Et måltid blir ikke det samme uten forrett. Det kan være så enkelt som verdens enkleste og så komplisert som Hellstrøms kamskjell. Eller, det kan være skagenrøre.

Skagenrøre har en viss posisjon i Skandinavia. Men, ikke i Skagen. Det er ikke helt ut av det blå landskapet å tenke seg at den lille, enkle forreten kommer fra spissen av Danmark.

Og det gjør den på sett og vis, bare ikke helt som man skulle tro. Vi får et hint fra oppskriften: Dill. Og selv om de er rause med dill i Danmark, står de ikke tilbake med dillbruk i Sverige. (Spør en amerikansk kokk om skandinavisk cuisine - det første han tenker på er "dill!").

Skagenrøre ble unnfanget i båt. Det er den legendariske svenske gastronomen Tore Wretman som står bak skagenrøre - skal vi tro ryktene (som jeg gjør, mer enn gjerne). Wretman begynte i kokketjenesten på 1930-tallet i Stockholm og gikk gradene i kjøkken her og senere i Paris. Han gjorde også kariere i radio og TV.

Enkens historie

Det er enken Ewa som fortalte historien til Staffan Heimerson i Aftonbladet. Saken var at Wretman var med i en regatta i ærverdige (og jålete) Marstrand på den svenske vestkysten. De gjorde det elendig og mannskapet deppa. For å piffe opp stemningen gjorde Wretman det enhver gourmet gjør under mislykka regattaer: Lage noe godt med det du finner i båten. I mahogny-flaket fant han blandt annet litt egg, olje, dill og reker. To, tre minutter senere kunne han servere herligheten.

- Og hva kaller du dette, Tore?

Han myste mot horisonten og fikk se konturene av Jyllands nordspiss.

- Men kära hjärtanes. Det är ju en typisk Toast Skagen.

Året var 1956. Og siden har den dukket opp på restauranter, kafeer og kokebøker i mange varianter.

Min variant er ikke spesielt original. Hvorfor endre på noe som er perfekt?

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Den perfekte vaffeloppskriften

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Skagenrøre

En herlig forrett som lages på to, tre minutter. Oppskriften på skagenrøre er lett å variere. Noen kaller det "skagen toast".

Ingredienser:

1 ss rødløk, finhakket

2 dl crème fraîche

2 ss majones

2 ss gressløk, finhakket

2 ss dill, finhakket

1 ts sennep, gjerne sterk (Dijon)

2 stk sitronbåter

salt og pepper

150 g reker

150 g krepsehaler

4 ss rogn, gjerne av laks eller ørret

1 knivsodd cayennepepper, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):