Ferie alene

- Vi bestemte oss for å skille lag, så der sto jeg. Alene med sykkelen min.

Louise måtte plutselig klare seg på egenhånd. Slik gikk det.

SYKLER ALENE: Louise Hacques har syklet rundt i Sør-Amerika og er nå på vei gjennom Europa. Alene. Det gir henne mer energi og en selvtillit hun aldri har kjent tidligere. Bildet er tatt i Chile. Sykkelen har fått navnet Vieux pépère,som best kan oversettes som "en gammel bestefar som er utholdende og sympatisk".
SYKLER ALENE: Louise Hacques har syklet rundt i Sør-Amerika og er nå på vei gjennom Europa. Alene. Det gir henne mer energi og en selvtillit hun aldri har kjent tidligere. Bildet er tatt i Chile. Sykkelen har fått navnet Vieux pépère,som best kan oversettes som "en gammel bestefar som er utholdende og sympatisk". Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert
I CHILE: Louise besøkte Futaleufu i Chile. Bildet er fra en type rodeo som er en nasjonalsport. Hun fikk observere en trening i landsbyen før en stor konkurranse. 
- Jeg ble imponert over den voldelige, men likevel elegante sporten, sier hun.
I CHILE: Louise besøkte Futaleufu i Chile. Bildet er fra en type rodeo som er en nasjonalsport. Hun fikk observere en trening i landsbyen før en stor konkurranse. - Jeg ble imponert over den voldelige, men likevel elegante sporten, sier hun. Foto: Foto: Privat
FIKK SELSKAP: Louise stortrives på sykkelferie. Da hun var i San Martin Los Andes ble hun kjent med en jente som kjøpte seg sykkel og ble med i noen dager. Det er hun som har tatt bildet.
FIKK SELSKAP: Louise stortrives på sykkelferie. Da hun var i San Martin Los Andes ble hun kjent med en jente som kjøpte seg sykkel og ble med i noen dager. Det er hun som har tatt bildet. Foto: Foto: Privat

- Den aller første natta alene i et telt ute i naturen var sannsynligvis det verste øyeblikket på hele turen. Det var skremmende. Men så kom roen, sier Louise Hacques til Kvinneguiden.

Til daglig lever Louise et hektisk hverdagsliv som sosialarbeider i Paris, men siden i fjor høst har hun syklet jorda rundt. Alene. Nylig var hun i Norge.

Drømte om å se verden

For Louise begynte det med en drøm. Selv om hun ikke har tjukk bankkonto, har den store drømmen alltid vært å se verden. Etter å ha spart opp penger i to år, bestemte hun seg endelig for å forsøke. I utgangspunktet var målet hennes å reise rundt i Sør-Amerika i et helt år. Men hun ble frarådet å reise alene.

- Folk sa at det er farlig for jenter å reise alene, så jeg bestemte meg først for å finne noen å reise med. Jeg la ut en annonse på et reiseforum og fikk svar fra en fransk gutt. Han elsket å sykle og spurte om jeg kunne tenke meg å sykle i Sør-Amerika. Det var noe jeg ikke hadde forestilt meg at jeg ville tørre. Så jeg sa ja.

Skar seg etter hvert

Hun forlot Frankrike 8. oktober i fjor. Siden har hun syklet seg gjennom store deler av Sør-Amerika og Europa. Reisen dokumenterer hun i bloggen sin.

Hun og den franske gutten begynte reisen i Buenos Aires og satte kursen sørover. Men etter to måneder med sykling sammen sluttet vennskapet å fungere.

- Vi bestemte oss for å skille lag, så der sto jeg plutselig midt i La Pampa i Argentina. Alene med sykkelen min. Jeg vet ikke helt hvordan jeg fant styrken til å fortsette alene, men jeg gjorde det. Og jeg angrer ikke på noe.

Louise forteller at hun følte seg enormt fri da hun begynte på turen alene.

- Jeg følte en sterk kraft og uavhengighet som ikke kan beskrives. Det var utrolig. Jeg møtte også utrolig mange mennesker på turen som var imponert over at jeg reiste alene som jente, og det bidro til å drive meg framover, forteller Louise.

Møtte mange mennesker

Når du reiser alene, er du nødt til å ta kontakt med andre, og Louise møtte mange som syklet gjennom Sør-Amerika, spesielt i Chile og Argentina. Men de fleste var menn eller par.

- Det er egentlig litt synd, selv om det betydde at jeg hadde så mange menn for meg selv, ler hun.

Etter seks måneder kom hun fram til målet: Ushuaïa i øygruppa Tierra del Fuego, "Ildlandet", også kjent som verdens sørligste by. Louise hadde syklet i seks måneder og var stolt av seg selv.
 

- Jeg følte meg mye mer uavhengig og sterkere enn før jeg startet.

Den største oppturen på den lange reisen var følelsen hun satt igjen med i kroppen etter en lang dag på sykkel.

- Det å føle varmen fra lufta og kjenne roen etter en dusj på en sånn dag, var virkelig herlig.

Blir ydmyk

Hun forteller at turen har lært henne å være ydmyk, fordi det er vanskelig å klare ting uten hjelp fra andre. Samtidig er hun blitt mer fryktløs, fordi hun måtte klare ting hun ikke trodde var mulig.

Louise mener flere kvinner burde reise alene og ta sjanser.

- Ikke vær redd for å reise alene. Det er ikke så farlig som folk sier. Du trenger ikke en mann du kan reise sammen med. Du risikerer bare frigjorthet og selvtillit. Og jeg lover at menn liker uavhengige jenter!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ikke så utrygt

Det finnes imidlertid en del forholdsregler det er lurt å ta når du reiser alene.

VAKKERT: Louise falt spesielt for det vakre landskapet i Chile. Dette er Torres del paine.
VAKKERT: Louise falt spesielt for det vakre landskapet i Chile. Dette er Torres del paine. Foto: Foto: Privat
HAMBURG: Nå er Louise i Hamburg. Det var en stor kontrast å komme til et område med mange mennesker. En hyggelig eldre dame tok bildet.
HAMBURG: Nå er Louise i Hamburg. Det var en stor kontrast å komme til et område med mange mennesker. En hyggelig eldre dame tok bildet. Foto: Foto: Privat

- De fleste av disse er logiske, som å ikke luske gatelangs i mørket, lese seg opp på og respektere kulturen i de ulike landene og rett og slett være fornuftig, tipser den amerikanske reisebloggeren Stephanie Yoder, som har mye erfaring i å reise alene.

Hun driver bloggen Twenty-something Travel, og har satt sammen en liste av gode tips til hvordan du kan reise alene som kvinne, selv i land som anses som farlige reisemål.

Yoder har selv reist verden rundt mange ganger, og har blant annet besøkt Kina, Argentina, Mexico, Island og Japan.

Hun har aldri vært redd.

- Jeg har reist til mange steder som skremmer folk litt, som for eksempel Mexico og Colombia. Jeg har backpacket alene gjennom Laos og Kambodsja. Men jeg har vært heldig, og har aldri følt meg truet eller utrygg.

Flere av Kvinneguidens forumbrukere anbefaler også aleneferie.

- Jeg har backpacket rundt i Asia og oppfattet det som generelt trygt. Mange som backpacket alene. Bor du på typiske lavkostnads backpackersteder er det lett å komme i kontakt med andre som også reiser alene, sier brukeren «Badabing».

- Jeg har reist mye alene. Bruk hodet, vær forsiktig (ikke gå alene ute når det er mørkt, ikke drikk deg full, unngå farlige bydeler og lignende), respekter lokale kleskoder og pass godt på eiendelene dine. Følger du disse reglene bør du klare deg fint, sier brukeren «I all verden».

Stephanie selv har ikke møtt så mye som en lommetyv på sine mange reiser.

- Sannheten er at verden ikke er så utrygg som man blir fortalt, og med de rette forholdsreglene er det mulig å reise de fleste steder uten å være redd.

Godfølelsen

Da Louises reise i Sør-Amerika nærmet seg slutten, føltes det rart å skulle sette seg på et tog eller et fly for å komme hjem til Frankrike. Hun ville fortsette turen.

Louise ønsket å besøke flere land i Europa, og bestemte seg for å sykle fra Oslo til Frankrike. Reisen går nå gjennom Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia og så ankommer hun hjembyen la Roushe senere i sommer.

Louise sier hun alltid har sett for seg de nordiske landene som ekstra «rene» med storslått natur. Og Norge skuffet ikke.

- I tillegg var det sykkelveier over alt, og det var veldig befriende. Jeg kunne sykle de aller fleste steder. Og det gjorde meg ingenting å sykle i regn eller kulde, det var egentlig fascinerende, for det fikk meg til å innse at jeg nesten har syklet fra det ekstreme sør til det ekstreme nord!

SYKLER ALENE: Louise Hacques har syklet rundt i Sør-Amerika og er nå på vei gjennom Europa. Alene. Det gir henne mer energi og en selvtillit hun aldri har kjent tidligere. Bildet er tatt i Chile. Sykkelen har fått navnet Vieux pépère,som best kan oversettes som "en gammel bestefar som er utholdende og sympatisk".
SYKLER ALENE: Louise Hacques har syklet rundt i Sør-Amerika og er nå på vei gjennom Europa. Alene. Det gir henne mer energi og en selvtillit hun aldri har kjent tidligere. Bildet er tatt i Chile. Sykkelen har fått navnet Vieux pépère,som best kan oversettes som "en gammel bestefar som er utholdende og sympatisk". Foto: Foto: Privat

Reisebyrå med singelferier

Dersom du synes det høres skummelt ut å reise helt alene, men likevel ikke har noen å reise sammen med, finnes det flere reisebyråer som arrangerer turer for kvinner uten reisepartner.

CHARLOTTE EHDE-ELISASSEN: - Stadig flere kvinner  reiser singel.
CHARLOTTE EHDE-ELISASSEN: - Stadig flere kvinner reiser singel. Foto: FOTO: Privat

- Vi liker ikke ordet «alene» og foretrekker å kalle det kvinner som reiser singel. Det blir stadig mer populært og øker hos oss med et par hundre hvert år. Vi gjør all jobben med planlegging og jentene melder seg på den reisen de ønsker, forteller daglig leder og eier Charlotte Ehde-Eliassen i Jomfrureiser/Spa Travel.

Hun sier det er en generell trend at folk reiser til nye steder og i større grad bruker ferien til meningsfylte opplevelser.

For Louise har det å sykle alene vært en uforglemmelig reise.

- Det å bruke sykkel som fremkomstmiddel er en flott måte å møte folk på, lære seg å stole på seg selv og andre, føle seg bra i egen kropp, lære språk og oppleve en rekke land på måter de fleste turister går glipp av. Det er og har vært en fantastisk tur.

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen