Sliter du med å få mannen din til legen? Det er ikke bare deg. Menn ER nemlig dårligere til å oppsøke lege enn kvinner.

- Menn blir i vårt samfunn opplært til å føle plikt for jobben og forsørgerrollen. De er dårligere til å oppsøke lege når de får problemer, og jobber videre uten å klage, sier professor Ulla-Britt Lilleaas ved Institutt for helsefag ved Universitetet i Agder (UiA) til Forskning.no.

Hun har forsket på helse i et kjønnsperspektiv, og har blant annet sett på menn med kreft, fordi det er en gruppe som ofte venter med å kontakte lege til det er for sent.

Hun har også forsket på menn som får akutte hjerteproblemer.

- Flere hadde kjent symptomer på forhånd, men bagatelliserte dem eller skjøv dem unna, fordi de hadde så mye å gjøre på jobben, sier Lilleaas til nettstedet.

Lavere terskel for kvinner?

Allmennlege May-Brith Lund ved Langnes Legesenter i Tromsø har også erfaring med at kvinner generelt er flinkere til å oppsøke legen enn menn.

- Jeg tror det skyldes at kvinner har mere kontakt med helsevesenet gjennom behov for prevensjon/familieplanlegging, svangerskap og fødsel, samt barns sykdom. Terskelen blir dermed kanskje lavere for kontakt, spekulerer hun.

- Men, min erfaring er at menn i større grad enn tidligere kommer hyppigere til konsultasjoner i dag enn for 10 år siden, legger hun til.

Med hjelp av allmennlege Lund, Kreftforeningen.no og Norsk Helseinformatikk, har vi satt sammen en oversikt over diverse symptomer - og når disse krever at menn går til legen.

Men husk at listen ikke er fullstendig. Som Kreftforeningen skriver på sine hjemmesider skal du alltid søke lege hvis du har fått et nytt symptom som ikke gir seg etter fire uker, og som føles plagsomt. Akutte smerter skal du selvsagt også søke lege for.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!