gi jenter god selvtillit

- Tren for å holde kroppen sterk, men spis kake når du vil

Emilie (26) skrev et viktig brev til sin datter.

TIL MIN DATTER: - Jeg skulle ønske jeg kunne hjelpe deg på veien, men jeg vet at egen erfaring må til. Veien til en egen identitet – noe kun dine to ben kan gå for deg.
TIL MIN DATTER: - Jeg skulle ønske jeg kunne hjelpe deg på veien, men jeg vet at egen erfaring må til. Veien til en egen identitet – noe kun dine to ben kan gå for deg. Foto: FOTO: Emilie Isabell Bjørgan/Privat
Publisert Oppdatert
EMILIE ISABELL BJØRGAN: Er TiO-mamma og har skrevet et nydelig brev med gode råd til sin datter.
EMILIE ISABELL BJØRGAN: Er TiO-mamma og har skrevet et nydelig brev med gode råd til sin datter. Foto: FOTO: Emilie Isabell Bjørgan/Privat

Emilie Isabell Bjørgan (26)

  • Emilie er én av finalistene i Kvinneguidens store skrivekonkurranse.
  • Hjemmeværende alenemor som nettopp har tatt med flyttelasset og datteren, Indie, med til Tromsø fra Brønnøysund.
  • Følger drømmen om å bli arkeolog og starter skolegang til høsten.
  • Livsnyter, kunstfanatiker, veganer, reiseglad og alt for nysgjerrig – men først og fremst en full on tio-mamma som syns livet er herlig.

KOMMENTAR:

Til min datter,

Du er ikke to år engang, og allerede er du klar over hva som er fint. At du er fin. Og ja, du er fin, du er umenneskelig vakker i mine øyne. Men du er så mye mer enn det!

Du er morsom. Du er rampete. Du er utfordrende, utagerende og sta. Du er kjærlig, empatisk og smart. Du er glad. Du er sint. Du er kreativ, lekende og unik.

La ikke «fin» bli din definisjon. Da blir du en av de mange som søker bekreftelse utenfra – og som ender som ensomme selv med utallige venner.

Jeg skulle ønske jeg kunne hjelpe deg på veien, men jeg vet at egen erfaring må til. Veien til en egen identitet – noe kun dine to ben kan gå for deg.

Vær glad du er unik

Når du ser andre jenter – mammaen din inkludert – vær glad for at vi er unike. Vær deg selv, og ikke la noen fortelle deg at du er ikke er bra nok. Selv om enkelte kommer til å prøve, så børst det av skuldrene og hold hodet høyt hevet.

Du kommer til å se mange forskjellige kropper. Elsk din som den er.

Tren for å holde kroppen sterk. Men spis kake når du vil.

Dans deg glad, og syng høyt selv om du kanskje ikke treffer alle notene.

Kle deg som du vil

Klipp håret som du ønsker, eller la det vokse seg Rapunsel-langt. Gå med kjoler, dress, joggeklær eller go for the casual chic. Hva enn du føler deg vel i, men ikke kle deg for andre enn deg selv.

Og husk; en bikinikropp er en kropp med bikini på. Ikke noe mer!

Min datter, du har allerede fått høre at du både er en prinsesse og en guttejente. Men du er ingen av delene, du er bare en jente. En jente som liker alle farger på paletten, men akkurat nå; blå aller best.

Vær en utforsker

Som liker å se i bøker og tegne. Som øver på å klatre i høyder, danse, grave i sand og stanse flere minutter på vei hjem fra barnehagen for å studere gravemaskiner og lastebiler.

Du går, hopper, løper, faller, gråter litt, og fortsetter løpingen.

Jeg håper du aldri mister lysten til å fortsette å utforske. Og at selv om du faller litt, så børster du knærne og hendene etter noen tårer og kos, og løper videre. Uansett hvilken retning, uansett hvilken alder – da kan du gjøre hva du vil.

Du trenger ikke puttes i en definerende bås – det finnes så mange og du kan hoppe innom alle om du vil. Så lenge du har det bra, og gjør det fordi du vil.

Styr unna drama

Når du begynner på skolen vil du møte mange forskjellige mennesker, akkurat som du gjør i barnehagen nå. Du er litt mer alene på skolen, og ikke alle er like snille. Finn de som er som deg.

Intriger, dramatikk og sjalusi er så bortkastet. Men mange jenter OG gutter lager trøbbel fordi de er usikre på seg selv. Ikke vær så usikker, og ikke vær så utålmodig.

Sminke, mote og sex kommer tidsnok.

Du er aldri alene

Selv om livet er langt, så er det også veldig kort – jeg skal prøve å hjelpe deg til å nyte nuet. Prøve å bevare uskylden og nysgjerrigheten så lenge som mulig.

Mange kvinner er så redde for å ende opp alene, det kommer du raskt til å se. Du er aldri alene, og trenger ikke en partner for å være lykkelig. 

Når du begynner å interessere deg for det motsatte kjønn, eller samme kjønn – jeg vet ikke hva hjertet ditt kommer til å begjære – så prøv å kjenne etter, dypt inne i deg selv. Gjør alt for å holde deg tro til egne verdier, og vær tålmodig til du finner den som vil ha deg akkurat som du er.

Som ler med deg, som holder rundt deg når du har det tungt. En du kan krangle lidenskapelig med uten at du lar deg tråkke på. En som får hjertet til å banke vilt.

Ikke la deg bli tråkket på

Min kjære datter, jeg er redd samfunnet skal fortelle deg at du må godta hva som helst for å finne lykke. «Svelge noen kameler».

Men av de mange råd som kommer til å komme fra meg, så er ikke la deg bli tråkket på, et av de viktigste.

Du fortjener noen som respekterer deg, og du skal respektere den andre.

Uenig kan man være, men ikke krenk – og ikke godta at noen prøver å krenke deg. Hverken gutt eller jente.

Jeg håper du tørr å reise, selv om verden kan virke skummel.

Jeg håper du tørr å møte nye mennesker uten fordommer, for vi kommer alle fra ulike steder i livet, og vi har alle vår bagasje.

Vær medmenneskelig

Jeg håper du spør om det går bra hvis du ser noen gråte, og at du hjelper til når det trengs. Jeg håper du blir lagt merke til og ikke føler deg usynlig i gatene – smil. Si hei. Vær åpen. 

LIVET GÅR FORT: - Selv om livet er langt, så er det også veldig kort – jeg skal prøve å hjelpe deg til å nyte nuet. Prøve å bevare uskylden og nysgjerrigheten så lenge som mulig.
LIVET GÅR FORT: - Selv om livet er langt, så er det også veldig kort – jeg skal prøve å hjelpe deg til å nyte nuet. Prøve å bevare uskylden og nysgjerrigheten så lenge som mulig. Foto: FOTO: Emilie Isabell Bjørgan

Husk å være ærlig. Hold på hemmeligheter og ikke fortell dem videre. Skriv dagbøker, og ta vare på minner – både de som er dokumenterte og de som bevares i hjertet. Prøv å unngå hele «en fjær blir til ti høns»-slarvet, og hold deg til fakta. Tørr å stole på andre, det er så fint å ha noen å dele tanker og følelser med. Og ha tro på det gode i mennesket!

Elsk deg selv

Elsk deg selv. Elsk ditt eget selskap, da er du hjemme hvor som helst. Ta imot hjelp, og søk råd hvis det er noe du er usikker på. Du er aldri alene, selv om det kanskje føles slik av og til. Og jeg, jeg kommer til å være tilgjengelig for deg så lenge jeg lever. 

Min herlige lille datter. Verden er så full av både glede og sorg. Du kommer til å oppleve begge. Hold bena godt festet på jorden, så går det bra. Ikke vær redd for å gråte høyt, ikke vær redd for å le høyt, ikke vær redd for å rope høyt. Ikke vær redd.

For verden er vakker, og er du åpen for det kommer du til å treffe så mange unike mennesker, som vil inspirere deg og fortelle historier om livet. Alle mennesker er redde – men ikke la det hindre deg i å oppleve det beste i verden; livet!

Stolt kvinne

Vær stolt av at du er en kvinne. Du er sterk. Vær stolt av kvinner før deg, som har jobbet så hardt for at du skal få ha rettigheter som før ikke var en selvfølge.

Feir det kvinnelige motet. Feir den kvinnelige styrken. Men mest av alt, feir deg selv.

Kjemp når du møter urettferdighet, og klapp deg selv på skuldra når du vinner. Verden ligger for dine uskyldige ben, jeg gleder meg til å bevitne ferden.

- Mamma

Vil du lese flere slike tekster? Følg Kvinneguiden på Facebook !

 

 

Se flere saker fra: Her er finalistene i Kvinneguidens skrivekonkurranse Se flere saker fra: Nytt tema for skrivekonkurransen
- Akkurat nå sitter det en mor, et eller annet sted i verden, i nøyaktig samme situasjon. Med en liten, feberhet gutt i armene.

Om å være mamma

- Akkurat nå sitter det en mor, et eller annet sted i verden, i nøyaktig samme situasjon. Med en liten, feberhet gutt i armene.
Det er naturlig å ha vondt når noe  unaturlig skjer med foten

Høye hæler

Det er naturlig å ha vondt når noe unaturlig skjer med foten
Hva skal jeg si til barna om romfolket i «hagen»?

Romfolk i nærmiljøet

Hva skal jeg si til barna om romfolket i «hagen»?
Vil vi bruke donor om det er eneste mulighet til å få barn?

Forbud mot eggdonasjon

Vil vi bruke donor om det er eneste mulighet til å få barn?
- Unge mennesker har som regel mer forståelse for det enn godt voksne

Ikke drikke alkohol

- Unge mennesker har som regel mer forståelse for det enn godt voksne
- Når dette skjer er det klin umulig å tenke på puling

SEX ETTER FØDSELEN

- Når dette skjer er det klin umulig å tenke på puling
- Er ikke kvinner født til å like å stå på kjøkkenet?

Feminisme i Norge

- Er ikke kvinner født til å like å stå på kjøkkenet?
- Du er vel ikke sånn ordentlig jøde, vel?

Jøder i Norge:

- Du er vel ikke sånn ordentlig jøde, vel?
En ny kur for slitne mammaer

Perfeksjonspress for kvinner

En ny kur for slitne mammaer
- Jeg har levd på overgangsstønad i flere år. Det har vært helt supert

Overgangsstønad

- Jeg har levd på overgangsstønad i flere år. Det har vært helt supert
- Tren for å holde kroppen sterk, men spis kake når du vil

gi jenter god selvtillit

- Tren for å holde kroppen sterk, men spis kake når du vil
10 ting du aldri må si til en mor som har mistet sitt barn

Krybbedød

10 ting du aldri må si til en mor som har mistet sitt barn
- Vi kunne alle vært den prostituerte, asylsøkeren eller narkomane

Om å sette merkelapper på folk

- Vi kunne alle vært den prostituerte, asylsøkeren eller narkomane
Når ble kleskoder en del av treningskulturen vår?

Kvinner i treningstøy

Når ble kleskoder en del av treningskulturen vår?
- Mamma, drikker man mye melk, får man stor rumpe!

MAT OG KROPP: Hvem bestemmer i ditt liv?

- Mamma, drikker man mye melk, får man stor rumpe!
Kjære kusa mi, snart må du til pers igjen!

REDD FOR GYNEKOLOGEN

Kjære kusa mi, snart må du til pers igjen!
- Ikke tro at vi som ikke ammer til barnehagealder er late eller egoistiske.

Klarer ikke amme

- Ikke tro at vi som ikke ammer til barnehagealder er late eller egoistiske.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning