Det finnes heldigvis ingen strenge tapasregler. Når det er sagt tilhører et tapasbord uten skinke, ost og aioli sjeldenhetene. Ost og skinke fordrer ikke annet enn innkjøp, men aiolien må du jobbe for. Oppskriften nedenfor er helt klassisk. Jeg liker å smake meg fram ørlite cayennepepper og sennepspulver som setter en fin spiss. Jeg pleier også å bruke solsikkeolje og bare smaker til med olivenolje. Men det meg.

En spanjol blir antakelig fornærmet om du utelater tortillaen, den berømte potetomeletten også. Og du? Ikke glem kjøttbollene, eller albondigas som det heter dersom du vil bestille det i Madrid.

Det er mange gode spanske desserter. Vi har valgt ut crema catalana fordi det er den mest klassiske.

Menyen nedenfor å regne som en liten meny i tapassammenheng, men fungerer bra som utgangspunkt som du kan bygge ut med flere småretter om du vil. Hvor mye man vil lage avhenger selvsagt av hvor mange man er og hvor mye tid du har lyst til å bruke på kjøkkenet.

PS Vi kunne ikke dy oss for å ta med potetkrokettene, simpelthen fordi de er himmelske. Håper du kan tilgi.

TV 2 © God morgen Norge

Kjøttboller

Til 4 porsjoner:

250 g kjøttdeigeller karbonadedeig

250 g lammekjøtt, kvernet

2 ts salt

1 stk egg

3 ss maltbrød

2 fedd hvitløk

2 ss finhakket løk

1 ss finhakket grønnpaprika

2 dl vann

1,5 ts tørket urtekrydder

ev. littchili

Høyde (px): Bredde (px):
matprat.no (Opplysningskontoret for kjøtt)

Aioli med eggeplomme

Til 4 porsjoner:

4 fedd hvitløk

2 stk eggeplomme

0,25 ts salt

pepper

1 ss sitronsaft

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Tortilla española - spansk potetomelett

En tykk omelett, akkurat slik den blir laget i Spania. Omelett skåret i terninger med tannpirker er vanlig som tapas, skåret i "kakeskive" som lunsjrett.

Til 1 porsjon:

0,5 kg poteter

1 stk storløk

6 stk egg

1 ts salt

evt. litt revetmuskat

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Svein Utigard

Croquetas - spanske tapaskroketter

Ingredienser:

200 g smør

12 ss hvetemel

8 dl helmelk

salt

Til panering:

hvetemel

egg

brødrasp

rikelig med solsikke-, mais-, soya- eller annenoljetil steking eller fritering

Høyde (px): Bredde (px):

Patatas bravas

"Ildfulle" poteter" - potetstrimler med en sterk rød saus. Dette er en av de mest populære spanske tapasrettene.

Til 4 porsjoner:

olivenolje

1 kg poteter

2 ss hvetemel

1 ts paprikapulver

2,5 dl kraft

2 ss rødvinseddik

1 ts knust tørr chili

0,5 dl tomatsaus/ chilisaus (bruk mindre chili om du bruker chilisaus)

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Crema catalana

Til 8 porsjoner:

6 stk eggeplomme

200 g sukker

50 g maisenna

1 l helmelk

1 stk vaniljestang

2 stk kanelstang

1 stk sitron, revet skall

demerara sukker/brunt sukker til karamellisering

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!