Battenfeld-Spanier Estate Riesling 2009:

Endelig en god økologisk hvitvin

Super økovin får 86 poeng.

RIESLING: Verdens beste hvitvinsdrue, her i knasende tørr form, men likevel med flott fruktsødme.
RIESLING: Verdens beste hvitvinsdrue, her i knasende tørr form, men likevel med flott fruktsødme. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Stadig flere vinprodusenter legger om til organisk/økologisk drift. Noen drar det også ett skritt videre og kjører biodynamisk, selv om enkelte kritikere mener at denne praksisen grenser til det okkulte.

Men å tro at man automatisk får god vin av å drive økologisk , er ingen selvfølge. Her spiller jordsmonn, klima og ikke minst produsenten viktige roller. For å lage god vin, må man holde utbyttet i vinmarken under kontroll slik at man får god konsentrasjon i druene og dermed i vinene.

Videre er innhøstningstidspunktet viktig for balanse mellom syre, sødme og alkohol. Når druene er høstet , har vinmakeren i tillegg mange forskjellige grep han kan anvende for å fremstille vinen, lagre og tappe den før den sendes ut på markedet.

Altfor mye skvip

Mye av det som er av økologisk vin på markedet i dag er regulært skvip. Ikke på grunn av at de er økologiske, men fordi produsentene ikke foretar de andre nødvendige grepene som skal til for å produsere god vin. Mange av verdens beste vinprodusenter i dag kjører økologisk, og noen av dem også biodynamisk.

Men det står sjeldent noe om dette på etikettene på flaskene deres. Deres misjon er å lage best mulig vin, og da er økologisk/biodynamisk drift bare ett av flere verktøy i kassen.

Ukens vin er både økologisk og veldig god. Den kommer fra stjerneprodusenten Battenfeld-Spanier i Rheinhessen i Tyskland, og den er laget på 100 prosent riesling fra kalkrik leirjord. 80 prosent av vinen er lagret på ståltank, mens de resterende 20 prosent har ligget på 40 år gamle store fat.

Battenfeld-Spanier Estate Riesling 2009, vnr 56414, kr 131,60, 86 poeng.

Strågul med grønnskjær. Frisk duft av sitron, lime og eple med hint av fersken og mineraler. Middels fyldig med flott frukt, frisk syre og en lang og tørr ettersmak med et fint og lett slør av mineraler.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også glatt tre til fire år i kjelleren. Den er veldig fersk, og prikker faktisk litt på tungen fra karbondioksid. Flasken til denne anmeldelsen ble drukket over tre dager. Den var bedre andre dagen, og enda bedre den tredje.

Det er derfor å anbefale å helle vinen over på karaffel en times tid før vinen skal drikkes.

Du trenger ikke være redd for at vinen skal bli varm; du kan godt sette karaffelen i kjøleskapet.

I matveien liker denne vinen, ikke uventet, både fisk og skalldyr. Styrer du unna de aller sterkest krydrede rettene (som trenger en søtere vin) og de kraftigste og feteste (som trenger en fyldigere vin), er dette en glimrende match til omtrent alt man kan forestille seg av sjømat. Noe så enkelt som reker med loff og majones er glimrende.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Raske blåskjell

Laks Jalfrazi

Krydderstekte kamskjell

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Som laget for jordbær

Frisk og fruktig italiener

Rødvin fra Østerrike

God beaujolais

Innertier til spicy sjømat

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også