Kjønnssykdommer kalles også for seksuelt overførbare sykdommer ettersom de smitter ved seksuell omgang.

Klamydia og kjønnsvorter er to av de vanligste kjønnssykdommene.

Del

Antall tilfeller diagnostisert for genital klamydiainfeksjon (klamydia) er stabilt høyt i Norge. I 2010 ble det diagnostisert 22 527 tilfeller av infeksjonen, skriver Folkehelseinstituttet. Etter en årlig økning i antall diagnostiserte tilfeller de foregående 10 årene, er det en svak nedgang på 3,1 % fra 2008 til 2009.

- Man kan ved hjelp av laboratorieprøver finne ut om en person har klamydia eller ikke, men ved flere andre kjønnssykdommene er det mer begrensede muligheter for å ta laboratorieprøver, sier professor og overlege ved Olafiaklinikken, Harald Moi.

Smittet uten å vite det

Både menn og kvinner kan få kjønnssykdommer, men ofte er man ikke selv bevisst at man er smittet. Mange kan derfor gå med en kjønnssykdom uten selv å være klar over det.

- HPV (humant papillomavirus, virus som forårsaker kjønnsvorter) er en av de vanligste kjønnssykdommene der dette er tilfellet. Man regner med at tre fjerdedeler av befolkningen blir smittet med en type HPV i løpet av livet og mange kan gå med dette viruset uten å være klar over det, sier Moi.

Det er anslått at over 70 % av seksuelt aktive vil få en HPV-infeksjon en eller annen gang i løpet av livet. I de fleste tilfeller går det over av seg selv, men noen får synlige kjønnsvorter. Visse typer av HPV kan også i sjeldne tilfeller føre til kreft, særlig i livmorhalsen.

For å oppdage slik kreft tidlig, anbefales alle kvinner å ta celleprøve fra underliver hvert tredje år fra 25 års alder.

Det finnes en effektiv vaksine som kan forebygge de fleste tilfeller av HPV-infeksjon, og den er innført i vaksineprogrammet til 12-årige jenter.

Utbredt i homofile miljøer

Syfilis er en kjønnssykdom som nesten forsvant på 90-tallet, men som kom tilbake for 10 år siden.

- De tilfellene vi ser av syfilis i dag, dukker gjerne opp i homofile miljøer, særlig i Oslo. De siste årene er det registrert rundt 60 tilfeller av syfilis hvert år, sier Moi.

Må melde fra

En annen kjønnssykdom som var svært vanlig for 30-40 år siden, er gonoré.

- Den gang hadde vi årlig rundt 15.000 tilfeller av gonoré i Norge. I dag er gonoré sjelden, med mindre enn 300 tilfeller per år. Det er i likhet med syfilis menn i homofile miljøer i Oslo som oftest er smittet, samt menn som har hatt sex i Sørøst-Asia, særlig Thailand, sier professoren.

Ifølge smittevernloven er du pliktig til å underrette seksualpartnere dersom du oppdager at du har klamydia, gonoré, syfilis, hiv eller hepatitt B.

Kondom tryggest og enklest

Tore Holte Follestad er spesialist i sexologisk rådgiving, og assisterende daglig leder ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet. Han understreker at bruk av kondom er den enkleste, tryggeste og billigste måten man kan forhindre at man får en kjønnssykdom på.

- For å unngå å få en seksuelt overførbar sykdom er kondom en billig, trygg og bivirkningsfri metode. Har man først satt seg i en situasjon hvor man kan ha blitt smittet av en kjønnssykdom, er også faren til stede for at man kan ha blitt uønsket gravid, sier Follestad.

Ubeskyttet sex på ferie

- Mange sykdommer som ikke er så utbredt i Norge, er langt vanligere i Sør-Europa, Baltikum, Afrika og Asia. Derfor er en sjekk absolutt å anbefale dersom man har hatt ubeskyttet sex i disse områdene, sier Follestad.

For øvrig finnes det en rekke sykdommer i underlivet som ikke er kjønnssykdommer. Noen av disse sykdommene er balanitis simplex, bakteriell vaginose og sopp i skjeden. Kranspapler er ingen sykdom, men naturlige små utvekster rundt kanten av penishodet.

Les også:

Forum: - Jeg har ikke hatt sex på 20 år

Her er kvinners erogene soner

Kvinnens skjulte underliv

De vanligste kjønnssykdommene i Norge i dag:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!