Test: VW Touran 2,0 TDI 7s., 2010

Derfor selger VW Touran i bøtter og spann

Familiedrømmebilen har blitt ny.

TRIVELIG: På veien er ikke VW Touran det mest spennende man kan kjøre, men den fungerer godt.
TRIVELIG: På veien er ikke VW Touran det mest spennende man kan kjøre, men den fungerer godt. Foto: Foto: Egil Nordlien HM Foto
Publisert Oppdatert

Tekniske data VW Touran 2,0 TDI 7s., 2010

MOTOR, CM3: R4, 1968

EFFEKT, HK VED O/MIN: 140/4200

DREIEMOMENT, NM VED O/MIN: 320/1750-2500

EGENVEKT, KG: 1625

TILHENGERVEKT, KG: 1500/750

LENGDE/BREDDE/HØYDE, CM: 439,7/179,4/155

BAGASJEROM, LITER: 121/696/1989

STANDARD DEKKDIMENSJON: 205/55R16

FORBRUK, EU-MIX L/MIL: 0,53

CO2-UTSLIPP, G/KM: 140

0-100 KM/T, FABRIKK, SEK.: 9,9

TOPPFART, KM/T: 201

PRIS FRA, KR: 334 550

PRIS TESTBIL, KR: 404 530

Touran har nå design som resten av VW-modellene. Men endringene er nesten bare utenpå.

VW Touran har vært en stor suksess her i landet. Både fordi den kompakte MPV-en er fleksibel og kjører godt, og fordi den har vært tilgjengelig med et stort knippe utstyrsgrader, motorer og girkasser så det har vært enkelt å finne en modell som passer ønsker, smak og lommebok.

At den både finnes som fem- og sjuseter, og at den også har vært tilgjengelig som toseters varebil på grønne skilter, har gjort sitt for å øke salget.

Vi har tidligere testet Touran i ulike utgaver, blant annet med miljøspisset 1,9-litersdiesel og med råsprek 170-hestersdiesel og DSG-girkasse.

Nå har Touran gått gjennom omfattende endringer, der resultatet er et utseende mer i tråd med de øvrige VW-modellene. Men på samme måte som da VW endret Golf V til dagens Golf VI, og Passat veldig snart endres fra dagens til noe nytt, noe du kan lese alt om her, er ikke den "nye" Touran en ny bil. Dette er en ansiktsløftning, av noe mindre omfattende grad enn de to nevnte modellene.

VW Touran stiller fremdeles i klassen for kompakte flerbruksbiler, og den er fremdeles tilgjengelig som sjuseter - som vår testbil. Konkurrenter er det veldig mange av, både de mindre og de større. Eksempler som vår favoritt Ford S-Max, den ryddige Toyota Verso, den kule og smarte Mazda 5, crossoveren Nissan Qashqai+2, den behagelige Citroën C4 Picasso, kuppet Renault Grand Scénic og den flotte Peugeot 5008 er alle sterke utfordrere til Tourans høye salgstall.

Motorprogrammet består i skrivende stund av en 1,2-liters TSI-bensinmotor på 105 hk - som gjorde en fabelaktig jobb i lille Skoda Fabia - og en 140-hesters, 1,4-liters bensinmotor - som selv i svakere utgave ga store Skoda Superb hyggelige prestasjoner. Dieselprogrammet består av en 1,6-liter på 105 hk - som vi blant annet gjorde langtest av i Golf - og tolitere på 140 hk, som i denne hyggelige Skoda Yeti-en, og 170 hk - her testet i Audi Q5.

Del denne saken på Facebook og Twitter:

Del

Kjøreegenskaper: 4

ORDENTLIG: Førermiljøet er nesten like godt som i de øvrige VW-modellene - her sitter man imidlertid litt mer bussaktig. Alt er logisk og ryddig.
ORDENTLIG: Førermiljøet er nesten like godt som i de øvrige VW-modellene - her sitter man imidlertid litt mer bussaktig. Alt er logisk og ryddig. Foto: Foto: Egil Nordlien HM Foto

En bil som VW Touran er ikke noe man kjøper for å skru gjennom favorittsvingene dag etter dag - dette skal være en komfortabel familiefrakter. Touran er derfor mer komfortabel og tung på veien enn lett og leken, noe som resulterer i en ganske dvask oppførsel på veien.

Testdata VW Touran

60-100 KM/T, 3. GIR: 6,8

60-100 KM/T, 4. GIR: 8,1

60-100 KM/T, 5. GIR: 13,1

60-100 KM/T, 6. GIR: 20,4

80-120 KM/T, 3. GIR: 9,1

80-120 KM/T, 4. GIR: 9,6

80-120 KM/T, 5. GIR: 13,7

80-120 KM/T, 6. GIR: 17,6

STØY TOMGANG, dBA: 44,9

STØY 50 KM/T, dBA: 64,9

STØY 80 KM/T, dBA: 68,0

STØY 100 KM/T, dBA: 69,0

TESTFORBRUK, L/MIL: 0,55

16-tommers felger med 205/55-dekk på er standard. Testbilen er ekstrautstyrt med 17-tommere, skodd med 225/45-dekk. Den har ingen problemer med å takle svinger, men direkte reaksjoner og gode tilbakemeldinger må man andre steder for å finne. Den krenger noe, men oppleves som trygg og ryddig - og den finner ikke på noen sprell.

Motor: 5

Den to liter store dieselmotoren er en velkjent maskin, som tjenestegjør i en lang rekke modeller fra VW, Audi og Skoda. Den finnes med 140 eller 170 hk, og testbilen er utstyrt med førstnevnte. Makseffekten er tilgjengelig ved 4200 o/min, mens det maksimale dreiemomentet på 320 Nm er der fra 1750 til 2500 o/min.

Motoren er her paret med en manuellsjaltet sekstrinnsgirkasse, men kan også kombineres med konsernets flotte dobbeltclutchgirkasse for noen få tusenlapper ekstra.

Dette gir hyggelige krefter, og både kreftene og utvekslingene kjennes riktige til Touran, uten at bilen oppleve som utpreget sprek. Den er i stedet ganske kraftig, og ganske behagelig. Det er lite å høre fra motoren, og den lettsjaltede girkassa bidrar til at man trives bak rattet.

Ytelser: 4

Med 140 hk og 320 Nm har VW Touran nok krefter. Særlig siden girutvekslingene er valgt med omhu. Men kreftene er mer "passe" enn "gode", noe som også gjenspeiles i mellomakselerasjonsmålingene våre.

Her går 60-100 km/t unna på 8,1 sekunder i fjerdegir, og 80-120 km/t tar 13,7 sekunder i femte. Det er høyst akseptabelt, men ikke voldsomt imponerende.

KOMPAKT: VW Touran er ikke stor, men byr på massevis av praktiske løsninger.
KOMPAKT: VW Touran er ikke stor, men byr på massevis av praktiske løsninger. Foto: Foto: Egil Nordlien HM Foto

Eksteriør: 4

VW Touran har nok ikke blitt noen storselger på grunn av utseendet, men med den nye snuta og hekken - som er lik det vi har sett på alle nyere VW-produkter - ser den noen hakk mer dynamisk ut enn tidligere. Den er langt ifra noen spennende bil, men roper ikke "kassebil" eller "brødboks" like høyt som tidligere.

De kantete formene har imidlertid sine store fordeler; de gir god innvendig plass.

Interiør: 5

ROMMELIG: På andre seterad er det lett å trives. Det er masser av plass, og man kan skyve setene framover og bakover etter behov.
ROMMELIG: På andre seterad er det lett å trives. Det er masser av plass, og man kan skyve setene framover og bakover etter behov. Foto: Foto: Egil Nordlien HM Foto

Førermiljøet i VW Touran minner nå mer om de øvrige VW-modellene, og det betyr i korte trekk et veldig ryddig og oversiktlig dashbord, og at alt er lagt opp for at brukerne skal ha det så godt og så enkelt som mulig. Det er også god utsikt fra bilen, særlig til sidene og bakover.

Sittestillingen og ergonomien er imidlertid ikke like perfekt som i konsernets øvrige modeller; selv om sittestillingen er ganske personbilaktig, sitter man fortsatt litt mer som i en buss her. Rattet er også litt for langt nede etter vår smak. Setene er ålreite, sidestøtten er veldig god, men undertegnede skulle ønske stolene hadde bedre støtte i ryggen.

Selv om førermiljøet er blitt finere enn tidligere, har Touran heller ikke samme snev av påkostet luksusfølelse de øvrige VW-modellene gir. Det hele virker et hakk enklere og billigere.

Touran er fortsatt en svært fleksibel bil - det er enkelt å velge blant en haug konfigurasjoner mellom ett og sju seter. De tre enkeltsetene på andre seterad kan skyves framover og bakover, vippes fram, slås ned i gulvet, eller løftes ut - sistnevnte krever riktignok en del muskelbruk. De to bakerste setene, som det er ganske trangt å komme frem til, men som faktisk gir grei sitteplass for voksne, legges enkelt ned i gulvet. Klappbord på forseteryggene er også slikt man setter pris på.

GJENNOMFØRT: Touran har en gjennomført seteløsning, og familien vil bli glad i bilen.
GJENNOMFØRT: Touran har en gjennomført seteløsning, og familien vil bli glad i bilen. Foto: Foto: Egil Nordlien HM Foto

Plass er det masser av, takket være den firkantede formen på karosseriet.

Men med alle sju seter i bruk, er det ikke store plassen igjen til bagasje. Da er det greit at det er enkelt å legge ned setene.

Komfort: 4

Sitteplassene i Touran er komfortable, selv om vi skulle ønske setene støttet enda bedre opp i ryggen. Motoren og girkassa gir behagelige krefter, og bidrar til at det er avslappende å kjøre bilen.

VW Touran er konstruert mer for komfortabel fremfart enn for svingende gleder. Med 17-tommere, og 225/45-gummi, blir den imidlertid i overkant fast til å virkelig gi den helt store cruisingfølelsen. Særlig de brå ujevnhetene slår i bilen, og ved ujevnheter i sving stepper også bilen litt til siden.

Det er en god del lavfrekvent vei- og hjulstøy i bilen, noe det virker som om det store volumet i bilen forsterker - det oppleves nesten som å sitte i en basskasse.

Sikkerhet: 4

Dagens VW Touran er foreløpig ikke kollisjonstestet av Euro NCAP. Men den oppleves som svært ryddig og forutsigbar på veien. Bilen har forventet utstyr, som ESP og mange kollisjonsputer, som standard. Testbilens Highline-utstyrspakke gir også adapptive bixenonlykter og parkeringssensor bak. I tillegg er den utstyrt med parkeringsassistenten, som ved hjelp av sensorer hjelper deg til å parkere i en luke som bare er bittelitt lengre enn bilen.

FLEKSIBEL: Det er enkelt å legge ned eller ta opp setene i bilen, så du kan velge om Touran skal være alt fra enseter til sjuseter.
FLEKSIBEL: Det er enkelt å legge ned eller ta opp setene i bilen, så du kan velge om Touran skal være alt fra enseter til sjuseter. Foto: Foto: Egil Nordlien HM Foto

Miljø: 5

Fabrikken oppgir et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,53 liter på mila, noe som gir et CO2-utslipp på 140 g/km. Det er imponerende for en såpass stor, sterk, rommelig og kantete bil. Bilen har girskiftindikator som hjelper føreren med å velge det mest økonomiske giret.

I vår faste forbruksmålingsrunde var også forbruket hyggelig; 0,55 liter på mila er godt prestert.

Pris/utstyr: 5

Startprisen for VW Touran, med Comfortline-utstyrspakke - som inneholder det man må ha i en bil - begynner på 297 750 kr. Da får du den med 105-hesters bensinmotor. Men på grunn av annenhåndsverdien må du kjøpe bilen som sjuseter - noe som koster mellom 12 000 og 15 000 kr ekstra.

NOK: Som femseter har VW Touran massevis av bagasjeplass, som sjuseter trenger du nok tilhenger om du skal på langtur.
NOK: Som femseter har VW Touran massevis av bagasjeplass, som sjuseter trenger du nok tilhenger om du skal på langtur. Foto: Foto: Egil Nordlien HM Foto

Å gå opp til Highline-utstyrsversjonen koster ganske mye, men så får du også med veldig mye utstyr for pengene. Utstyr som gir økt komfort og glede, og til en viss grad også økt sikkerhet.

Testbilen, med Highline-pakke, tolitersdiesel på 140 hk og noe ekstra utstyr, koster totalt 404 530 kr.

Ekstrautstyret til Touran virker fornuftig priset, og det er ikke like mange muligheter der som hos en god del andre VW-modeller. Med andre ord er det ganske lett - og ikke så ekstremt kostbart - å sette sammen en fullstappet Touran.

Se flere saker fra: Volkswagen Se flere saker fra: Her er de beste sjuseterne Se flere saker fra: Test: Volkswagen Touran
Som å kjøre Golf

Test: VW Amarok Doublecab 2,0 BiTDI 180 hk Highline, 2014

Som å kjøre Golf
Veil. pris: 602554

Denne hybriden er raskest

Test: VW Jetta Hybrid Highline, 2013

Denne hybriden er raskest
Veil. pris: 374700

Drømme-Golfen

Test: Volkswagen Golf 2,0 TDI 4Motion 2013

Drømme-Golfen
Veil. pris: 419190

En nesten perfekt bil

VW Golf 1,6 TDI, 2012

En nesten perfekt bil
Flott bybil fra Volkswagen

Test: Volkswagen Up! 1,0 60 hk 2012

Flott bybil fra Volkswagen
Den beste Passaten

Test: VW Passat Alltrack 2,0 TDI 4Motion 140 hk, 2012

Den beste Passaten
Veil. pris: 450700

Bobla er mer sprudlende enn noensinne

Test: Volkswagen Beetle Coupé 1,2 TSI 105 hk 2012

Bobla er mer sprudlende enn noensinne
Veil. pris: 262720

Donnerwetter, for en SUV!

Test VW Touareg V8 TDI, 2012

Donnerwetter, for en SUV!
Bilene nordmenn elsker

Test: Mazda CX-5, Peugeot 4008 og VW Tiguan

Bilene nordmenn elsker
Billig-SUV fungerer bra

Test VW Tiguan 2,0 TDI 110 hk, 2012

Billig-SUV fungerer bra
Her er den beste Golfen

Test: Volkswagen Golf GTI DSG, 2011

Her er den beste Golfen
Veil. pris: 508670

Mer luksus trenger du ikke

Test: Volkswagen Passat 2,0 TDI 170 hk DSG 4Motion, 2011

Mer luksus trenger du ikke
Veil. pris: 583210

Vi har hardtestet Volkswagen Passat

Langtest: 6000 kilometer med Volkswagen Passat 2,0 TDI DSG

Vi har hardtestet Volkswagen Passat
Bestselgeren er blitt enda bedre

Test: Volkswagen Tiguan 2,0 TDI 140 DSG, 2011

Bestselgeren er blitt enda bedre
Veil. pris: 509790

Like bra som en vanlig Golf

Test: Volkswagen Golf Cabriolet 1,2 TSI 2011

Like bra som en vanlig Golf
Touran er litt for trang

Test: Volkswagen Touran 1,6 TDI DSG Highline

Touran er litt for trang
Norges første test av nye Passat

Test: VW Passat stasjonsvogn 2,0 TDI BMT 140 DSG, 2011

Norges første test av nye Passat
Vi har testet tidenes raskeste Golf

Test: VW Golf R DSG 4Motion, 2010

Vi har testet tidenes raskeste Golf
Veil. pris: 810840

Familiedrømmen

Test: VW Caravelle 2,0 TDI DSG, 2010

Familiedrømmen
Veil. pris: 735320

Sports-SUV med miljøalibi

Test VW Touareg Hybrid, 2010

Sports-SUV med miljøalibi
Veil. pris: 1430000

Hva skal vi med denne folkevogna?

VW Jetta 1,6 TDI DSG Highline, 2011-modell

Hva skal vi med denne folkevogna?
Veil. pris: 265080

Denne Golfen får karakter seks

Test VW Golf GTD, 2011

Denne Golfen får karakter seks
Familiens drømmebil

Test VW Passat stasjonsvogn 1,6 TDI, 2011

Familiens drømmebil
Veil. pris: 311000

Bilen som har plass til alt

Test: VW Sharan 2,0 TDI DSG BMT Highline, 2011-modell

Bilen som har plass til alt
Veil. pris: 447170

Sparer deg for avgifter

Langtest: 2600 km med VW Golf 1,6 TDI 105 hk BlueMotion 2010

Sparer deg for avgifter
Veil. pris: 230580

Derfor selger VW Touran i bøtter og spann

Test: VW Touran 2,0 TDI 7s., 2010

Derfor selger VW Touran i bøtter og spann
Veil. pris: 349220

Polo med supermotor

Test: Volkswagen Polo Cross 1,2 TSI 2010

Polo med supermotor
Velg en annen Polo

Test: Volkswagen Polo BlueMotion

Velg en annen Polo
Verdens beste VW Golf

Test VW Golf 1,6 TDI BMT, 2010

Verdens beste VW Golf
Perfekt familiebil – på papiret

Test: VW Caddy Maxi Life 1,9 TDi DSG 2008

Perfekt familiebil – på papiret
Veil. pris: 346170

Fornuftsbil med energipille

Test VW Golf 1,4 TSI DSG stasjonsvogn, 2010

Fornuftsbil med energipille
Tjukkversjonen av Golf

Test: VW Golf Plus 2,0 TDI 110 2009

Tjukkversjonen av Golf
Veil. pris: 262000

Ekte Golf?

Test: VW Golf 1,9 TDI stasjonsvogn 2007

Ekte Golf?
Billig Golf slår godt fra seg

Test: VW Golf 1,6 TDI 90 hk 2009

Billig Golf slår godt fra seg
Veil. pris: 226800

Setter standarden

Test: VW Golf GT 1,4 TSI DSG 2008

Setter standarden
Skummel nykommer

Test: VW Golf 2,0 TDI, 2009

Skummel nykommer
Veil. pris: 289400

Gammel, men god

Test: Volkswagen Passat 2,0 TDI DSG 4Motion, 2010

Gammel, men god
Veil. pris: 467860

Golf light

Test: Volkswagen Polo GTI 2006

Golf light
En perfekt Polo koster 200.000,-

Test: VW Polo 1,2 70 hk Comfortline, 09-modell

En perfekt Polo koster 200.000,-
Veil. pris: 201000

Best i klassen

Test: Volkswagen Polo 1,6 TDI DSG

Best i klassen
Diesel bedre enn hybrid

Test: VW Passat BlueMotion 2,0 TDI 110 hk Highline 2009

Diesel bedre enn hybrid
Veil. pris: 336000

Folkevogn med horn i panna!

Test: VW Passat R36 2008

Folkevogn med horn i panna!
Veil. pris: 919130

Familien i boks

Test: VW Touran Blue Motion Travel 1,9 TDI, 2009-modell

Familien i boks
Veil. pris: 347760

Morsom og tørst Tiguan

Test: Volkswagen Tiguan 2,0 TDI 140 Tiptronic, 2009

Morsom og tørst Tiguan
Veil. pris: 434930

Den lekreste fra VW

Test: VW Passat CC 1,8 TSI 2008

Den lekreste fra VW
Veil. pris: 388850

Nygammelt forbruksfrieri

Test: VW Passat BlueMotion 2008

Nygammelt forbruksfrieri
Coupékabrioletenes konge

Test: VW Eos 2,0 TFSI 2008

Coupékabrioletenes konge
Veil. pris: 540000

Norgesdrøm?

Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion stasjonsvogn 2007

Norgesdrøm?
Tung, dyr og flott

Test: VW Touareg 3,0 V6 TDI 2008

Tung, dyr og flott
Dyr folkevogn

Test: Volkswagen Passat 2,0 TDI CR 2008

Dyr folkevogn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning