Vi spiser med øynene, messer gode kokker.

Et annet faktum er at nesa er viktig for vår oppfattelse av smak, og det er lett å forestille seg at dette er grunnen til at gode kjøkkendufter vekker appetitten vår.

Share

Like ved der jeg bor ligger det en italiensk restaurant. Herfra kommer de herligeste dufter smygende ut fra dører og vinduer, som gjør det vanskelig å vente med middagen til jeg kommer hjem.

Når disse duftene skal gjenskapes på kjøkkenet mitt er det tre ingredienser som gjelder: Ansjos, hvitløk og tomat. Ansjos er en ingrediens som kan brukes som krydder i utallige retter, og jeg påstår at mange liker ansjos uten at de vet om det selv. Sammen med litt urter, sitron og chili blir resultatet den lekreste pastasaus.

Du får det knapt mer italiensk enn dette.

Ansjos, hvitløk og tomat

Kvaliteten på ingrediensene er som alltid avgjørende for hvor god mat det er mulig å lage.

Hvitløken er som regel best fersk, men får du ikke tak i det så pass på å fjerne eventuelle grønne skudd.

Jeg har brukt passata i denne pastasausen. Om du ikke får tak i passata på glass kan du lage det selv ved å presse hakkede tomater fra boks gjennom en sil.

Ansjos på boks er best hermetisert i olivenolje av en god middelhavsprodusent. Styr unna juleansjosen her. For noen betyr dette en omvei på handlerunden, men det er liten grunn til å grine på nesen av den grunn. Bokser med ansjos holder seg i evigheter, og når du først finner en type du liker er det like greit å hamstre.

Jeg kjøper som regel en stor boks, som jeg legger på glass. Der holder ansjosfiletene seg godt over lang tid så fremt jeg er flink til å etterfylle med en god olivenolje. Ansjosfiletene må nemlig til enhver tid være dekket av olje for å unngå oksidering (harskning).

Har du ansjos i kjøleskapet er det enkelt å lage sauser, tilbehør og retter som caesarsalat, lammelår med ansjospesto, olivenpureen tapenade og Pissaladiere - fransk pizza med løk og ansjos.

Pastasausen jeg har laget er god alene, men kanskje enda bedre sammen med noen stekte chorizobiter. Her får du en enkel tapasrett du kan lage med chorizorestene.

Les også:

Slik lager du tiramisu

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Pastasaus med chorizo

Denne retten dufter Italia.

Til 4 porsjoner:

4 fedd hvitløk

8 stk ansjosfilet

1 stk chili, eventuelt 2 hvis du ønsker litt mer styrke

200 g chorizopølse

6 dl passata tomatsaus

1 kvast rosmarin

0,5 stk sitron

persille

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!