Blir du også fysen på kvelden? Pleier du å åpne kjøleskapet på jakt etter en godbit? Noe du kan lage i ro og mak på kjøkkenet?

Da er vi to.

Favorittoster

Hva jeg vil ha avhenger av humøret. Noen ganger er en liten ostebit nok. Mine favoritter er nesten umulig å få tak med mindre du bor i Oslo. Jeg nevner allikevel St. Felicien og St. Marcellin (så kan de ivrigste forsøke å få tak i dem og se om vi er enig i at dette er verdens beste oster).

Se vår store ostetest her!

Share

Jeg går selvsagt ikke av veien for en Roquefort heller (helst en Papillon). Epoisse er en annen god venn. Parmesan og den karakteristiske, spanske Manchegoen er også hjertelig velkomne.

Skinke

Skinke er en annen lettvint utvei. Parmaskinke og serrano (fra Spania) er alltid vinnere. Nå får man også kjøpt hele stykker i butikkene og det er overraskende hvor mye bedre det er når du skjærer den selv. Det kan virke som om oppskåret skinke taper seg temmelig mye i smak, selv om den er pakket godt inn.

Noen oliven til skinke er glimrende.

Ost og skinke er enkelt, men selv om jeg forsøker å alltid ha litt i kjøleskapet hender det at jeg enten er tom eller har lyst til å kose meg litt ved kjøkkenbenken (bare et glass rødvin og meg selv).

Oppskrifter på gode kveldssnacks

Hva jeg lager avhenger av humøret. Skagenrøre er en fin kveldssnacks. Oppskriften er ikke så streng. Poenget at du blander rogn (løyrom) med crème fraîche, gjerne dill (eller knuste dillfrø) og litt reker, krabbe eller annet skalldyrkjøtt.

Etter at Salma-laksen kom (du vet, den laksefileten som er vakumert) har det blitt lettere for oss kveldssnacksere. I alle fall de av oss som liker rå fisk. Jeg skjærer den opp i små skiver, har ørlite wasabi (den grønne, sterke pasten) på og serverer den med soyasaus.

Kyllingvinger er annen snacksefavoritt. De kan gjerne være frosne når du begynner. Jeg liker å blande dem med honning og sennep, balsamico og honning, paprikapulver eller urter og hvitløk. Mange liker å helle søt chillisaus på (det er ikke blant mine favoritter).

Skagenrøre som aperitiff

SMÅ MUNNFULLER: Skagenrøre er lett og fin snacks til kvelds. © Foto: Stian Andersen/"Helt chef"

Gode ostesmørbrød

Bruschetta er genialt i all sin enkelhet. Om den lages med skinke eller salami er ikke avgjørende. Jeg liker å riste brødskivene skikkelig sprø og så gni på hvitløk på den ru overflaten helt til det ikke er mer motstand igjen. Det setter en veldig fin hvitløkssmak.

Det finnes mange gode ostesmørbrød, men den som oftest havner på mitt bord den franske varianten. På det smørbrødet finner du chevre, soltørkede tomater, hvitløk, sennep og honning. Nydelig kveldssnacks!

=

SNACKS: Dette er kveldssnacks med mye smak. © Foto: Mari Svenningsen/Matprat.no

Verdens mest populære sandwich, croque monsieur er også et fint alternativ. Du trenger bare loff, sennep, skinke, ost og smør.

Bakte poteter

Om jeg kan klare å holde ut en time er bakte poteter noe av det beste jeg får. Jeg jåler det skikkelig til, som regel, med smør, selvsagt, og litt trøffelolje eller trøffelsalt. Jeg er også veldig svak for potato-skins med rømme og bacon. Du rekker å steke baconet sprøtt mens potetene baker.

Biscotti=

BISCOTTI: Små, søte kjeks som er dyppet i sjokolade. © Foto: Christopher Sjuve

Noe søtt?

Er jeg i søte hjørnet er biscotti en klar vinner. Om jeg dyper de små, søte kjeksene i sjokolade? Jepp.

Noen liker å lage sunne snacks du kan unne deg uten at det går alvorlig utover kaloriregnskapet. Da kan du sjekke ut de oppskriftene her .

God kveld!

Les også:

Billig middag hele uka

Kyllinglår på fire måter

10 planter som overlever "alt"

Slik fjerner du saltflekker på skoene

Her kan du søke blant 4.000 oppskrifter!

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!