Dette er de 8 morsomste bilene vi har testet i år

Masse glede og enda flere hestekrefter.

Publisert

I løpet av våren og høsten har vi i Side3 testet en lang rekke biler - alt fra den nye minibilen Smart ForTwo, en langrekkefamiliebiler, herligecabrioleter - til den ikke fullt så lille modellen BMW X5 M50d med sin 3-liters dieselmotor med tre turboer.

Men vi har også hatt noen virkelig fine dager på kontoret, med noen av de mest ettertraktede sports- og drømmebilene som er i vanlig salg i Norge.

Under har vi samlet noen av våre beste kjøreopplevelser i løpet av årets sju første måneder.

BMW M3

Først kastet vi oss over nyvinningen M4, som forbauser med sine heftige kjøreegenskaper

Så viser det seg at den klassiske M3 i ny versjon er nær den ultimate familiebilen.

«Det som i alle fall er hevet over tvil er at M3 er en heftig kjøremaskin. Kraftleveringen er helt hinsides. 0-100 er unnagjort på det som oppleves som et blunk, og ved passering av 100 er det på ingen måte noen indikasjoner at bilen gir seg. Det er bare et stadig jag på et nytt spark i rumpa ved girskift nær redline.

Å mate inn gir manuelt i over 4000 RPM gir samme følelsen som om noen sparker hardt i seteryggen. På flatmark er det brutalt, i en sving er det nesten som om girkassa aktivt forsøker å presse deg ut i drift.

I sportsmodus fikser heksekunst i eksosanlegget for en herlig buldrelyd - en bør få oppleve lyden av å gjøre dette i en tunnel med vinduet nede. Det er som en racingbil.»

Les testen: Test av BMW M3

Ford Mustang GT

Etter mange turer i USA har vi utviklet en avstandsforelskelse til den legendariske Ford Mustang. Nå er den endelig klar i en modell som selges i Norge uten at den må på spesialverksted for å tilpasses.

«Når du setter deg bak rattet og kjører, så skuffer bilen ikke på noen måte. Du får faktisk nøyaktig det du forventer. Dette er en vaskeekte muskelbil - som også kjennes som en tung amerikansk muskelbil med sine 1651 kg.

Den er nydelig i akselerasjon, mens oppførselen i svingene i stor grad påvirkes av hvilket oppsett du har understellet i.

Med komfortsetting på styring og understell er den en amerikansk balje (dette lærer du fort å styre unna), i normal modus er den behagelig - mens i sportsoppsett så ligger den overraskende godt på veien. Vi vet ikke om "å tre nål" er en god beskrivelse, men som sjåfør føler en virkelig at en er sjefen over bilen.

Og vil du logre med halen (hvorfor ellers skal du ha en 5-liters muskelbil?), er den ikke vanskelig å be - selv med EPS aktivert. Faktisk bør man være litt forsiktig, for rumpa kommer fort om du blir litt ivrig.»

Les testen: Test av Ford Mustang GT på norske veier

BMW i8 med laserlys

BMWs "miljøracer" har nok en gang hevet lista, og kan nå leveres med heftige laserlys.

«Og fordi bilen i praksis er en nesten umodifisert konseptbil, har den et av de mest spennende og oppsiktsvekkende utseende som finnes. Og det er før en ser at dørene faktisk er måkevinger.

Selv over et halvt år etter lansering, er dette en bil som genererer oppmerksomhet du ikke skulle tro nordmenn var i stand å gi fremmede. Det er overraskede og smilende ansikter, tomler opp, pekefingre og mobilkameraer hvor enn man er. I stor grad ser man rett inn i ansikter hele tiden.

[...] Hvis du virkelig ønsker å leke, og setter bilen i sportsmodus, fylles ørene med en motorlyd som høres ut som om den kommer fra en dobbelt så stor motor som det faktisk sitter i bilen. I svingene kan du kjenne at bilen er relativt tung (ca 1,5 tonn), men vekten fra batteriene sitter lavt, så det påvirker i liten grad kjøreegenskapene.»

Les testen: Test av BMW i8 med laserlys

Lexus RC F

Lexus er mest kjent for å levere behagelige, nedtonede hybridbiler. RC F er på mange måter unntaket som bekrefter regelen.

«Dette er en «vanlig bil» med tilgang til enormt mye krefter. Det er ikke en mer tilgjengelig utgave av hyperbilen Lexus LFA, det er ikke en M4-konkurrent som skal jage rundetider. Det er en dønn moderne, luksuriøs muskelbil!

Det er en litt overdesignet coupé med en selvpustende V8-er under panseret som har god rumling i normale hastigheter, og som brøler først når den passerer 4000 RPM. Den har en behagelig tradisjonell automatkasse, som kompenserer sin bedagelighet med veldig intelligente girskifter hvis du setter den i "Sport+".

Understellet i bilen er type "ganske stiv", men likevel overraskende komfortabelt - noe man virkelig kan leve med i hverdagen. Et riktig kompromiss etter vår mening.»

Les testen: Test: Lexus RC F

Mercedes-AMG GT-S

Mercedes viste oss i høst at fremtiden ikke trenger å være trist, selv om motorene blir mindre og mindre.

«Når du starter bilen, fylles kupeen med en herlig, mørk V8-rumling - som går gjennom et eksosanlegg som lar deg velge mellom høyt eller middels volum utvendig.

Når du slipper gassen, slår girkassen inn med et lite nøkk og lar deg rulle rolig av gårde, mens du garantert blir iøyetatt av folk i nærheten. Dette er ikke en bil som forsøker å gå stille i dørene.

Alle ser like rart på deg når du kommer frem til lyskrysset og motoren slår seg av. Den har nemlig en ekstremt aggressiv start/stopp-funksjon - noe en legger merke til når motorlyden i utgangspunktet er så høy.

Litt flau over dette, er det ingen annen løsning enn å flippe kjøremodusvelgeren til "sport+", vente på grønt lys og hamre gassen i bunn.

Da bryter helvete løs. Akselerasjonen er brutal, og en kjenner at bilen kjemper for å ikke logre med halen. 510 hester og 650 Nm dreiemoment gjennom bakhjulene er nemlig ganske mye.»

Les testen: Test: Mercedes-AMG GT S

BMW X6M

M-versjonen av den store X6 er en av de mest absurde og ekstreme bilene du kan kjøpe i Norge for tiden. "Alt" av luksus, overtruffen komfort - og i stand til å få over 2,3 tonn fra 0-100 på 4,2 sekunder. Derifra fortsetter aksellerasjonen i tilsynelatende uminket tempo.

«Så er dette den perfekte allround-bilen for motorentusiaster som liker raske, praktiske biler? En bil for dem som både vil sitte høyt, hamre timesvis på motorvei, ta med seg familien på hverdagskjøring - og som vil ha noe som skiller seg litt ut?

Det er neppe langt unna, for X6 M er en bil som det ikke er mulig å bli noe annet enn imponert av. Dessuten vet vi også at X5/X6 klarer seg godt når en forsøker seg offroad.

[...] Kort oppsummert: Hvis noen hadde sagt at dette var den eneste bilen vi kunne kjøre resten av livet, så hadde vi tatt det som en meget god nyhet!»

Les testen: Test: BMW X6 M

Audi TT Quattro

Audi TT med firehjulsdrift er et ekstremt godt eksempel på at det ikke er mengden krefter som er avgjørende for å få den optimale kjøregleden, men å gi bilen balanse.

«Vi er rett og slett litt makeløst imponert over hvordan TT med Quattro både oppfører seg helt strålende på tørre sommerveier, samtidig som den har kjøreegenskaper, grep og fremkommelighet på vinterføre som knapt kan sies å havne i andre rekke for noe.

Når man bare skal komme seg fra A til B på dårlige vinterveier, er forbruket lavt og komforten når man setter bilen i komfort-modus helt upåklagelig.

Det eneste er at man stadig må minne seg på følgende når man er ute: Selv om firehjulsdrift på en sportsbil på vinterføre akselererer raskere enn tohjulsdrift, så har du ikke noen bedre bremseeffekt.»

Les testen: Ikke i våre våteste drømmer hadde vi trodd dette

Mercedes S-klasse S500 Lang Plug-in

Det er så herlig å kunne omtale en 2,2-tonns luksusbil på 442 hestekrefter som en miljøbil.

«I hybridutgave har S-klassen blitt en enda mer sømløs komfortmester enn den allerede har vært. I ren S500-utgave er bilen utrolig behagelig og god, selv om det er 450 heste under panseret, men når du har en elmotor som sørger for det sømløse bunndraget fra stillestående, blir det makeløst.

V6-eren slår inn og ut uten at du som sjåfør verken merker eller hører noe som helst - helt frem til du presser gasspedalen i bunn og presses tilbake i setet. Akselerasjonen fremstår helt lineær, ikke engang ved girskift oppleves det som om trykket forsvinner, og det er gjort på en ytterst komfortabel måte. Det er ingen brutalitet, det er bare kraft.

Og når du først har kommet opp i fart, er det knapt noen fartsfølelse. Det er utrolig stille inni bilen, den gode lyden fra det påkostede Burmester-anlegget er det som dominerer opplevelsen.

Vi bare aktiverer den dynamiske cruise controllen, aktiverer varmemassasjen i setene og nyter turen. I et svakt øyeblikk tar vi oss selv i å irritere oss over at trafikken går sakte, før vi ser inn i HUD-en at farten faktisk ligger rundt fartsgrensen.»

Les testen: Test av Mercedes S500 Plug-in Hybrid