Lungesykdommer

Lungesykdommer omfatter sykdommer i lungevevet, nedre luftveier og blodårene til lungene.

Den hyppigste årsaken til sykdommer i lunger og nedre luftveier er infeksjoner forårsaket av virus og bakterier, som bronkitt eller lungebetennelse. Luftveiene kan også ta skade av røyk og annen luftforurensning, og kan reagere allergisk mot forskjellige allergener som pustes inn. Allergi, astma og kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) er vanlige årsaker til symptomer fra de nedre luftveiene.

Såkalt diffuse parenkymatøse lungesykdommer angriper de små luftblærene i lungene, vevet mellom disse eller de små blodkarene, og leder til betennelsesforandringer og stivhet i lungevevet (fibrose). Dette er en sammensatt gruppe sykdommer som kan skyldes eksponering for skadelige stoffer som asbest, stråling eller medikamenter, eller de kan opptre som ledd i betennelsesaktige revmatiske sykdommer. I noen tilfeller kjenner man ikke årsaken. Cystisk fibrose er en arvelig, kronisk lungesykdom som medfører økt dannelse av seigt slim i luftveiene.

Lungekreft er den fjerde hyppigste kreftformen i Norge og den som tar flest liv. Karsykdommer som blodpropp og forhøyet blodtrykk i lungekretsløpet er andre årsaker til lungesykdom.

Lungesykdommer gir ofte symptomer i form av hoste, tungpustethet og brystsmerter. Luftveissymptomene kan ofte være ledsaget av allmennsymptomer som slapphet og nedsatt yteevne. Slapphet, vekttap og hoste med blodig oppspytt kan være tegn på alvorlig lungesykdom.

Infeksjoner og blodpropp i lungene er akutte tilstander, mens mange andre lungesykdommer er kroniske lidelser som kan påvirke livskvaliteten i stor grad.

 

Fakta om Lungesykdommer:

Lungesykdommer omfatter sykdommer i lungevevet, nedre luftveier og blodårene til lungene. Den hyppigste årsaken til sykdommer i lunger og nedre luftveier er infeksjoner forårsaket av virus og bakterier, som bronkitt eller lungebetennelse. Luftveiene kan også ta skade av røyk og annen luftforurensning, og kan reagere allergisk mot forskjellige allergener som pustes inn. Allergi, astma og kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) er vanlige årsaker til symptomer fra de nedre luftveiene.

Sykdommer som fibrose, blodpropper og lungekreft er alvorlige, og vil kreve legehjelp. Lungekreft er den fjerde hyppigste kreftformen i Norge, og den som tar flest liv.

Vanlige symptomer ved lungesykdom er hoste, tungpustethet og brystsmerter. Hoste med blodig oppspytt, slapphet og vekttap kan være tegn på alvorlig lungesykdom.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Oversikt over Lungesykdommer:

Astma

Astma gir pusteproblemer og hvesende pust på grunn av innsnevringer i luftveiene.

Bronkiolitt

Bronkiolitt er betennelse i de minste grenene i luftveiene (bronkiolene) hos barn under to år. Skyldes som oftest RS-virus.

Bronkitt

Bronkitt er akutt betennelse av bronkiene, de største grenene i luftveiene, som går fra luftrøret til lungene.

KOLS

KOLS kommer av en kronisk betennelsesreaksjon i luftveier og lunger, og det vil etterhvert føre til nedsatt lungefunksjon. Den vanligste årsaken til KOLS er røyking.

Lungebetennelse

Lungebetennelse er mest vanlig hos små barn og eldre, og kommer av en betennelse i lungevevet eller forgreiningene fra luftrøret. Lungebetennelse forårsaket av bakterier er mest vanlig, og røykere er spesielt utsatt for å få lungebetennelse.

Punktert lunge

Punktert lunge betegner en tilstand hvor det kommer luft mellom hinnen som kler lungeveggen på innsiden og hinnen som dekker lungen på utsiden. Det medfører at lungen klapper sammen.

Tuberkulose

Tuberkulose er en infeksjonssykdom som har langvarig hoste som vanligste symptom. Tidligere var tuberkulose en vanlig dødsårsak, men i dag ser man sjelden dødsfall grunnet tuberkulose i Norge.

Fakta om Allmennmedisin:

Allmennmedisin er de helseplagene og sykdommene som behandles hos fastlegen. Innen allmennmedisin finner man alt fra mindre helseplager til kroniske sykdommer og alvorlige og livstruende sykdommer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk