Er waisttraining sunt

- De klemmer ribbeina innover i vitale organer

Sjekk Kardashian-søstrenes nyeste påfunn.

SMAL OG USMART: Joda, midjen til ser smalere ut når du har korsett på deg, så klart. Men vent til du hører hva ekspertene har å si om Kardashian-søstrenes siste trenings-dille. FOTO: Instagram
SMAL OG USMART: Joda, midjen til ser smalere ut når du har korsett på deg, så klart. Men vent til du hører hva ekspertene har å si om Kardashian-søstrenes siste trenings-dille. FOTO: Instagram
Publisert Oppdatert

- Tidlig på'n med svetting og midje-trening. #WaistGang.

Khloe Kardashian delte nylig et bilde av seg selv på sitt lokale treningssenter iført treningsklær,- og et innsnørt sort korsett.

Den 30-år gamle reality-stjernen har i likhet med søstrene Kim og Kourtney kastet seg på trenden med såkalt "waist-training", som går ut på å gå med korsett snøret stramt rundt midjen og nedre del av brystkassen i timer av gangen med håp om at det skal gi smalere midje og den klassiske timeglassfiguren.

Og der hvor en Kardashian går foran, der følger mange etter.

I skrivende stund ligger det svimlende 454, 993 bilder ute på Instagram med hashtaggen "waisttraining."

For helt siden Kim Kardashian viste frem sin smale midje iført korsett på Instagram, har så kalt midje-trening blitt det nyeste "trenings"-fenomenet alle snakker om.

Er waisttraining sunt?

Men legestanden jubler ikke. Spesialist i allmennmedisin, Gry Furu, ved Høybråten Legesenter i Oslo forklarer hvorfor.

- Organer klemmes sammen ved bruk av korsetter over tid, det vet man fra historien, forklarer Furu til Kvinneguiden.

For trend eller ei, å bruke korsett for smal midje er ikke noe nytt, og selv de som liker å være først ute med det siste må innrømme seg godt slått her.

Korsetter har nemlig eksistert i mange former og perioder opp gjennom historien, og ifølge Wikipedia ble plagget særlig populært fra 1500-tallet og utover, da moten bestemte at kvinner "skulle" ha smale midjer og bredere hofter.

Fenomenet "waist-training" red den engelsk overklassen som en mare allerede rundt forrige århundreskifte, og vår egen Dronning Maud, som var født og oppvokst i England, var viden kjent for sin ekstremt smale midje på minimale 16 tommer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TIMEGLASS: Kim Kardashian West er ikke blyg når det gjelder å vise frem resulatet av korsett-bruken. FOTO: Instagram
TIMEGLASS: Kim Kardashian West er ikke blyg når det gjelder å vise frem resulatet av korsett-bruken. FOTO: Instagram

Tok livet av tusenvis av kvinner

Men Mauds sylfide-fasong kom med en nokså heftig prislapp ifølge den norske medieforskeren og forfatter av boken "Dronning Mauds arv", Carl-Erik Grimstad.

SYKT SMAL: «Jeg er kjempefet, får ikke på meg noen av klærne mine, ser skrekkelig ut» skrev dronning Maud  i et brev til hoffdamen sin. Biograf Tor Bomann Larsen har tidligere sagt at en norske dronningen hadde "anorektiske trekk." Slik moten tilsa brukte dronning Maud korsett for smalere midje. FOTO: Wikimedia.org
SYKT SMAL: «Jeg er kjempefet, får ikke på meg noen av klærne mine, ser skrekkelig ut» skrev dronning Maud i et brev til hoffdamen sin. Biograf Tor Bomann Larsen har tidligere sagt at en norske dronningen hadde "anorektiske trekk." Slik moten tilsa brukte dronning Maud korsett for smalere midje. FOTO: Wikimedia.org

I et intervju om boken avslørte nemlig Grimstad at datidens livsfarlige motebilde tok livet av så mange som 15 000 kvinner i året - veldig ofte på grunn av fødselskomplikasjoner som oppstod på grunn av kvinnenes smale midje.

- De tre døtrene til Edward den syvende (Dronning Mauds far, red. anm.) produserte tilsammen bare tre barn. Min spekulasjon går på at de hadde enorme komplikasjoner på grunn av midjen, forklarte Grimstad til Aftenposten.

Forflytter tarmene

I et intervju med Fox News viste den kjente TV-legen Dr. Oz nylig ved hjelp av CT-røntgen hvorfor du burde ligge langt unna denne "treningen".

- Hun suger inn to centimenter, men til hvilken pris, spør legen, etter å ha utført røntgenbilder av en kvinne før og etter hun iførte seg korsett.

- På etter-bildet er alt dyttet to centimenter oppover i kroppen sammenlignet med bildet av kvinnen før hun iførte seg korsettet. Galleblære, nyrer, lever, alt er dyttet oppover. Magesekk og tarmer er også dyttet inn i posisjoner hvor de ikke skal være.

Ernæringsekspert dr. Christopher Ochner ved Mount Sinai Hospital i New York forklarer til magasinet Marie Claire at lang tids bruk av korsetter kan føre til både knuste organer, brukne ribbein og lunger som ikke fungerer som de skal lengre.

I Oslo legger allmennlege Furu, med 15 års erfaring innen allmennmedisin, til at selv om du ikke bruker korsettet så lenge, er faren for å besvime eller føle seg uvel mer umiddelbar.

- Det kan jo umulig være komfortabelt, for å si det sånn.

Sure oppstøt og svekket kjernemusklatur

Det et korsett eller et stramt belte kan være gunstig for er å gi støtte til mage og rygg etter en operasjon eller ved tunge løft. Men ikke forvent noen effektiv treningsøkt med korsett på deg.

PÅVIRKER MØDRE: Kourtney Kardashian ble i desember i fjor mamma for tredje gang. På Instagram-kontoen sin reklamerer hun for  såkalte waist-trainers. FOTO: Instagram.
PÅVIRKER MØDRE: Kourtney Kardashian ble i desember i fjor mamma for tredje gang. På Instagram-kontoen sin reklamerer hun for såkalte waist-trainers. FOTO: Instagram.

- Å trene noenlunde hardt med korsettet på vil være omtrent umulig, da thorax og lunger samt mellomgulvet ikke får nok plass til å utvide seg slik som det skal under fysisk aktivitet, sier fysioterapeut og personlig trener Tor Holm hos Hit The Gym. Han har over ti års erfaring som treningsveileder.

- Korsettet vil gjøre at du orker mindre og derfor ikke kan trene så bra som uten korsett. Det vil heller ikke hjelpe på fettforbrenningen generelt sett, og det er uansett ikke mulig å punktforbrenne fett, det vil si at du ikke kan overstyre eller bestemme hvor fettet som kroppen forbrenner tas fra.

Fysioterapeuten mener også korsetter er regelrett farlig om det brukes over tid.

- Mellomgulvet som hjelper til med respirasjonen får ikke gjort jobben sin, du vil få sure oppstøt fra magesekken, samt at kjernemuskulaturen din vil bli svekket hvis du bruker et korsett for ofte.

Mødre hiver seg på

Waisttraining-reklamen retter også fokus mot nybakte mødre. Eldstesøster Kourtney Kardashian fødte barn nummer tre i desember, og har slengt seg på korsett-bølgen sammen med søstrene. 

INNEKLEMT: Også Lindsey Lohan har kastet seg på korsett-trenden. FOTO: Instagram.
INNEKLEMT: Også Lindsey Lohan har kastet seg på korsett-trenden. FOTO: Instagram.

“Starter mandagen min med litt midjetrening" skryter Kourtney på Instagram.

Også Jersey Shore-stjernen JWoww som fikk en datter i fjor sommer reklamerer for den usunne trenden.
"Driver med midjetrening i min favoritt midjestrammer fra @Girlycurves" postet hun til sine 3 millioner Instagramfølgere.

Sykelig trend

I Norge har jordmor Kjersti Irgens merket seg trenden med magebelter og korsett for å "få tilbake" magen etter graviditet og fødsel, men hun anbefaler det ikke.

- Noen gravide er fryktelig, nesten sykelige opptatt av trening og å ikke legge på seg i svangerskapet. Så kommer de på fødeavdelingen, og er mest opptatt av når de kan trene igjen, sier Irgens til Kvinneguiden.

Stol heller på at kroppen din vet hva den holder på med, mener eksperten.

- Kroppen bør definitivt få tid til å ordne opp, og en nybakt mor skal hvile, og ikke sprade rundt med stramme belter for å holde inne magen.

Det er viktig å huske at et svangerskap setter noen spor.

- Heldigvis skjønner de fleste gravide jeg møter dette, og at en ikke har innover-mage få dager etter fødsel. Det er forbeholdt de få, og gjerne dem som er undervektig i utgangspunktet og har fått små barn.

Talentløst

Personlig trener Tor Holm mener det både for nybakte mødre og andre er mer fornuftig å tenke langsiktig når det gjelder kropp og helse.

- Korsett vil muligens gi en meget kortvarig effekt, men så vidt meg bekjent, finnes det mer elastiske og fornuftige "hold in" løsninger når du trenger det som mest. Dette er bare nok en talentløs "quick and easy" løsning av folk som ikke orker å ta tak i kostholdet og treningen sin på en skikkelig måte, advarer han.

Fram til Hollywood finner på en ny treningsdille holder Kardashians på med sitt. Sittende på gulvet i garderoben sin postet Khloe nok et bilde av seg på Instagram, med magen klemt inn med et stramt korsett:

"Besatt av min nye midjeformer fra @premadonna87!!! Jeg mener: hvor søt er denne midjeformeren?!?! Klemmer inn midjen min og ser søt ut, helt samtidig!!"

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.

ASKEPOTT: Filmen Cinderella ble tidligere i år kritisert for å fremme et sykelig kroppsbilde, da diskusjonen rundt den smale midjen til hovedrolleinnehaver Lily James som spilte Askepott blusset opp på Twitter. FOTO: Disney
ASKEPOTT: Filmen Cinderella ble tidligere i år kritisert for å fremme et sykelig kroppsbilde, da diskusjonen rundt den smale midjen til hovedrolleinnehaver Lily James som spilte Askepott blusset opp på Twitter. FOTO: Disney

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning