Ned i vekt

Det dummeste du kan gjøre når du skal ned i vekt

Og det er en ting som ser ut til å fungere for de fleste.

NEDI VEKT: Er du en av dem som ønsker å gå ned litt vekt etter jul? Les dette først!
NEDI VEKT: Er du en av dem som ønsker å gå ned litt vekt etter jul? Les dette først! Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Er du en av dem som ønsker å gå ned noen kilo etter jul?

- Det første mange gjør er å slutte å spise. Det er å starte i helt feil ende, sier ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim.

Kroppen jobber mot deg når du skal ned i vekt

Om du planlegger å sulte deg ned noen kilo, vil kroppen sette i gang prosesser for å unngå at du mister vekta. Blant annet vil forbrenningen gå ned, som følge av at mennesket gjennom alle tider har lært seg å spare på energien i perioder med lite næring.

- Mange tenker at de skal starte en mandag. Så spiser de ikke frokost, de dropper kanskje lunsjen, og så sprekker de allerede en stund etter lunsj. Og det gir veldig dårlig mestringsfølelse. Prøv å unngå den fella, råder Norheim.

- Det går nesten ikke an å sulte seg i det overflodssamfunnet vi lever i, med fristelser over alt, sier Norheim.

Små porsjoner, regelmessig

Så nå vet du hva du IKKE skal gjøre. Så hva er den rette måten?

- Spis små porsjoner regelmessig. Det ser ut til å fungere for de aller fleste, sier Norheim.

Hun anbefaler alle å starte dagen med frokost. Prøv for eksempel et av våre ni forslag til frokoster under 350 kcal.

- Stopp nattens faste så fort som mulig. Få i deg noe, selv om du er litt småkvalm og tenker at du ikke trenger frokost. Det kan være noe du drikker, som juice, smoothie, melk eller yoghurt.  

Frokost stopper nemlig nattens nedbrytingsprosess, og hindrer at du taper muskelmasse.

- Det må være et mål å ikke tape muskelmasse. Tap av muskelmasse gir varig lavere forbrenning, og om du går tilbake til gammelt kosthold etter å ha slanket deg på denne måten, vil du gå raskere opp igjen i vekt, og til og med kanskje gå mer opp i vekt enn det du veide i utgangspunktet, forklarer Norheim.

Ikke alle er enige i at det lønner seg å spise lite og ofte. Den svenske forskeren Charlotte Erlanson-Albertsson, mener at det er nok å spise tre ganger om dagen.

Ikke overspise

Et annet tips fra Norheim er å ikke overspise til middag.

- Det er lettere å overspise når du er sulten, det er derfor du bør spise ofte. Det er mye lettere å holde en lavkaloridiett dersom du er mett enn om du har oksehunger, sier Norheim.

Hun anbefaler grønnsaker og grove kornprodukter, som gir god metthetsfølelse.

Lavkarbo eller lavkalori?

Skal du sky fett og telle kalorier, eller kutte karbohydratene når du trenger å redusere livmålet?

- Velg det du liker best, for begge veier fører fram. Spørsmålet om hva som duger mest for vekt og helse av lavkarbo eller lavkalori, er svært omstridt. Det finnes neppe noen enkel sannhet: Vi har ulik metabolisme og ulik smak. Noen tåler stivelse og sukker dårligere enn andre. Gjør derfor bevisste valg ut fra hva du kan leve med på lang sikt. Så lenge du spiser sunt, vil vekten holde seg der du ønsker, og da virker ikke korte mirakelkurer eller tøffe tak i perioder, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i en tidligere artikkel på Klikk.no.

Til deg som skal MYE ned i vekt

Om du har bestemt deg for å gå ned veldig mye i vekt, kan det være lurt å få profesjonell hjelp.

- Det kan også være smart å ta en blodprøve for å sjekke status. Det kan være årsaker til at man ikke orker en vektnedgang om man for eksempel har jernmangelanemi eller d-vitaminmangel. Sjekk vitaminstatus, sier Norheim.

Hun anbefaler at man søker råd hos en ernæringsfysiolog eller -rådgiver samtidig.

- Det viktigste er å unngå å forsøke å slanke seg alene for tiende gang, for så å mislyktes igjen. Da blir det bare nok en negativ opplevelse, sier hun.

Trenger du inspirasjon?

Under har vi samlet de sakene om kosthold som har blitt mest lest i året som har gått. Kanskje finner du gode råd der?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning