likestilling, barneoppdragelse, hva er guttete og jentene, oppdra jenter og gutter likt

Lori Day

Teksten fra Lori Day ble først publisert på forfatterens blogg. Kvinneguiden har fått eksklusiv tillatelse til å oversette og publisere den i Norge.

KOMMENTAR:

Bli med meg. La oss åpne døra til et parallelt univers. Du låser opp denne verdenen med en fantasinøkkel, akkurat som i Twilight Zone.

Her, i denne parallelle verdenen, er reglene annerledes fordi kjønnsrollene er snudd på hodet.

Kjærlige foreldre og lærere aksepterer denne underlige kulturen som om den ikke er så ille, eller kanskje til og med bra. Som om den motsatte versjonen av denne verdenen er noe som bare kan finnes i hodet til forfattere eller gærninger.

På reisen vår kan vi ta en titt på oppveksten til en guttebaby, født inn i denne alternative virkeligheten, slik den ser ut gjennom øynene til mammaen hans.

I MORS LIV:

Det er babyshoweren din og alle har i lang tid visst at du venter en liten gutt. Etter først å ha fått en jente er det vidunderlig å endelig få en nydelig liten gutt.

Du får nøye utvalgte gaver som feirer kjønnet til barnet ditt. Alles favoritt er en bitteliten sparkedress hvor det står skrevet, med lyseblå bokstaver: «Fremtidig trofé-ektemann».

Et øyeblikk tenker du at dette er litt rart, kanskje til og med upassende, men alle vennene dine synes sparkedressen er supersøt.

Du antar at den er det.

FØDSEL:

Endelig er han her. Han får navnet Logan. Han er frisk og sunn, har rosa kinn og veier over fire kilo.

Når dere skal reise hjem, sier du adjø til de omsorgsfulle og flinke sykepleierne som tok så godt vare på dere begge. En av dem sier: «Han er så skjønn, jeg vedder på at han blir modell.»

ETT ÅR:

Gratulerer med din første bursdag, Logan!

Du arrangerer en liten bursdagsfest, og inviterer i hovedsak familie eller nære venner.

Logans bestemor har med seg en kake hun har kjøpt i butikken.

Den har blå marsipanlokk, krone som pynt og i sirlig skrift står det: «Til bursdagsprinsen».

TO ÅR:

I år innebærer jula masse presanger. Logan elsker innpakningspapiret og hyssingen mer enn lekene, som de fleste andre småbarn.

Han får så mange flotte gaver. Han får et sett med instrumenter, som alle er lyseblå. En annen gave er en boks med et spesielt byggesett i blå plastikk.

Om teksten

Teksten fra Lori Day ble først publisert på The Huffington Post. Kvinneguiden har fått eksklusiv tillatelse av forfatteren til å oversette og publisere den i Norge.

Han får også en liten blå t-skjorte hvor det står «Jeg er for kjekk til å lese bøker, så søsteren min leser dem for meg.»

Logan kan ikke lese ennå og forstår ikke hva det står, men alle de voksne ler, så da ler han også.

TRE ÅR:

Mens han løper rundt i huset hører du lyden av de små, skinnende penskoene hans mot gulvet. Av og til faller han og slår seg på rumpa, men han reiser seg opp igjen med en gang.

Utenfor står et nytt huskestativ. Han elsker å løpe opp sklia, men det er vanskelig i skoene siden sålene ikke har grep.

Når han har på skoene i barnehagen, ser de ansatte at det er vanskelig for ham å løpe og klatre som jentene gjør, men de skryter av hvor kjekk han ser ut med dem.

FIRE ÅR: 

Logan synes det er kjempegøy med rollelek.

Du elsker å se ham leke med guttene og gjøre gutteting.

Barnehagen har en knallblå ovn, en pudderblå støvsuger og en populær byggekrok med en svær kasse med blå og lilla Lego-sett som kan bygges til skjønnhetssalonger, shoppingsentre og dyrebutikker.

Ved siden av står en annen kasse med guttedukker som alle har store dådyrøyne, trutmunn og stramme, sexy klær.

Guttene vet hvem de er. De er gutter!

De unngår å leke med de jentete doktor-koffertene, lekebilene og de fargerike brettspillene. De kommer nemlig fra jentedelen av lekebutikken.

FEM ÅR:

Årene flyr. En nyansatt i barnehagen stiller barna en masse spørsmål for å bli bedre kjent med dem.

Hvem har et kjæledyr? Barna forteller om hunder og katter, gullfisk og hamstre.

Hva er favorittfargen din? Grønn! Rød! Sort! Gul! Rosa! Brun! Oransje! sier jentene. Blå! sier alle guttene. Bortsett fra én, som sier Lilla!

Ingen av jentene sier blå eller lilla.

Du merker deg dette og synes det er litt rart, men når du nevner det for ei venninne, sier hun det er naturlig for gutter og utbryter hvor fint det er at gutter kan få lov til å være guttete.

SEKS ÅR:

Logan holder på å lære seg å lese!

Det er så mange bøker i klasserommet og han foretrekker de som handler om prinser. Han har til og med på seg prinsekostymet sitt på skolen flesteparten av dagene, og han er flink til å holde det rent og pent.

Han dagdrømmer om å bli rik, bo i et slott og være gift med en vakker prinsesse.

Du er glad for at han lærer seg viktigheten av prinseegenskaper som å være snill, holde seg ren og pen og å verdsette de finere ting i livet.

Du skulle ønske at han også likte bøker om realfag, så du kjøper en bok til ham som heter Astronaut-prinsen.

Den har et fortryllende bilde på forsiden av en astronaut i en lyseblå, glitrende romdrakt med påsydd krone-emblem. Du elsker at Logan både kan lese om det å være prins og om å være astronaut!

ÅTTE ÅR:

På skolen har Logen fått en liten hjemmelekse.

Han skal skrive om et mål han har i livet. Han sliter, for han vil både være president og bli prins. Så han skriver om begge.

Han tenker at han kanskje kan bli en prins som også er president, og som får ha på seg kongelige strømpebukser og krone med juveler og bo i Det hvite hus.

Men «prinsefasen» går fort over. Han finner den gamle stilen han skrev og sier til deg: «Prinser er for babyer. Jeg vil ikke være det lenger.»

Når du foreslår at han fremdeles kan bli president, retter han på deg. «Nei mamma, jeg vil bli en berømt sanger eller modell eller filmstjerne – som alle de andre guttene.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

kjønnsdelt barndom likestilling

KJØNNSDELTE BØKER: I norske bokhandeler i dag får du kjøpt pekebøker, kokebøker, bibler og sangbøker delt på kjønn. FOTO: Norli og Cappelen Damm

kjønnsroller likestilling

ULIKE SANGER: Det er ikke bare fronten på disse to bøkene som er ulike, også sangene inne i boken har klare kjønnsrolle-mønster. FOTO: Produsenten

13 ÅR:

Ungdomsskolen!

Det er en helt ny verden med nye klasserom, nye lærere og barn som det virker som om har forandret seg mye i løpet av sommeren.

Av og til later han som om han er dum så jentene skal like ham bedre.

Logan føler på presset på å være som alle andre. Han vil kle seg som de andre guttene i klær som du og pappaen til Logans føler er litt for tettsittende og viser for mye hud.

Han legger merke til hvor kjekke og sexy alle guttene på tv og i filmer er, og han vil også være kjekk og sexy, så han ruller opp de turkise shortsene sine så de blir kortere, mens han håper han ikke får kjeft av lærerne.

Han mestrer evnen å gå nonsjalant ned skolens ganger, mens han i smug sjekker om noen jenter beundrer kroppen hans.

14 ÅR:

Logan har spilt fotball i mange år, men plutselig slutter han.

Når det er kamp blir han svett, håret hans blir bustete og han liker ikke måten beina hans ser ut når han løper. Han vet at det kan være jenter der som ser på ham, og han blir så selvbevisst.

Men det er okay. Han har mange kompiser som også har bestemt seg for å slutte fordi sport gjør at de ser så ulekre ut. Så nå sitter de heller og heier på tribunene når jentene spiller kamp.

18 ÅR:

Det er på tide å vurdere hva han skal studere.

Logan ser med spenning frem til en ny epoke i livet. Han har lyst til å bli ingeniør, og kanskje studerer han ingeniørfag, selv om bransjen er kvinnedominert og han vil være nødt til å jobbe dobbelt så hardt for å bli ansett som halvparten så dyktig.

Han kommer til å møte mye sjåvinisme og seksuell trakassering på jobb. Han kommer til å få lavere lønn enn kvinner, som alle vet har medfødte evner i realfag.

Innvendig lurer han på om han kan være både kjekk, og sexy og kjemi-ingeniør, og om han en dag vil å klare å sjonglere det å ha en familie med en slik jobb.

Du sier at selv om han ser disse stereotypiene i media, så kan menn gjøre akkurat det samme som kvinner.

21 ÅR:

Logan er voksen og snart ferdigutdannet. Han har begynte å gå på jobbintervjuer.

Han kler seg alltid pent til intervjuene, i et antrekk som er slankende og som gjør at han ser både profesjonell og attraktiv ut.

Mens han går rundt i byen passerer han reklameplakater som viser menn i stringtruser med feilfrie, Photoshoppede kropper.

Han legger nesten ikke merke til dem.

Han går i sine egne tanker langs fortauet mens han mentalt forbereder seg til intervjuet han snart skal på. «Smil, baby!» roper en kvinne til ham. «Du er kjekkere når du smiler.»

Vi forlater Logan og hans liv her, fordi her er et så godt sted som noe, og vi ønsker ham lykke til.

Takk for at du fulgte meg på denne snurrige reisen.

Jeg skal nå tilbake til verden du kjenner. Den som trengs å forandres.

Vil du lese flere saker om kjønnsroller og likestilling? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!