Eplekake er en av høstens store gleder. Og det er de første gule bladene som alltid minner meg på å lage årets første eplekake. Sånn, nå vet du hva de gule bladene er til.

Jeg eier ikke et epletre. Jeg er for gammel til å gå på slang. Derfor hender det at jeg gjør akkurat det. (Og her må jeg arrestere Torbjørn Egner som mener at moralsk anskaffede varer smaker bedre enn andre. Det gjør de ikke). En eplekake på slanga epler er ekstra godt om du låner noen fra naboen som allikevel lar alle eplene falle til jorden.

Hva slags epler i eplekake?

Noen ganger må jeg, eh, bite i det sure eplet og gå i butikken. Da er det faktisk sjelden at jeg kjøper de fineste, polerte eplene. Sist gang kjøpte jeg faktisk First Price epler for å teste min hypotese om at de bruker annen-sortering epler, men at sorteringen går på størrelse og hvor "polerte" de er (og ikke på smak). Det var faktisk en positiv overraskelse.

De billige eplene egner seg utmerket i eplekaker. For all del: Det fungerer bra med de polerte eplene også.

Denne eplekakens hemmelighet

Når eplene er i havn gjenstår det bare å lage eplekaka. Det store trikset er å få til glasuren. Hvordan gjør du det? Jo. Du har sukker, eplebiter, smør og litt brennevin (calvados, rom eller konjakk) i en kjele og koker til det blir tykt. Og så er alltid godt med litt kanel til epler.

Denne glasuren legger jeg både over og under eplekaka.

Tips: Dersom du ikke gidder å lage denne glassuren kan du bruke eplesyltetøy. Du kan gjerne prøve deg med appelsinsyltetøy (eller en blanding) også.

Om du vil forsøke deg fram med andre smaker har jeg noen forslag:

Sitronskall

Appelsinskall

Nellik

Aprikossyltetøy

Rosiner

Rosmarin

Vanilje

Du kan også prøve deg på en fransk variant av eplekake, eller en superkjapp eplekake som barna også kan være med på.

Vi tar også med Clotildes supre oppskrift på eplekake med pistasjenøtter.

Har du flere forslag til hvilke andre smaker som funker med eplekake? Bruk kommentarfeltet nedenfor!

(Over 23.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik lager du perfekte muffins

Den perfekte vaffeloppskriften

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

Christopher Sjuve

Eplekake med glasur

Her er en klassisk eplekake. Det som gjør den spesiell er den gode glasuren.

Ingredienser:

Bunnen

2 dl knustekjeks(vanlige kjeks uten fyll)

1 stk egg

2 dl skivedemandler

0,5 ts salt

4 ss sukker

Glasering

3 stk eple

2 ss calvados, rom eller konjakk

1 dl sukker

2 ss smør

1 ts kanel

Toppen

3 stk eple

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!