Ukens beste vinkjøp

Råbillig portugiser

Denne rødvinen til straks over 80 kroner er en god kosevin, eller til tapas, om du vil.

ESTREMADURA: Quinta da Espiga kommer fra det portugisiske vindistriktet Estremadura, som ligger langs vestkysten nord for Lisboa.
ESTREMADURA: Quinta da Espiga kommer fra det portugisiske vindistriktet Estremadura, som ligger langs vestkysten nord for Lisboa. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Portugal er opphav til mye god vin til ganske lave priser. Estremedura, som ligger langs vestkysten nord for Lisboa, er det vindistriktet hvor det produseres mest vin i hele Portugal. Ofte har riktignok kvantiteten gått foran kvaliteten, men det finnes heldigvis stadig flere tegn på at kvaliteten er for oppadgående. De kan altså mer enn å lage smakfull bacalao her nede.

Les også: Her er den beste pappvinen fra Portugal

Les også: Slik lager du tapas

En av de beste vinprodusentene i distriktet er Casa Santos Lima, og de står bak ukens vinanbefaling. I Estremadura er det tillatt å bruke ikke mindre enn 30 forskjellige druesorter. Vår vin er laget på fire av dem i følgende miks: 60% castelão, 20% syrah, 10% touriga nacional og 10% tinta roriz. Den har fått kun to til tre måneder fatlagring, og det gjør at frukten står desto bedre frem.

Quinta da Espiga 2008, vnr 31317, kr 82,90, 81 poeng.

Ganske dyp rødfiolett. Mørke bær i duften med hint av bark, vanilje og krydder. Middels til god fylde med sødmefull frukt, passe syre og en forbausende lang ettersmak til prisen. Tanninene er veldig fine og knapt merkbare under all frukten.

Selv om denne vinen kan lagres noen år, er det best å drikke den nå når den er ung og fersk. Med den gode fruktsødmen og de fine tanninene, er dette en typisk kosevin du kan drikke uten mat, gjerne lett avkjølt. Men den går også fint til enkel og grei mat som pizza, pasta, kylling og tapas. Faste, vellagrede oster, som parmesan, cheddar og gruyère, er også glimrende.

Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinen:

Spekeskinke med sprøstekte poteter

Tapasboller

Kyllingfajitas

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

God rødvin fra kjendiskokker

Billig alternativ til chablis

Grillvin til under hundrelappen

Fin rødvin til grilling

God økologisk hvitvin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning