UIMOTSTÅELIG: Et godt rekesmørbrød og litt hvitvin.

UIMOTSTÅELIG: Et godt rekesmørbrød og litt hvitvin. © Foto: Håvard Egge

Oppskrift på aioli, remulade, tunfisksalat, rekesalat og pepperkremet dressing

5 ting du må prøve med majones

Sjekk de diggeste oppskriftene med majones.

Mange av oss har et ambivalent forhold til majones.

Vi elsker den for sine fete, luftige, raffinerte og delikate kvaliteter, men misliker samtidig dens høye fettinnhold.

Jeg har samlet mine fem majones-favoritter under, men først en kjapp innføring til dem som gidder å lage majonesen selv.

Slik lager du majones

Majones er en emulsjonssaus - kort fortalt fett pisket inn i væske. Beurre blanc, bearnaise og hollandaise er andre eksempler på denne type saus.

For å lage majones starter du med å piske en eggeplomme med en halv teskje dijonsennep.

Tilsett så to desiliter nøytral olje ved å tilsette kun noen dråper olje om gangen i begynnelsen, mens du pisker godt med en ballongvisp. Etter hvert kan du tilsette stadig mer – en tynn stråle er trygt så lenge du fortsetter å piske for harde livet. Du kommer til å kjenne det i tricepsen!

Synes du majonesen blir for tykk kan du piske inn litt lunkent vann til du har ønsket konsistens (skal du blande majonesen med annen væske så dropp å tilføre vann).

Så de 5 beste majones-oppskriftene:

1. Aioli

Alle elsker aioli, som kort fortalt er majones tilsatt hvitløk.

Skal du spise tapas er den et must!

2. Tunfisksalat

Det er av god grunn jeg alltid passer på å ha noen bokser tunfisk i skapet.

Tunfisk og majones går ekstremt godt sammen. I min tunfiskalat liker jeg å tilsette rødløk, kapers og epler.

3. Remulade

Det er vanskelig å se for seg fiskepinner uten remulade.

Slik lager du for øvrig fiskepinnene selv.

4. Rekesalat

Reker og majones må selvfølgelig med på denne listen.

Etter et rekegilde er det alltid en liten gjeng med reker igjen i bunnen av bollen. Majonesen står fortsatt på bordet. Det samme gjelder dill og sitron. Det er bare en ting å gjøre:

Skjenk mer hvitvin (denne er knall til reker), pill bollen tom, og bland med gode ingredienser - vips så har du en nydelig rekesalat.

5, Pepperkremet dressing

Denne dressingen er innkokt hvitvinseddik og honning blandet med aioli og pisket fløte. Jeg lager den til en salat med varmrøkt laks, frisee, appelsin, eple, rødløk og mandler.

Den er dessuten uforglemmelig på en saftig burger eller sammen med kyllingsalaten.

Les også:

Dette trikset gjør eplekaka super

Tapas for en travel hverdag

Slik får du en fiskespiser

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

REMULADE: Fiskepinner digger remulade

Oppskrift på remulade

Sausen som fiskepinnene må ha

Heldigvis tar den bare ti minutter å lage.

Les mer

TUNFISKSALAT: Denne salaten er kjapp og enkel å lage.

Oppskrift på tunfisksalat

Tunfisksalat på ti minutter

Perfekt på travle dager og late sommerdager.

Les mer

UIMOTSTÅELIG: Et godt rekesmørbrød og litt hvitvin.

Oppskrift på rekesalat

Slik lager du rekesalat

Det er kjempegøy å komponere sin egen rekesalat.

Les mer

SALAT: Med varmrøkt laks, frukt og pepperkremet dressing.

Oppskrift på salat

Salaten du vil elske

Sjekk ut denne digge salaten med laks og pepperkremet dressing.

Les mer

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

Deilige spareribs på asiatisk vis.

Sjekk hvordan de lager spareribs i Thailand

Det er på tide å bli kjent med Kaduk Muu Yang.

Det er både chili, hvitløk og ingefær i denne retten.

Blåskjell som du aldri har smakt dem

Pad Hoi Malaeng er en både spicy og deilig vri på blåskjell.

Cæsarsalat

Salaten du aldri blir lei av

Den lages over hele verden. Hvorfor det?

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Drikken du ikke tror du vil like

Men, som du garantert vil elske. Du blander øl og...?

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Kaldt, enkelt og supergodt!

Sommermaten skal være lett

Lag den perfekte hamburgeren

Oppskrifter fra mesterkokkene Trond Moi og Bent Stiansen.

Hva gjør vi med rips?

Ikke bare Ibsen slet med ripsen. Her er 40 oppskrifter med urbæret.