Det er ikke mange år siden "salat" betydde isberg, tomat, agurk og løk - dynket med fabrikkdressing nummer én, thousand island.

Ikke rart salaten hadde et dårlig rykte!

Frukt og nøtter

Men så, i løpet av et par tiår, fikk vi et råvareutvalg av en helt annen verden.

I dag finner vi granatepler, chorizopølse, romanosalat, middelhavsansjos og førsteklasses eddiker og oljer i en helt gjennomsnittlig butikkhylle.

Dette har ført til at vi nå kan lage salater av et helt annet kaliber. Både gamle klassikere, som salat nicoise og cæsarsalat, i tillegg til en rekke andre mer moderne salater, gjerne med frukt og nøtter i (og jeg tenker da altså ikke på fruktsalater).

For den nye salaten inneholder like gjerne bringebær, mango eller eple som tomat, mais og agurk.

Syndig dressing

I salaten jeg har laget er det varmrøkt pepperlaks, eple, appelsin, mandler, frisée og rødløk. Det hele toppes med en syndig pepperkremet dressing med aioli og pisket fløte.

Gidder du ikke lage aioli kan du bruke en tykk majones med et finhakket hvitløkfedd.

Lag for øvrig gjerne ekstra mye av den dressingen. Den er nydelig også i kyllingsalater (sjekk ut Sjuves) og på en super hamburger.

Slik lager Trond Moi og Bent Stiansen hamburger.

Les også:

Slik steker du andebryst

Er dette Norges beste viltgryte?

Focaccia lager du på denne måten

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Salat med varmrøkt laks, frukt og pepperkremet dressing

Den nye salaten inneholder frukt og nøtter.

Til 2 porsjoner:

250 g varmrøkt pepper laks

1 hode friséesalat

0,5 stk rødløk

1 stk eple

2 stk appelsin

20 stk mandler

Pepperkremet dressing:

0,5 dl honning, mild

0,5 dl hvitvinseddik

15 stk pepperkorn

1,5 dl aioli eller majones med ett fedd finhakket hvitløk

1 dl fløte

salt

pepper, svart

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!