På Klikk har vi tidligere skrevet om hvordan du koker pasta, hvordan alle barn liker perfekt spagetti carbonara og pastaretter du ikke har laget før. Her får du vite hvordan du med enkelhet kan variére pastaen din i det uendelige:

Det er liten tvil om at pastaen har kommet for å bli. Akkurat som vær, internett, kaffe og vekkerklokker er den med på å prege hverdagene.

Share

Det er ikke dermed sagt at vi skal finne oss i hva som helst. Som alle mulige ingredienser kan pasta fort bli dørgende kjedelig. Særlig om man ikke varierer. Akkurat som folk går lei av talkshow-verter, ringetoner og misjonærstillingen. Vi vil ha variasjon!

Som et fundament i pastarikets enorme konstruksjon finner man et knippe retter. Man kan kjekle om hvilke pastaretter som fortjener den ærefulle plassen og, ikke minst, hvordan de skal lages. Saken er: Kjenner man disse klassikerne, er det en lek å variere.

OK. Jeg drister meg til å lage en liste:

  1. Spagetti carbonara
  2. Pesto
  3. Lasagne
  4. Bolognese

Spagetti carbonara

Det finnes mange og sterke meninger om hvordan denne skal lages. Om man kan bruke fløte eller ikke ser ut til å vekke de kraftigste følelsene. Mitt forslag er: Variér!

Varier også mellom bacon, skinke og fenalår for den sakens skyld.

Pesto

De fleste forbinder pesto med en saus laget av pinjekjerner, basilikum, olje og parmesan. Men, det er ikke noe i veien for å bytte pinjekjernene med mandler eller hasselnøtter, for eksempel.

Noen liker å bruke ruccolasalat enten i tillegg til basilikummen eller bytte den ut helt og holdent. Det vanligste er nok å bruke soltørkede tomater (som ligger i olje). Det blir en rød og smakfull pesto.

Parmesan kan også byttes med for eksempel manchego (spansk ost), gryere eller annen ost så lenge den har litt tørr konsistens.

Lasagne

Den lasagnaoppskriften du finner her er ikke engang en ordentlig lasagna fordi pastaen som brukes ikke er plater og dessuten er den kokt på forhånd.

Med en lasagna har du all verdens muligheter til å variere. Prøv deg fram med ulike oster som Jarlsberg, mozzarella og bland gjerne ulike oster sammen.

Stekte auberginer som leges som et eget lag gir en fin dybde til retten. Oliven, rødvin, chili, og sopp er morsomme ingredienser å eksperimentere med.

Bolognese

I 1982 bestemte en delegasjon fra Bolgna i Accademia Italiana della Cucina at denne sausen, om den skal være autentisk, må inneholde storfekjett, pancetta, løk, gulrot, selleri, tomatpuré, kjøttkraft, rødvin. Melk eller fløte er valgfritt.

Det hører til sjeldenhetene at Italia kommer til enighet over store kulinariske spørsmål. Derfor kan du være helt sikker på å få støtte fra ett eller annet hold når du varierer (dog innenfor noen konvensjoner).

Heston Blumenthal (en britiske superkokken som driver The Fat Duck) mente at estragon burde være med i sausen. I estragon finner du et lett anstrøk av anis som passer veldig godt med tomat. Altså: støt noen anisfrø i morteren og ha i sausen - gjerne litt tørket estragon også.

Laurbærblader gir også god smak på denne sausen. Oregano er en sikker vinner, det er også salvie, merian og timian.

Grunnoppskriftene finner du nedenfor så er det bare å begynne å eksperimentere! Er det andre som har forslag til hvordan man kan variere pastaen? Bruk kommentarfeltet nedenfor!

Les også:

Billig middag hele uka

Seks gryteretter som holder deg varm

Slik får du barnet til å sove

Denne TV'n er billig og best

Her kan du søke blandt 4.000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne. Mine damer og herrer - her er pasta carbonara!

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

250 g spagetti

3 stk egg

salt og pepper

100 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Pesto

Dette er oppskriften på klassisk, grønn pesto.

Ingredienser:

1 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner

1 potte basilikum

75 g parmesan

0,5 dl olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Pasta bolognese

Til 4 porsjoner:

50 g bacon

1 stk gulrot

2 stk sjalottløk

1 stk stangselleri

1 fedd hvitløk

3 ss olivenolje

2 ss smør

350 g kjøttdeig

1 dl tørr hvitvin

3,5 ss tomatpuré

1 dl kjøtt kraft

salt

pepper


400 g spagetti

revet parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Lettvint lasagne

I denne oppskriften finner du ikke pastaplater, men vanlige pastaskruer eller pastarør. Da er det mye lettere å lage fordi man ikke må passe på at pastaen er ferdig. Sjekk ut!

Til 4 porsjoner:

1 stk rødløk

1 stk gulrot

1 stilk stangselleri

1 fedd hvitløk

0,5 kg kjøttdeig

2 stk tomatboks

1 ss sukker

5 ss flytende kylling buljong, eller én buljongterning

1 dl rødvin

150 g ost

0,5 stk sitron, finrevet skall (kun det gule)

4 dl melk

2 ss smør

2 ss hvetemel

300 g pasta rør, eller lignende

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!