- Jeg får aldri til å lage saus, hører jeg ofte. Da gjør du noe galt. Ikke vet jeg hva det er, men kanskje du prøver på noe for vanskelig.

(Mitt råd er: Ikke gi opp! Her kan du gå på vår uhøytidelige, digitale sauseskole).

Share

Enkel mat bra. Her på Klikk har vi startet en serie hvor vi lager mat med fem ingredienser som du også kan sjekke ut.

Nedenfor har jeg listet opp syv forslag til sauser med to ingredienser. Jeg oppfordrer herved alle til å komme med forslag til andre varianter. Men, dere, her er jeg ikke ute etter sauser som tar utgangspunkt i fabrikkmat (typisk tacosaus med gulost). Jeg vil ha to ordentlige ingredienser. (Jada, jeg har tatt med én av den sorten, nemlig pesto. Så det er jeg som står for syndingen).

1. Sennepssaus

Sennep

Crème fraîche

Bland en spiseskje sterk sennep med ca fire spiseskjeer crème fraîche.

Passer til: Kjøtt, fisk og kylling.

2. Rødbetesaus

Sylta rødbeter

Crème fraîche

Kjør rødbeter og crème fraîche sammen med en stavmikser. (Sjekk den kule fargen!). Bruk ca 2 desiliter

Passer til: Oksekjøtt, (f. eks stekt kjøttdeig), kylling, fisk og svinekjøtt.

3. Pestosaus

Crème fraice

Pesto

Bland 2-3 spiseskjeer pesto i ca 2 desiliter crème fraîche.

Passer til: Pasta, fisk og kylling

4. Frisk yoghurtsaus

Yoghurt

Finhakket agurk

Finhakk agurken. Bland det med yoghurt. (Bruk omtrent en halv yoghurt til to desiliter yoghurt).

Passer til: Fisk og vegetarmat.

5. Søt sennepsaus

Aprikossyltetøy

Sennep

Bruk den sennepen du liker best. Bland omtrent like mengder sennep som syltetøy.

Passer til: Fisk, oksekjøtt, svinekjøtt og kylling.

(Kan også brukes til pensle ovnsbakt laks med).

6. Bønnesaus

Hvite bønner (hermetiske)

Kyllingkraft

Bruk én boks eller ett glass hermetiske bønner med litt væske. Kjør det glatt med stavmikser. Smak til med kyllingkraft (ca 2 spiseskjeer).

Passer til: Kjøtt, fisk og fugl. Om du bytter kyllingkraft med grønnsakskraft er dette også en fin saus til vegetarretter.

7. Cognacsaus

Smør

Cognac

Ha to, tre spiseskjeer konjakk i en kjele. Kok opp. La det putre i et lite minutt før du tar platen av varmen. Ha i 4-6 spiseskjeer smør, en og en, som du pisker inn.

Passer til: Oksekjøtt, kjøttkaker, kylling og svin.

Har du flere oppskrifter i samme gate? Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet nedenfor!

Les også:

Dobbelt så raskt som pasta

Slik har du ikke laget eplekake før

Dette er den sunneste yoghurten

Ni råd for en lykkelig barndom

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!