt rammet at man av kosmetiske årsaker ønsker behandling også under graviditet. Ulike typer blekekremer og tabletter kan gi effekt mot pigmentflekker. Laserbehandling er også et alternativ. Behandling av pigmentflekker er det hudleger som tar seg av. Det er viktig å få rett behandling, da noen behandlingsformer ikke lar seg kombinere med graviditet.

Undersøkelse og diagnostikk

Pigmentflekker gjenkjennes ved typisk sykehistorie og ved å se på dem.

Pigmentflekker er lette å kjenne igjen for en lege. Typisk sykehistorie ved at de kom i forbindelse med graviditet eller oppstart av p-piller, og at de forverres ved soling, leder frem til diagnosen. Hudlegene har et spesielt lys som kalles Wood lys, som hjelper dem med å se hvilke hudlag som er påvirket av pigmentflekker. Det er svært sjelden behov for hudprøver for å stille diagnosen.

Årsak

Årsaken til pigmentflekker er hormonell påvirkning av hudcellene, og flekkene forverres ved sollys.

Årsaken til at vi blir brune når vi soler oss, er at hudcellene produserer et pigmentstoff når stolstråler treffer disse cellene. Pigmentstoffet produseres for å beskytte cellene. Når man har pigmentflekker, er det hormoner som har påvirket hudcellene slik at de begynner å produsere mer pigmentstoff i et område av huden enn det som er normalt. Man kjenner ikke til mekanismen for hvorfor ulike hormoner påvirker hudcellene slik at de begynner å produsere mer pigmentstoff.

Det er flere forhold som disponerer for pigmentflekker. De mest kjente er arv, graviditet og bruk av p-piller. Ulike medikamenter kan også disponere for pigmentflekker, deriblant epilepsimedisiner.  Et fellestrekk er likevel at pigmentflekker forverres av soling. Av og til finner man ikke årsaken til at en person utvikler pigmentflekker. Spesielt når dette rammer menn, klarer man ikke alltid å finne en spesifikk årsak.

Prognose

Pigmentflekker har god prognose da flekkene ofte forsvinner når den hormonelle påvirkningen er over.

Dersom pigmentflekker skyldes graviditet eller p-pillebruk, vil flekkene oftest forsvinne av seg selv når graviditeten er over, eller når man slutter å bruke p-piller. Det er imidlertid ikke alle som blir helt kvitt pigmentflekkene etter en graviditet, og hos noen kan de vare i lang tid. Noen trenger langvarig behandling for å holde tilbake pigmentflekkene. Risikoen for å få tilbake pigmentflekker ved en ny graviditet er økt dersom man tidligere har hatt det.

Fakta om Pigmentflekker:

Pigmentflekker er mørke flekker i huden som ofte kommer i forbindelse med graviditet og p-pillebruk, og som forsterkes av sol. Pigmentflekker er ufarlig, og trenger ingen behandling. Flekkene vil som regel gå bort av seg selv så snart hormonpåvirkningen er over. 

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Martine Gausel Engan

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk