Test av BMW M3

Herlig, rå og brutal galskap - og mye plass

Et par eksospotter ekstra, noen svulstige hjulbuer og en bulk på panseret er det som avslører at dette ikke er noen vanlig 3-serie.
Publisert

Det er ikke mange ting som bringer frem mer entusiasme hos de virkelig bilfrelste enn BMWs M-divisjon - og kanskje M3 i særdeleshet.

Da tyskerne endelig lanserte M-versjonen av 3-serien i fjor, var det overraskende lite oppmerksomhet rundt det.

Siden forrige M3 hadde nemlig BMW introdusert 4-serien - som egentlig bare er en 3-serie i coupéutgave - og BMW valgte å lansere de to verstingbilene M3 og M4 samtidig. Og det var sistnevnte som skulle ha den lille "edgen" med mer sporty look og noen kilo mindre vekt.

BMW M4 stjal mye av oppmerksomheten da M3 og M4 ble lansert samtidig.

Les også: Test av BMW M4

Et ønske om mindre brutalitet

Etter å ha testet M4, satt vi igjen med ett lengtende spørsmål: Er det noen forskjeller på M3 og M4?

Forrige generasjons M3 var nemlig den perfekte tosidige bilen. Den var både komfortabel og ekstremt sportslig, mens den nye M4 er så sportslig at det går på akkord med hverdagsbruk.

Når folk ser dette i bakspeilet, er det mange som velger å flytte seg.

Ifølge BMW er det nesten ingen forskjell på de to bilene, men enkelte har hintet om at det faktisk er noe litt mindre kompromissløst over M3 enn M4.

For det er forskjeller på de to M-bilene.

Mye er det samme

La oss først ta likhetene: 3- og 4-serien skilles hovedsakelig ved at 3-serie er sedan og stasjonsvogn, mens 4-serie er coupé og cabriolet.

En annerledes girspak og to knapper på rattet det står M på utgjør hovedforskjellen innvendig på en vanlig 3-serie og M3. Og litt karbondetaljer da.

Interiørmessig er bilene grunnleggende like, og på utsiden er det i all hovedsak taklinjen som er litt annerledes.

Motoren er den samme 3-liters biturbo-rekkemotoren  med 431 hestekrefter og 550 Nm dreiemoment. Girkassen er identisk, begge er elektronisk sperret å 250 km/t og begge skal unnagjøre 0-100 på 4,1 sekund. 

M-divisjonens vidunter av en biturboladet rekkesekser, omkranset av oppstivende karbonfiber.

M3 og M4 er nøyaktig like lange, har samme akselavstand - og en bredde som i praksis er den samme.

Noen små ulikheter

Den annerledes takkonstruksjonen drar derimot frem et par ulikheter: M4 er 41 millimeter lavere, og primært takket være bruk av karbonfibertak er den også 33 kg lettere.

M3 har et par ekstra dører, så det er en markant bedre familiebil. Det er til og med plass til tre i baksetene, i motsetning til to i M4.

I M3 er det plass til en i midten - det er det ikke i M4.

Bagasjerommet er også marginalt større, med 480 mot 445 liter.

Dessuten er M3 40.000 kroner billigere.

En heftig og brutal kjøreopplevelse

Så er da spørsmålet: Er M3 litt mer sivilisert enn M4?

Det som i alle fall er hevet over tvil er at M3 er en heftig kjøremaskin. Kraftleveringen er helt hinsides. 0-100 er unnagjort på det som oppleves som et blunk, og ved passering av 100 er det på ingen måte noen indikasjoner at bilen gir seg. Det er bare et stadig jag på et nytt spark i rumpa ved girskift nær redline.

Til og med HUD-en har M-modus som har girskiftindikatorer som på en F1-bil slik at du skal treffe perfekt om du velger å gire med padlene på rattet.

Girkassa har tre moduser. I den roligste modusen er den en relativt komfortabel og fin automatkasse som mater inn gir ved behov. I den heftigste modusen er den alt annet enn sivilisert. Girkassa serverer deg nye gir som en kickboxer.

Å mate inn gir manuelt i over 4000 RPM gir samme følelsen som om noen sparker hardt i seteryggen. På flatmark er det brutalt, i en sving er det nesten som om girkassa aktivt forsøker å presse deg ut i drift.

I sportsmodus fikser heksekunst i eksosanlegget for en herlig buldrelyd - en bør få oppleve lyden av å gjøre dette i en tunnel med vinduet nede. Det er som en racingbil.

Styreresponsen er fantastisk, og kan stilles i tre forskjellige moduser - fra lett til hard. Og på samme måte kan understellet stilles i komfort, sport og sport pluss.

BMW M3

Motor: Rekkesekser med twinturbo
Volum: 3,0/2979 ccm
Effekt: 431 HK v/5500 RPM
Dreiemoment: 550 Nm v/1200-5500 RPM
Girkasse: 7-trinns dobbel-clutch (DKG)
Drift: Bakhjul
Størrelse: 4671/1877/1424 mm
Egenvekt: 1560 kg
Bagasjeplass: 480 liter
Hengerfeste: Nei
0-100: 4,1 sekunder
Forbruk: 0,83 l/mil
CO2: 194 g/km

Pris:
Bilmodell:
1.160.300
Testbil: Ca 1,4 millioner kroner


På norske veier har vi vanskelig for å se at noen av de to sistnevnte har noen verdi, for på dårlig vei har du ikke lyst på den stivheten som presses frem når en allerede stiv bil strammes opp.

Det er likevel liten tvil om at M3 er en av de mest engasjerende og fantastiske bilene vi har kjørt. En skikkelig "drivers car"!

Bittelitt mer sivilisert

Men tilbake til spørsmålet: Er den litt mer sivilisert enn M4?

Uten at vi har fått sammenlignet direkte på samme dag, så vil vi si at svaret er "marginalt ja". Setter du alt i komfort, er bilen en anelse mer komfortabel over ujevnheter.

Vi kan ikke huske at vi la merke til nevneverdig forskjell mellom komfort og sport i M4, men i M3 er den forskjellen tilstede. Det er spesielt de små ujevnhetene vi føler den er marginalt mer villig til å tilgi.

M-sportssetene (med lysende M-logoer i mørket) har litt mindre innstillingsmuligheter enn vi er vant til fra BMW, men gir til gjengjeld en optimal sidestøtte.

Også på lydsiden virker M3 hakket mindre bråkete i komfortmodus, der heksekunsten i eksosanlegget ut. Det buldrer fortsatt brukbart mye i parkeringshus, men når du setter bilen i sportsmodus er det som om lyden på motoren skrus opp. Det er litt mindre flaut å parkere hos svigermor.

Det er likevel betydelig støy inni bilen. Vårt testbil er utstyrt med mønsterdybde på grensen av det lovlige i et forsøk på å sko den med noe som kan omsette de store mengdene krefter til fremdrift. Konsekvensen er relativt mye dekkstøy.

Det er likevel vanskelig å la seg irritere over sånn når bilen er så til de grader god å kjøre.

Saken fortsetter under videoen.

Screen9na04

Fantastisk

M3 er rå, heftig og fantastisk - og den er utrolig nok også ikke så rent lite praktisk heller. Det er jo egentlig bare en modifisert 3-serie.

På norske veier er den muligens noe stiv, men muligens en anelse mindre kompromissløs enn M4.

Fra et norsk perspektiv er det likevel som alltid et annet perspektiv - utover avgifter - som kommer inn på biler i denne kategorien: Kreftene kan umulig utnyttes på vinterføre, og i motsetning til enkelte andre entusiastbiler er ikke firehjulsdrift å oppdrive.

En ting å ha i mente er at etter at du har valgt ekstrautstyr, er det utrolig billigere å velge en firehjulsdreven BMW i8.

Les test av BMW i8: Noe av det beste vi har kjørt noen gang