Spekemat=

Spekeskinke er lettvint middag. © Foto: Erik Hannemann

Jeg elsker spekeskinke. Et mål jeg har her i livet er å alltid ha litt spekeskinke i huset. Noen ganger er det parmaskinke og andre ganger er det gode spanske serrano eller (aller helst) bellotaskinke.

Deilige skiver av denne sort er kjærkomne på et hvilket som helst tapasbord (her får du tips til resten av tapasmiddagen).

Oftere og oftere kjøper jeg norsk spekeskinke. Jeg snakker ikke om de triste plastikkpakkene som henger i kjøledisken på butikken. No sir! Da har spekeskinka vært gjennom en eller annen anonym fabrikk.

På den sørgelige ruta gjennom kjøttindustriens forkjedeliggjørende mister spekeskinka sin sjel der den henger i vakumert tilstand innkapslet i plastikk.

Det gjelder ikke bare norsk spekeskinke, det gjelder all spekeskinke som behandles på den måten. Tenk om bonden selv kunne få navnet sitt på pakken. Da ville han antakelig kunne legge stoltheten sin i produktet: - Smak på skinka mi!

Slik det funker nå kriger man om å levere billigst mulig til lavest aksepterbare pris. Det er ikke bra for matglade forbrukere og gir ingen grunn til at bøndene skal satse på kvalitet.

Norsk spekeskinke i verdensklasse

En gang i blant tar jeg turen innom Fenaknoken i Oslo som ligger rett ved rådhuset (se Fenaknoken.no). Her henger det hele skinker i taket.

Før du får sagt skinke har mannen bak disken skåret opp smaksprøver til deg. Og med ett får du tilbake håpet om at norsk spekeskinke kan være god.

Faktisk i verdensklasse.

Mitt råd til dem som vil kjøpe spekeskinke er enkelt: ikke kjøp vakumpakket spekeskinke.

Når det er sagt vil jeg ikke fraråde dem som ikke har mulighet til å kjøpe fra hele skinker til å ikke kjøpe spekeskinke. Det er å gå for langt i jålete retning.

Tre middager med spekeskinke

Under her har jeg samlet tre spekeskinke-ideer. Den første er kålrulader med spekeskinke. Enklere blir det ikke. Passer godt som snacks, men blir middag om du serverer litt poteter og en enkel saus til.

Den andre er også lettvint. Her gratineres purre og skinkeskiver med ost. Fullverdig middag med poteter den også - eller suveren som forrett eller snacks.

Den siste er en salat med friske bringebær. Høres rart ut - er nydelig.

Skulle du isteden få lyst på noe med chorizopølse, så sjekk ut denne pastamiddagen eller kos deg med denne enkle tapasretten.

Les også:

Derfor er norske jordbær best

Dette har du aldri gjort med jordbær

Derfor skal du bruke ekte vanilje på stang

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Salat med spekeskinke og friske bringebær

Salat med spekeskinke er rask og sunn middag. I denne varianten er det bringebær som setter en fin, frisk smak.

Ingredienser:

15 bl basilikum

0,5 kurv bringebær

0,5 pk ruccola

8 skiver spekeskinke

10 stk sukkererter

Dressing

1 dl olivenolje (eller annen god matolje som rapsolje)

1 fedd hvitløk

2 ss sitronsaft

0,5 ts sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kålrulader med spekeskinke

Her kommer spekeskinke og kål sammen i perfekt harmoni. Nydelig!

Ingredienser:

4 stk speke skinke skiver

4 stk blader nykål

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spekeskinke med gratinert purre

Her er en liten genial rett med spekeskinke og purre. Den kan fint serveres uten å gratinere med ost også.

Ingredienser:

2 stk purre

8 skiver spekeskinke

8 skiver ost

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!