Førjulstida er en herlig tid. Forventningene bygges sakte opp. Den underbygges av massevis av hyggelige juleselskaper rundt om i de tusen hjem.

Og nettopp førjulsmaten ikke skal være lik julematen. Men, den kan gjerne minne om jul.

En førjulsmeny

Så derfor har jeg laget en førjulsmeny som skal være med å bygge opp under førjulsstemningen, men ikke ta magien fra julematen.

(For den som vil øve seg er det selvsagt fritt fram: Her er Hellstrøms perfekt ribbe, verdens beste kålrabistappe og en klassisk multekrem)

Forrett

Forretten er gravlaks. Det er morsomt å lage gravlaks selv. Både fordi det er enkelt, men også fordi det blir så godt. Du rekker kanskje ikke å lage det ferdig i helgen (den må ligge omtrent tre dager i kjøleskap), men du kan kjøpe ferdig.

Det enkleste er å servere den med en kjempegod eggerøre (slik blir den perfekt), gjerne med gressløk. Det klassiske er selvsagt sennepssaus.

Hovedrett

Hovedretten er ribbe (som seg hør og bør). Men: Den er et godt stykke unna de tradisjonelle variantene. Her finner du nemlig både honning, ingefær og soyasaus. Det blir veldig godt, og er veldig anderledes.

Det er selvsagt supert å servere ribba surkål med deilig karve og kokte poteter. Men, om du vil være utradisjonell kan du gjerne prøve med fløtegratinerte poteter (her er en kjapp variant).

Dessert

Desserten er jeg veldig fornøyd med. Det er en multekrem. Det vanligste er simpelthen en søt krem med multer. I denne varianten har jeg blandet inn masse mynte og lagt bærene i litt Drambuie (likør). Og så bruker jeg ekte vanilje (vaniljestang).

Alle oppskriftene finner du nedenfor!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter eller Facebook (Vi kan klare 24.000 tomler-opp før året er omme!)

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik lager du perfekt ribbe

Matlaging: Unngå de vanligste feilene

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Gravlaks

Det er utrolig at dette ikke tar mer enn 30 sekunder.

Ingredienser:

300 g salt

300 g sukker

2 ss dill, tørket

2 ss karve

500 g laksefilet

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ribbe med honning og soya

Dette er ribba for den som ikke kan vente. Derfor er den litt annerledes.

Ingredienser:

3 kg tynn ribbe (vanlig ribbe)

1 dl soyasaus

3 ss honning

1 ss fersk, revet ingefær

5 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Multekrem med mynte

Her har du en multekrem med en liten førjulsvri.

Ingredienser:

2 dl kremfløte

2 dl multer

4 ss sukker

2 ss drambuie

0,5 potte mynte

1 stk vaniljestang

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!