Prøvekjørt: BMW i8

Framtiden er lys

Forbrenningsmotoren er ikke død, den lever i beste velgående. Min bekymring var ubegrunnet. Takk, BMW!

Publisert Oppdatert

Jeg har i lang tid sett mørkt på framtiden. Elmotorens frammarsj fører mange gode ting med seg og jeg er helt enig at vi må tenke på miljøet og at nullutslippsbiler er framtiden, men en investering i livskvalitet er det ikke. Ikke her og nå. Ikke for folk som elsker at det brummer under panseret. Folk som meg.

Det var med stor iver og tung høyrefot jeg lot meg sjarmere av ytelsene i Tesla Model S. Elmotorens enorme respons fikk blodet til å bruse i begeistring. Likevel savnet jeg noe. Jeg savnet lyd og følelse. Jeg savnet å bli involvert.

Kall meg gjerne gammeldags, men på det følelsesmessige plan er det fint lite som kan tukte en god bensinmotor. Derfor så jeg bekymringsfullt på framtiden.

Høy effekt - lavt forbruk

Men bekymringen skulle vise seg å være ubegrunnet. Miljøtankegangen har fått bilprodusentene til å tenke annerledes, og vi begynner for alvor å se resultater av downsizeing-trenden.

Små, effektstinne motorer med ytelser og drivstofforbruk vi for få år siden trodde vi aldri skulle få se, pumpes nå ut på samlebånd.

Ta Ford énliters bensinturbomotor som eksempel. Nå kommer den med 140 hestekrefter. Hvem trodde vel at en tresylindret, énliters motor kunne få deg til å trekke på smilebåndet for seks-sju år siden? Ikke jeg.

SVÆRT POTENT: i8 ser ut som en supersportsbil og går som en supersportsbil, men egner seg ikke like godt til banekjøring som biler som Audi R8 og Porsche 911.
SVÆRT POTENT: i8 ser ut som en supersportsbil og går som en supersportsbil, men egner seg ikke like godt til banekjøring som biler som Audi R8 og Porsche 911. Foto: FOTO: Petter Handeland

Toyota har bablet om hybridteknologi i årevis og at det gir det beste fra to verdener. Det er ingen tvil om at de vet hva de snakker om. Deres hybriddrivlinje, for eksempel i Prius, er solgt i over én million eksemplarer og er ifølge dem selv deres mest driftssikre drivlinje. Også går den billig. Om ikke like billig som oppgitt, men minst like billig som diverse øko-smådieseler. I tillegg har bensinhybridene vesentlig lavere lokalt utslipp (NOx).

Men sjarmløs, det er den. Sjarmløs og gørr kjedelig, og Toyota burde ta kritikk for ikke å videreutvikle et velfungerende system i raskere takt. For få år siden var de alene i tet, nå er de bare en av mange.

Men det betyr ikke at alle hybrider er kjedelige. Siste års powerhybrider fra Porsche, McLaren og Ferrari viser at hybriddrift kan utrette mirakler hva ytelser og forbruk angår, og med i8 kaster BMW seg med i kampen. Dog ikke like ekstrem, men desto mer miljøvennlig og kanskje enda mer framtidsrettet.

Tre motorer

OPTIMALT: Interiøret er typisk BMW veldig forseggjort og av god kvalitet. Sittestilling og ergonomi like så, om du kommer deg inn vel å merke. Den brede, høye kanalterskelen og den slanke døråpningen gjør at du må åle deg inn.
OPTIMALT: Interiøret er typisk BMW veldig forseggjort og av god kvalitet. Sittestilling og ergonomi like så, om du kommer deg inn vel å merke. Den brede, høye kanalterskelen og den slanke døråpningen gjør at du må åle deg inn. Foto: FOTO: Petter Handeland

Endelig var det min tur til å kjøre i8, og det skulle bli en opplevelse ulikt alt annet jeg har vært borti i løpet av mine snart ti år i gamet.

Tekniske data: BMW i8

 • Motor, cm3: 1499
 • Effekt, hk ved o/min: 360
 • Dreiemoment, Nm ved o/min: 580
 • Egenvekt, kg: 1485
 • Lengde/bredde/høyde, cm: 469/194/130
 • Standard dekkdimensjon: 195/50R20 foran, 21545/R20 bak
 • Forbruk, EU-mix l/mil: 0,21
 • CO2-utslipp, g/km: 49
 • 0-100 km/t, fabrikk, sek.: 4,4
 • Toppfart, km/t: 250
 • Pris fra, kr: 1 299 900

Men først litt om det tekniske, for det er ikke småtteri av teknologiske duppeditter BMW har stappet inn i i8. Den har for eksempel har tre motorer. To elmotorer og en blodtrimmet bensinmotor fra Mini. Men hvordan fungerer drivlinjen i praksis?

Hovedelmotoren er plassert på framakselen, yter 133 hestekrefter og kan ta halvparten av æren for at BMW i8 har firehjulsdrift. Den andre elmotoren, som er montert mellom bensinturbomotoren og girkassa over bakakselen, er ikke med i hk-regnestykket, men spiller likevel en svært viktig rolle.

BMW har hentet ut vanvittige 231 hestekrefter av den tresylindrede 1,5-literen, og som de fleste vet, skal det godt gjøres å hente ut så mye toppeffekt og samtidig levere god trekkraft på lavt turtall. Men der kommer elmotor to inn i bildet. Den bistår nemlig bensinturbomotoren med trekkraft på lavt turtall.

Du merker den ikke, men gassresponsen er rå og ytelsene fantastiske. Sammen er de litt som en grom V8-er, faktisk. Bunndraget er rått, og frasparket hardt og brutalt. Så godt at du som oftest kan kjøre et gir høyere enn antatt.

At i8 gjør 0-100 km/t på 4,4 sekunder er ikke det mest imponerende. Sparket du får i ryggen når du klemmer til i 50-60 km/t er rått, og draget bare fortsetter og fortsetter oppover i fart.

Men hva med lyden? Lyden av en tresylindret motor kan ikke måle seg med lyden i en bensinslurpende V8-er, og må jo være en skuffelse i en bil med påtrengende superbilfølelse?

RÅTT DESIGN: Designet til i8 er ekstremt, og jeg har aldri kjørt en bil som tiltrekker seg mer oppmerksomhet. i8 har tydelige superbilproporsjoner, men er faktisk en fireseter.
RÅTT DESIGN: Designet til i8 er ekstremt, og jeg har aldri kjørt en bil som tiltrekker seg mer oppmerksomhet. i8 har tydelige superbilproporsjoner, men er faktisk en fireseter. Foto: FOTO: Petter Handeland

Nei, lyden er langt fra skuffende. Den høyttalergenererte motorlyden minner mer om en trimmet turborekkesekser enn en tresylindret liten tass, og jeg kan love deg at du aldri ville tenkt at lyden var kunstig om du ikke visste det på forhånd.

Superbil med forbruk på 0,2 l/mil

i8-designet er i klasse med ekstreme midtmotorbiler som Audi R8, Ferrari 458 Italia og Lamborghini Gallardo. Samtidig sender vingedørene tankene tilbake til legendariske Lamborghini Diablo.

i8 er ikke verdens enkleste bil å komme seg inn eller ut av. Kanalterskelen er ikke bare høy, men også vanvittig bred, og egner seg neppe for damer med kort skjørt. Men kommer du deg først inn, er du ikke i tvil om at du sitter i en supersportsbil. Sportsstolen klamrer deg fast i en nær optimal sittestilling, og sikten ut er som i superbiler flest veldig begrenset. Det føles riktig. Superbil-riktig.

ENORMT RASK: De to elmotorene og den blodtrimmede, tresylindrede 1,5-literen setter fart på i8. 0-100 km/t går unna på 4,4 sekunder!
ENORMT RASK: De to elmotorene og den blodtrimmede, tresylindrede 1,5-literen setter fart på i8. 0-100 km/t går unna på 4,4 sekunder! Foto: FOTO: Petter Handeland

Så trykker du på startknappen, setter den i «drive» og sklir i vei. Plutselig er det fint lite som gir superbilfølelse. Styringen er lett og elektrisk, og motoren helt stille. Den går kun på strøm, og kilometer etter kilometer legges tilbake uten å bruke så mye som en dråpe bensin. Følelsen er merkelig.

Men man sitter på en bombe. Bensinmotoren er på ingen måte død. I comfort-modus, som har et veldig økorettet fokus, ligger den på lur, og det skal ikke mer enn et kontant skyv på gasspedalen før den fyrer opp og slynger deg framover. Svosj!

Akkurat det er sterkt vanedannende, men jeg prøver likevel å holde meg i skinnet, spent på om i8 faktisk går så billig som BMW hevder? Noen titalls kilometer «med et egg under gasspedalen», tilsvarende normal norsk kjøring, er nok til å få bekreftet at det er hold i påstandene fra BMW. Det er imponerende!

Tre modi

Du har to andre valg i i8 - ren eldrift og sport. Velger du eldrift, skal du ifølge BMW kunne tilbakelegge opptil 33 kilometer, men vi ser tidlig at det skal godt gjøres. Velger du sport, veksler instrumentene i panelet farge til oransjerød og bensinmotoren drar i gang. I sport går bensinmotoren kontinuerlig, slik at du hele tiden har maksimalt med kraft fra elmotoren og strøm nok på batteriet. Og da går det unna.

BREDERE BAK: Ved aktiv kjøring understyrer i8, som leveres standard med 195-dekk foran, en hel del i svingene. Testbilen hadde 215-dekk foran og 245-dekk bak, men også den understyrte en del både på landeveien og på banen.
BREDERE BAK: Ved aktiv kjøring understyrer i8, som leveres standard med 195-dekk foran, en hel del i svingene. Testbilen hadde 215-dekk foran og 245-dekk bak, men også den understyrte en del både på landeveien og på banen. Foto: FOTO: Petter Handeland

Vi kjenner tidlig at i8 er kapabel til å holde god fart i svinger, men dessverre er testruten i «ingen-sving-land». Det er synd, men lite å få gjort noe med. Heldigvis får jeg muligheten senere, på selveste Rudskogen.

Og godt er det, for landeveiskjøringen gjør meg gir få svar. At i8 vekker stor interesse er det liten tvil om. Hodene går nesten rundt når folk ser den, og så fort jeg stopper kommer det folk bort som vil snakke med meg og ta bilder av bilen.

Jeg kan fortelle dem at jeg er skuffet over kjøreegenskapene. Rettere sagt dekkene. For å senke rullemotstanden leveres nemlig i8 med 195-dekk foran som standard. Betaler du ekstra får du 215-dekk som på testbilen, men også disse sliter med festet i de få svingene som tillater litt hastighet.

Det er synd, for man kjenner med en gang at alt annet ligger til rette for å ta kurver i stor hastighet. Akselerasjonen, bremsene og chassiset er i R8-land, men dekkene gir seg tidlig.

Problemet - om jeg kan kalle det det - kommer enda tydeligere fram under banekjøringen på Rudskogen. Akselerasjonen, bremsene og chassiset leverer varene, men dekkene gir seg tidlig. i8 er rett og slett ikke laget for å banke rundetider i jakt på hundredeler. i8 er en headturner med masse spennende teknologi som staker ut kursen videre for BMW. En imponerende bil på veldig mange måter.

Viktigst for meg er at i8 har fått meg til å snu. Jeg ser ikke lenger mørkt på framtiden. Framtiden er lys og miljøvennlig.

LEKRE LINJER: Det er ingen tvil om at i8 ser ut som en eksotisk supersportsbil. Dørene sender tankene rett til Lamborghini Diablo.
LEKRE LINJER: Det er ingen tvil om at i8 ser ut som en eksotisk supersportsbil. Dørene sender tankene rett til Lamborghini Diablo. Foto: FOTO: Petter Handeland

Les også:

Vi har kjørt Route 66 med en ganske spesiell bil

SUV-ene som gjør naboen grønn av misunnelse

Disse to bilene har en samlet verdi på over 15 millioner kroner

Se flere saker fra: De råeste bilene vi har kjørt
Superduellen: Porsche 918 Spyder mot McLaren P1

Duell: Porsche 918 Spyder vs McLaren P1

Superduellen: Porsche 918 Spyder mot McLaren P1
Rundt 800.000 kroner er avgifter. Det er mer enn hva bilen koster i Sverige

Prøvekjørt: Lexus RC F

Rundt 800.000 kroner er avgifter. Det er mer enn hva bilen koster i Sverige
Den ser ut som en vanlig C-klasse, men....

PRØVEKJØRT: Mercedes-AMG C 63

Den ser ut som en vanlig C-klasse, men....
Den beste Porschen i 911-serien

Prøvekjørt: Porsche 911 Carrera GTS

Den beste Porschen i 911-serien
Framtiden er lys

Prøvekjørt: BMW i8

Framtiden er lys
De er de siste i sitt slag

Ferrari F12, Lambo Aventador og Aston Martin Vanquish :

De er de siste i sitt slag
Og så dro Top Gear til bunns med en Ferrari i Norge...

Prøvekjørt: Ferrari California

Og så dro Top Gear til bunns med en Ferrari i Norge...
En helt fantastisk bil

BMW i8

En helt fantastisk bil
Den har 1203 hestekrefter under panseret

Prøvekjørt: Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse

Den har 1203 hestekrefter under panseret
Den mest komplette superbilen

Porsche

Den mest komplette superbilen
Endelig har vi fått prøve den

Prøvekjørt: LaFerrari

Endelig har vi fått prøve den
- Får alt annet til å virke gammeldags

McLaren P1

- Får alt annet til å virke gammeldags
Superbilen alle kan kjøre

Prøvekjørt: Porsche 911 Turbo S, 2013

Superbilen alle kan kjøre
- Jeg kunne uten besvær kjørt bilen med slalåmstøvler

Prøvekjørt: Ferrari F12 Berlinetta

- Jeg kunne uten besvær kjørt bilen med slalåmstøvler
Tidenes råeste familiebil!

Top Gear Magazine: Ferrari FF

Tidenes råeste familiebil!
Den beste Lamborghinien

Lamborghini Huracán

Den beste Lamborghinien
I det rette element

Lamborghini Sesto Elemento

I det rette element
Rådyr på glatta

Lamborghini Aventador

Rådyr på glatta
Enda litt råere

Prøvekjørt: McLaren 650s

Enda litt råere
Fungerer mye bedre enn energidrikk

Prøvekjørt: Mercedes SLS Black

Fungerer mye bedre enn energidrikk
Den har én stor svakhet

Prøvekjørt: Aston Martin One-77

Den har én stor svakhet
Raskere enn noensinne

Prøvekjørt: Aston Martin V12 Vantage S

Raskere enn noensinne
Top Gear-sjefens favorittbil

Lexus LFA

Top Gear-sjefens favorittbil
Som å kjøre en bombe

Prøvekjørt: Pagani Huayra

Som å kjøre en bombe
Jeg elsker denne bilen!

Nissan GT-R

Jeg elsker denne bilen!
Selv koppholderen er perfekt

Prøvekjørt: Maserati GranTurismo Sport

Selv koppholderen er perfekt
220 på strekka og nesten 200 km/t i sving!

Prøvekjørt: Audi R8 V10 Plus, 2013

220 på strekka og nesten 200 km/t i sving!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning