Nasjonaldagen er en festdag - og ikke bare for barna. Sola skinner forhåpentligvis og gatene fylles av smilende mennesker. Det er viktig å feire, og noen må tromme samme til selskap.

Å invitere til fest trenger ikke være en krevende affære, i alle fall ikke om det planlegges godt.

Koldtbord metter mange

Et koldtbord er tingen når mange munner skal mettes. Da kan all maten lages på forhånd, og festkomiteen sparer seg for beinhard jobbing på kjøkkenet når man aller helst vil feire med gjestene.

Et koldtbord passer også godt når gjestene er mange og i ulik alder. Da kan alle finne seg noe de liker, enten det er laksemousse eller linsekake.

Lag maten på forhånd

Et koldtbord trenger ikke bare å være «koldt». Noen varme retter gjør seg, men sørg for å holde det enkelt. Velg mat du kan lage på forhånd, og som kun trenger oppvarming etter at gjestene har inntatt huset.

Minihamburgere og minimuffins passer perfekt i små barnehender, og begge retter trenger bare noen få minutter i ovnen for å bli varme.

Les også:

Slik takler du rampete unger

Reisetips: Ta med ungene til Italia

Nå får pappa tre uker mer foreldrepermisjon enn mamma

Minimuffins med chorizo

Disse utgjør bare én munnfull hver og er perfekte som fingermat.

Ingredienser:

5 dl hvetemel

2 stk egg

2 ts bakepulver

50 g smør

2 dl melk

0,5 ts salt

150 g chorizopølse

Høyde (px): Bredde (px):

Minihamburgere

Hamburgere i barnestørrelse.

Ingredienser:

Minihamburgere

1 kg kjøttdeig

1 ss dijonsennep

10 dråpe tabasco

1,5 dl vann

1 neve persille

salt

pepper

Hamburgerbrød

150 g havregryn

150 g hvetemel

2,5 dl melk

0,5 ts salt

40 g margarin

1 ss sirup

0,5 pose tørrgjær

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Pai med kylling

Vi har brukt kylling i denne, men skinke trives like godt i dette selskapet. Du kan også lage en grønnsaksvariant med f.eks. brokkoli.

Ingredienser:

1 stk ........

3 dl crème fraîche

3 stk egg

150 g kylling

3 stk vårløk

250 g revet ost

salt

pepper

3 dl crème fraîche

Høyde (px): Bredde (px):

Fargerik potetsalat

Denne kan serveres som tilbehør til nesten hva som helst.

Ingredienser:

2 kg poteter

3 stk rødløk

2 stk rød paprika

4 ss kapers

2 ss dijonsennep

1 stk sitron

4 dl olivenolje

2 ss hvitvinseddik

1 bt persille

Høyde (px): Bredde (px):

Vaniljekake med lune bringebær

Søt vaniljekrem og friske bringebær er en uslåelig kombinasjon!

Ingredienser:

Kakebunn

250 g hvetemel

150 g smør

175 g sukker

2 ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

2 stk eggeplomme

400 g bringebær

Vaniljekrem

4 stk eggeplomme

0,5 l fløte

100 g sukker

35 g maisenna

1 stk vaniljestang

Høyde (px): Bredde (px):

Laksemousse

Myk mousse av fisk på små, sprøe skiver av bagett.

Ingredienser:

400 g røkelaks

1 beger crème fraîche

1 bt dill

1 stk sitron

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Melonbowl

Disse drikkemelonene kommer garantert til å bli en hit.

Til 2 porsjoner:

1 stk melon

1 neve bringebær

Høyde (px): Bredde (px):
Foreldre & Barn

Guacemole

Mild, grønn og god.

Ingredienser:

3 stk avokado

1 stk lime

1 fedd hvitløk

1 neve koriander

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Eggesalat

Gul og fristende til store og små.

Ingredienser:

12 stk egg

2 ss rømme

100 g majones

0,5 stk løk

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Ostestenger

Gylne, sprø og superenkle å lage.

Ingredienser:

6 pl butterdeig

1 stk egg

4 dl revet ost

Høyde (px): Bredde (px):

Hjemmelaget is

Vi serverer denne med barnas favorittgodteri, men bruk gjerne varme bær i stedet.

Ingredienser:

1 l fløte

8 stk eggeplomme

1,5 dl vann

250 g sukker

1 stk vaniljestang

Høyde (px): Bredde (px):
Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!