Skjønnhet verden rundt

Fotografen har tatt bilder av kvinner verden rundt

En ung fotograf reiser jorda rundt på jakt etter skjønnhet. For hva er egentlig vakkert?

SKJØNNHET VERDEN RUNDT: Noen av kvinnene som Mihaela Noroc har fotografert.
SKJØNNHET VERDEN RUNDT: Noen av kvinnene som Mihaela Noroc har fotografert. Foto: FOTO: Mihaela Noroc
Publisert Oppdatert
SELVPORTRETT: Mihaela Noroc i Bogota, Colombia.
SELVPORTRETT: Mihaela Noroc i Bogota, Colombia. Foto: FOTO: Mihaela Noroc

For to år siden sluttet rumenske Mihaela Noroc det hun beskriver som en dødskjedelig jobb, pakket snippesken og dro ut i den store verden.

Nå reiser 29-åringen jorda rundt på jakt etter kvinners unike skjønnhet. Målet er å lage en bok, som skal hete Atlas of Beauty, hvor hun vil vise kvinnelig skjønnhet i ulike land og kulturer. Noroc mener skjønnhet ikke defineres av land, rase eller etnisitet.

Hittil har Noroc besøkt 37 land, blant dem Iran, Kina, Latvia og Peru. Bildene du ser under er blant annet tatt i regnskogen i Amasonas, i en moské i Iran og på landsbygda i Guatemala.

Vær deg selv

Vi grep fatt i Mihaela Noroc via epost.

FERGETUR: Noroc tok dette bildet på vei over Østersjøen. Hun møtte den unge kvinnen ved en tilfeldighet.
FERGETUR: Noroc tok dette bildet på vei over Østersjøen. Hun møtte den unge kvinnen ved en tilfeldighet. Foto: FOTO: Mihaela Noroc

- Fortell om ett av bildene og hvordan det ble til.

- Jeg reiste med fergen mellom Stockholm og Helsinki. Utsikten fra dekk var fantastisk, og der traff jeg en finsk kvinne. Hun skjønte ikke hvorfor en fremmed som meg ønsket å fotografere henne i det iskalde været. Den gang var jeg helt i starten med prosjektet, og hadde verken særlig erfaring eller andre bilder å vise henne. Selv om hun var en helt vanlig, ung kvinne, så hadde hun en utstråling som en skandinavisk prinsesse. Jeg klarte til slutt å overbevise henne om å la meg fotografere henne.

- Hvordan vil du beskrive din egen skjønnhet?

- Oi! Det er ikke så lett å snakke om seg selv. He-he. Jeg prøver å smile så mye som mulig. Folk sier at jeg oppfører meg som et barn, så kanskje det er min skjønnhet?

- Hvordan kan vi få døtrene våre til å innse at de er vakre?

- Jeg er ennå ikke mor selv, men jeg tror at det er viktig at døtrene våre innser at det er viktig å være seg selv. De fleste unge prøver desperat å være som andre og følger trender i media. Dermed mister de det unike som gjør dem vakre.

- Hvor går neste tur?

- Jeg har lyst til å reise til Balkan, deler av Afrika, Midtøsten og Sør-Asia. Jeg har virkelig lyst til å utforske norsk skjønnhet, men akkurat nå er budsjettet mitt så lite - og det er godt kjent at dere bor i et av verdens dyreste land.

Fanger roen

Noroc fotograferer kun unge kvinner. På nettsiden sin theatlasofbeauty.com forklarer hun hvorfor.

- Jeg ønsker å sammenligne ansikter verden rundt og vise at alle er vakre på sin måte. En slik sammenligning må gjøres med de samme forutsetningene, derfor har jeg valgt én aldersgruppe. Skjønnhet er uten alder.

- Skjønnhet er overalt. Det handler ikke om penger, sminke, etnisitet eller status, men om å være deg selv. Vi er vakre fordi vi er ulike, understreker fotografen.

Noroc har startet en Crowdfunding-kampanje for å fullføre prosjektet. Hun håper å reise blant annet hit for å fotografere norske kvinner. Klikk på denne lenken hvis du vil bidra.

FOTOGRAFERER VAKRE KVINNER: Noroc i Cuba.
FOTOGRAFERER VAKRE KVINNER: Noroc i Cuba.

Skjønnhet tolkes likt

Ingela Lundin Kvalem har i en årrekke forsket på kroppsidealer. Hun er psykolog og førsteamanuensis ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.

INGELA LUNDIN KVALEM: Psykolog og førsteamanuensis ved Psykologisk institutt, UiO.
INGELA LUNDIN KVALEM: Psykolog og førsteamanuensis ved Psykologisk institutt, UiO.
DET TIBETANSKE HØYLAND I KINA: Noroc foretrekker å fotografere naturlige ansikter uten for mye sminke, som denne kvinnen.
DET TIBETANSKE HØYLAND I KINA: Noroc foretrekker å fotografere naturlige ansikter uten for mye sminke, som denne kvinnen. Foto: FOTO: Mihaela Noroc

- Definisjonen av et attraktivt ansikt har store fellestrekk i alle kulturer. Selv Charles Darwin kommenterte dette i sin tid. Det handler om symmetri og pen hud, og for kvinner om å ha et barneansikt, men med litt mer markerte kinnbein enn barn vanligvis har, sier Lundin Kvalem til Kvinneguiden.

Forskeren nevner store øyne, trutmunn, liten hake og liten nese som markører for kvinnelig attraktivitet, mens en manns ansikt gjerne defineres som attraktivt hvis det er firskårent og pannen er bred.

- Samtidig liker særlig jenter og unge kvinner, menn med babyface – som Leonardo di Caprio da han var ung eller Justin Bieber. Uten at det betyr at de ønsker en mann med et slikt utseende som far til sine barn.

Om Atlas of Beauty

- Da jeg så bildene som Noroc har tatt tenkte jeg: "Darwin hadde rett, skjønnhet er ganske lik over hele verden." Alle disse kvinnene har symmetriske ansikter med trekk som krysskulturelt vurderes som vakre. Slik skjønnhet er sjelden vare, men det er absolutt fint å se på.

Undersøkelser har vist at vi tillegger pene mennesker positive egenskaper. Det er en stereotypi om at hvis du er vakker, er du også smart og flink.

- Å være vakker har høy sosial verdi i alle kulturer. Vakre mennesker får oppmerksomhet, blir beundret og får ulike goder. Du får mye gratis ved at folk tror bedre om deg og er snillere mot deg. Dette begynner allerede mens barn er små.

Pen hud = fertil

Lundin Kvalem forklarer at pen og ren hud tolkes som tegn på ungdommelig frishet. Evolusjonsmessig har det økt sjansen for friskt avkom. Hun forteller at evolusjonsforskere har vært opptatt av forholdet mellom kvinners midje og hofter – smal midle og brede hofter/rumpe anses som ideelt - da også dette anses som tegn på fertilitet.

- Mange menn liker en slik kroppsfasong, men kvinner ønsker gjerne smale hofter og lite fett på mage, lår og rumpe, sier Lundin Kvalem.

Forskeren forteller at kvinner ofte er nokså misfornøyde med kroppen, men mindre med ansiktet.

- Det er først og fremst rumpa og magen som irriterer oss. I USA er nå 60-70 prosent av befolkningen overvektig. Når overvekt blir sett ned på trass i at det er det vanligste - det er ganske tragisk. Vi gjør oss selv mye vondt.

Skjønnhetsidealet har variert

Videoen under fra Buzzfeed er en viral hit. Den viser hvordan det kvinnelige kroppsidealet har variert de siste 3000 årene.

Her er videoen:

På 1920-tallet lignet kroppsidealet for kvinner nærmest en guttekropp. På 1950-tallet var det Marilyn Monroes timeglassfigur som gjaldt. I Italia under renessansen på 1400-1700-tallet ble det ansett som spesielt vakkert å ha stor byste, rund mage og brede hofter. Det er egentlig bare flaks hvis du er født på et tidspunkt hvor akkurat dine gener anses som spesielt attråverdig.

Vår tids idealkropp

Hva som defineres som en attraktiv kropp har altså variert ganske mye, historisk sett. Lundin Kvalem påpeker at i vår tid begynner kroppsidealet å bli ganske likt over hele verden. Det er det vestlige idealet som får mer og mer innpass.

- Nå er kroppsidealet for kvinner å være høy og tynn med halvstore pupper, flat mage, smale skuldre og hofter, og ha lite kroppshår. For menn er idealet den omvendte trekant, det vil si å ha brede skuldre og smal midje og hofte. I tillegg til å være høy og muskuløs.

Hun og medforskere har spurt norsk ungdom om hva hvilke kroppsidealer de har.

- Idealet deres er å være velproposjonert og slank, ikke catwalk-modell-slank, mer som stranvolleyball-jentene. Du skal se frisk og sunn ut og være litt veltrent. Det skal synes at du trener, men samtidig skal du ikke ha for store muskler. Og du skal absolutt ikke være tykk. Det er det verste du kan være.

Lundin Kvalem mener at media ikke har så stor effekt på folk flest. Men det har negativ påvirkning på de som er usikre i utgangspunktet.

- Andre ungdommer tenker mer: "Hun er pen, men hvordan hun ser ut har ikke noe med meg å gjøre." Presset kommer like mye fra de rundt oss. Kvinner kan være ganske slemme og strengere mot andre kvinner. Kvinner ønsker og krever tynnere kropper av seg selv og andre kvinner enn hva menn gjør. Presset er innvevd i vår kultur.

Kvinnekroppen i kunsten

Margrete Syrstad Andås er doktor i kunsthistorie ved NTNU. Hun kan mye om hvordan kvinnekroppen har blitt fremstilt i kunsten de siste 2000 årene.

NOROM OM FOTO: - Jeg prøver å fange øyeblikk av oppriktighet og ro. Her har hun fotografert en chilensk kvinne i byen El Paico.
NOROM OM FOTO: - Jeg prøver å fange øyeblikk av oppriktighet og ro. Her har hun fotografert en chilensk kvinne i byen El Paico. Foto: FOTO: Mihaela Noroc
MARGRETE SYRSTAD ANDÅS: Doktor i kunsthistorie ved NTNU.
MARGRETE SYRSTAD ANDÅS: Doktor i kunsthistorie ved NTNU. Foto: FOTO: Privat

- Piazza armerina mosaics er mosaikker fra tidlig 300-tall. Kvinnenes kropper er ikke så ulike dagens kvinner, men magene er "vanlige" mager, sier Andås til Kvinneguiden.

Hun anbefaler å sjekke Wikipedia.com for de som er interessert i å lære mer om de sportslige kvinnene, som kalles "the bikini girls", og som deltok i sportslige aktiviteter og konkurranser.

- Generelt kan det påpekes at nakenmodeller opp gjennom ofte var prostituerte eller andre kvinner som kunne betales for å posere nakne. De yngste, rikeste og vakreste har altså neppe vært kunstnernes modeller.

Bibelsk nakenhet

Et motiv som mellom 13-1500 viser nakenhet er det bibelske motivet av David som ser Bathseba bade.

- I denne perioden males kvinnene med brede hofter, rund mage, lang slank kropp og små bryster. Det er en langstrakt pærefasong.

Kunsthistorikeren påpeker at samme motiv er relevant oppover i tiden. Rembrandt malte for eksempel Batseba i 1654. Motivet er fra historien om når David ser Batseba bade og blir så forelsket at han sender mannen hennes, Uria, i krigen så han dør. Derav uttrykket Urias post. Deretter gifter David seg med henne.

- Batseba blir altså fremstilt som en fristerinne. Hengepupper dukker aldri opp i skjønnhetssammenheng. Det er nok friske, sunne kvinner som ikke er magre av fattigdom, som er idealet. Rubens, som malte i samme periode, er kjent for sine frodige kvinner.

KVINNEKROPPER: Til venstre er mosaikker fra tidlig 300-tallet. Maleriet til høyre er sannsynligvis malt av Rembrandt. Motivet er David som ser Bathseba bade.
KVINNEKROPPER: Til venstre er mosaikker fra tidlig 300-tallet. Maleriet til høyre er sannsynligvis malt av Rembrandt. Motivet er David som ser Bathseba bade. Foto: FOTO:The Yorck Project/Wikipedia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning