Var du familiefar på 80-tallet er jeg temmelig sikker på at du var en jævel på fløtegratinerte poteter.

Faren min lagde det i hvertfall hver helg som tilbehør til helgas utskeielse - biff og rødvin.

Fram fra glemselen

De fløtegratinerte potetene har ikke lenger den samme posisjonen hos den jevne nordmann. I dag varierer vi i steden med et stort mangfold av potetretter. Derfor fant jeg det på sin plass å minne om at de fløtegratinerte potetene fremdeles eksisterer, og fortsatt smaker skikkelig godt.

Kan hende det bare er meg, men jeg hadde omtrent klart å glemme de fløtegratinerte potetene inntil min svoger i sommer serverte dem sammen med grillet entrecote og sautert spinat. En flaske zinfandel gikk ned på høykant, og det smakte rett og slett himmelsk!

De fløtegratinerte potetene er selvfølgelig også nydelig om du serverer dem sammen med et perfekt lammelår, en god rødvinssaus og kanskje noen snaddergulrøtter (se her om du får maks ut av gulrøttene dine).

Tar en halvtime

I de fleste oppskriftene jeg har lest tar det omkring to timer å lage fløtegratinerte poteter. Altså ofte upraktisk lang tid å vente.

Heldigvis er det mulig å korte ned på tiden uten at det går utover smaken.

Bare skjær potetene i tynne skiver og kok dem i fløte, urter og krydder. Hell blandingen i en ildfast form og strø med revet ost - en snau halvtime senere er de klare.

Du kan også droppe osten (slik Clotilde gjør), men jeg synes ofte det blir godt med litt ost.

Det meste innen fast ost er godt her. Jeg bruker ofte en blanding med det jeg har av cheddar, parmesan, gruyere, comte og ridderost (dette er altså en fin anledning til å bruke opp osterester du måtte ha liggende).

Fra tid til annen bytter jeg ut et par poteter med noen tynne skiver sellerirot - dette vil gi en litt lettere potetrett (på samme måte som tilfellet er med denne potetmosen).

Oppskriften står under, men om du synes det er skremmende med all fløten så får du et sunnere alternativ her.

Les også:

De beste, billige rødvinene

Dette trikset gjør eplekaka super

Dessert av bare vann og sjokolade

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Fløtegratinerte poteter

Effektivt, men like godt!

Til 6 porsjoner:

1 kg poteter

1 stk laurbærblad

1 neve timian, hakket

2 fedd hvitløk, eventuelt mer

5 dl fløte

1 klype muskat, revet

2 ts salt

nykvernet hvit pepper (kan sløyfes)

150 g revet ost, som for eks ridderost, gruyere, jarlsberg, cheddar - gjerne en blanding av disse

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!