Annonse

Mange av oss har et ambivalent forhold til majones.

Vi elsker den for sine fete, luftige, raffinerte og delikate kvaliteter, men misliker samtidig dens høye fettinnhold.

Jeg har samlet mine fem majones-favoritter under, men først en kjapp innføring til dem som gidder å lage majonesen selv.

Slik lager du majones

Majones er en emulsjonssaus - kort fortalt fett pisket inn i væske. Beurre blanc, bearnaise og hollandaise er andre eksempler på denne type saus.

For å lage majones starter du med å piske en eggeplomme med en halv teskje dijonsennep.

Tilsett så to desiliter nøytral olje ved å tilsette kun noen dråper olje om gangen i begynnelsen, mens du pisker godt med en ballongvisp. Etter hvert kan du tilsette stadig mer - en tynn stråle er trygt så lenge du fortsetter å piske for harde livet. Du kommer til å kjenne det i tricepsen!

Synes du majonesen blir for tykk kan du piske inn litt lunkent vann til du har ønsket konsistens (skal du blande majonesen med annen væske så dropp å tilføre vann).

Så de 5 beste majones-oppskriftene:

1. Aioli

Alle elsker aioli, som kort fortalt er majones tilsatt hvitløk.

Skal du spise tapas er den et must!

2. Tunfisksalat

Det er av god grunn jeg alltid passer på å ha noen bokser tunfisk i skapet.

Tunfisk og majones går ekstremt godt sammen. I min tunfiskalat liker jeg å tilsette rødløk, kapers og epler.

3. Remulade

Det er vanskelig å se for seg fiskepinner uten remulade.

Slik lager du for øvrig fiskepinnene selv.

4. Rekesalat

Reker og majones må selvfølgelig med på denne listen.

Etter et rekegilde er det alltid en liten gjeng med reker igjen i bunnen av bollen. Majonesen står fortsatt på bordet. Det samme gjelder dill og sitron. Det er bare en ting å gjøre:

Skjenk mer hvitvin (denne er knall til reker), pill bollen tom, og bland med gode ingredienser - vips så har du en nydelig rekesalat.

5, Pepperkremet dressing

Denne dressingen er innkokt hvitvinseddik og honning blandet med aioli og pisket fløte. Jeg lager den til en salat med varmrøkt laks, frisee, appelsin, eple, rødløk og mandler.

Den er dessuten uforglemmelig på en saftig burger eller sammen med kyllingsalaten.

Les også:

Dette trikset gjør eplekaka super

Tapas for en travel hverdag

Slik får du en fiskespiser

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vin og øl til pinnekjøtt 2014

Vin og øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.