Kokkekollektivet Flavours består av mange flinke folk, og de driver blant annet restaurant, catering, events, styling for kokebøker og produktutvikling. Om du er matinteressert, noe du sikkert er når du leser denne spalten, kjenner du sikkert til to av gutta i Flavours: Erling Sundal var med i Smaken av Norge på TV 2, mens Tom Victor Gausdal nylig var en av dommerne i MasterChef på TV 3.

Gausdal er også en flittig kokebokforfatter. Hans "Husmannskost" er kåret til verdens beste kokebok (og troner på Sjuve sin topp 10-kokebokliste). Sammen med Ole Martin Alfsen på Kulinarisk Akademi (også kjent fra TV, bl.a. i 4-stjerners middag på TV Norge), har Gausdal begått ikke mindre enn tre kokebøker: "Mat og Drikke", "Mer" og "Familiekokeboka". I de to første av disse er det lagt stor vekt på kombinasjonen mellom vin og mat.

Les også: Koker du pasta riktig?

Les også: Ekte italiensk pastasaus

Flavours har fått laget viner for bruk i egen restaurant og ved diverse arrangementer, og disse, en tysk hvitvin og en italiensk rødvin (lær mer om italiensk vin her), har en stund vært tilgjengelig for det norske markedet via polets bestillingsliste. Nå er imidlertid rødvinen blitt listeført i polets basisliste kategori 6, hvilket betyr at den grovt sett er å få i alle større polutsalg.

Vinen kommer fra produsenten Gemma i Piemonte, og er laget på en miks av de tre fremste rødvinsdruene i området: 40% nebbiolo, 30% barbera og 30% dolcetto. Den er laget på ståltank og ikke fatlagret.

Flavours Langhe Rosso 2008, vnr 59305, kr 109,90, 85 poeng.

Middels dyp, transparent rubinrød. Dufter av syrlige kirsebær med innslag av krydder og urter. Middels til god fylde med fin frukt, frisk syre og en middels lang ettersmak med ganske tydelige, men fine tanniner.

Denne vinen er fin å drikke nå, men tåler også to til tre års lagring. I matveien går den godt til mye av den maten vi spiser mest av: pizza, pasta med tomat- og/eller kjøttsaus, samt lyst kjøtt som kylling, svin og kalv uten altfor kraftig tilbehør eller fete sauser.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Pizza med kjøttboller

Pasta Milano

Svinekjøtt og grønnsaker i ovn

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Billig alternativ til chablis

Grillvin til under hundrelappen

Fin rødvin til grilling

God økologisk hvitvin

Som laget for jordbær

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!