Test: Lexus RC F

Denne bilen tok vi fullstendig feil av.

MUSKELBIL: Den prøver å skjule det, men dette er en moderne, luksuriøs muskelbil.
Publisert

Vi må være helt ærlig og si at RC F er en bil som har forvirret oss litt. Da den først ble avduket, trodde vi det var en litt modifisert utgave av Toyotas lekebil GT86 med en skikkelig motor under panseret.

Det viste seg raskt å ikke stemme, for egentlig er det en slags coupéutgave av den litt undervurderte familiebilen IS med skikkelig motor, som Lexus selv ønsker at skal bli ansett som en utfordrer til BMW M4.

Med en 5-liters V8-er under panseret som sender på 470 hestekrefter til bakhjulene (eller 467 eller 477 avhengig av hvem du spør), er det i alle fall mer enn nok krefter til å tåle en slik sammenligning. De ytre målene er også ganske like.

Dette er ikke en M4-konkurrent

Men ganske raskt etter at du setter deg bak rattet, forstår du at også dette er helt feil. Den nær 200 kg tyngre Lexusen vil trolig bli spist opp på en bane av M4. Og selv på vanlig landevei oppleves BMW-en skarpere, mer aggressiv og mer adrenalinpumpende enn RC F.

Og ja, trass mer effekt, bruker Lexusen også lenger tid på 0-100. 4,5 sekunder mot 4,1 på M4. Årsaken er vekt.

Høyere vekt, høyere effekt og betydelig høyere utslipp sørger også for at Lexusen kommer ganske så dårlig ut på avgiftssiden, noe som gjør M4 merkbart billigere. Det skiller over 200.000 kroner i engangsavgift på disse to bilene.

En ekte muskelbil

Så er Lexus RC F en bomskudd? Så langt derifra!

RC F er et godt eksempel på at papiregenskaper og virkeligheten ikke nødvendigvis trenger å være sammenfallende.

I utgangspunktet er vi stor fan av M3/M4, men vi har en kjepphest med den nye generasjonen: Den er for kompromissløs. På en bane er den fantastisk, og når du skal kjøre aktivt er den om mulig enda bedre. Men den slapper aldri helt av. Til hverdagsbruk er den litt for stiv - og litt for mye.

Det er her RC F stiller i en helt annen kategori. Dette er en «vanlig bil» med tilgang til enormt mye krefter. Det er ikke en mer tilgjengelig utgave av hyperbilen Lexus LFA, det er ikke en M4-konkurrent som skal jage rundetider. Det er en dønn moderne, luksuroøs muskelbil!

Den ligger på sett og vist mellom M4 og Mustang GT.

Les også: Test av Ford Mustang GT på norske veier

En vanlig bil med mye krefter

RC F er ikke mer komplisert enn den må være. Det er ikke noe adaptivt understell, den har ikke en "downsizet" moderne turbomotor - og den har ikke engang en spesielt avansert diff. (Vel, den har en verdensnyhet på diff-siden, men ikke på testbilen vi har vært ute med.)

IKKE NOE TULL: Selvpustende 5-liters V8-motor med lakkert motorblokk.

Det er en litt overdesignet coupé med en selvpustende V8-er under panseret som har god rumling i normale hastigheter, og som brøler først når den passerer 4000 RPM. Den har en behagelig tradisjonell automatkasse, som kompenserer sin bedagelighet med veldig intelligente girskifter hvis du setter den i "Sport+".

Understellet i bilen er type "ganske stiv", men likevel overraskende komfortabelt - noe man virkelig kan leve med i hverdagen. Et riktig kompromiss etter vår mening.

Og siden den ikke er spesielt masete under rolig kjøring, kan man virkelig nyte Mark Levinson-lydanlegget med 17 høyttalere, som spiller fletta av alt du får i nye BMW-er.

Både behagelig og brutal

Det er en bil som gjør det engasjerende i hverdagen, men som ikke går over grensa til å bli slitsom.

Skikkelige bøtteseter.

Det er en bil som gjør at forbikjøringer unnagjøres på en brøkdel av lengdene som i andre biler, og som gir deg mulighet til å leke på svingete veier med et stort smil rundt munnen. Dessuten kan den gi deg litt ufrivillige "burnouts" i lyskryss. Men du kan også kjøre med svigermor uten at hun klager.

Det er denne tosidigheten vi er så glad i.

Fortsatt noen svakheter

Det skal likevel nevnes at bilen har noe forbedringspotensial. For det første er Lexus fortsatt et stykke unna å lage det perfekte interiøret. De har et vanvittig fokus på enkeltdetaljer, men har fortsatt ikke lært trikset med å bruke plast uten at det ser billig ut.

Instrumentpanelet består av flere skjermer, samt et analogt speedometer.

På den ene siden har man et spennende digitalt instrumentpanel, flott skinninteriør og noen aluminiumdetaljer som glimrer - men ta en titt på bildet under: Hvilken designsjef for et premiummerke, som ser på tyskerne som konkurrenter, tenkte at dette var godt nok?

Plast trenger ikke se så billig ut som dette.

Lexus RC F Luxury

Motor: V8 selvpustende bensin
Volum: 5,0/4969 ccm
Effekt: 470 HK v/7100 RPM
Dreiemoment: 530 Nm v/4800  RPM
Girkasse: 8-trinns automat
Drift: Bakhjul
Størrelse: 4705/1845/1390 mm
Egenvekt: 1765 kg
Bagasjeplass: 366 liter
Hengerfeste: Nei
0-100: 4,5 sekunder
Toppfart: 270 km/t
Forbruk: 1,08 l/mil
CO2: 251 g/km

Pris:
Bilmodell:
1.498.000
Testbil: 1.540.200 kroner

Utstyr inkluderer skinninteriør, seter med ventilasjon, LED-lys, parkeringssensorer/kamera, adaptiv cruisecontrol, GPS, Mark Levinson 17-høyttalers lyd, regnsensor, keyless, 19" alufelg mm.

Vi underer også litt på hvor HUD-en er på en bil til 1,5 millioner kroner.

Dessuten må vi, som vi også påpekte på den nye Lexus NX300h, si at infotainmentsystemet Lexus bruker for tiden ikke fungerer spesielt godt. Det styres som en bærbar datamaskin med trykkfølsom styreplate mellom setene, i et unødvendig innviklet, ulogisk og uoversiktlig brukergrensesnitt.

Det skal også nevnes at dette er en tørst bil. Lexus er selv åpne på at dette kan være siste gangen de har mulighet til å lage en bil med en selvpustende V8-motor grunnet frykt for nye EU-regler. Realiteten er at det låter fantastisk, og er flott å kjøre - men det suger suppe. Det oppgitte forbruket er på 1,08 liter per mil, og som vi alle vet er oppgitt forbruk alltid optimistisk.

Med amerikanske priser på drivstoffet er det helt greit, men når man kommer til pumpa i Norge, går pengene fort. Og som tidligere nevnt straffes bilen voldsomt på engangsavgift.

Spennende

Vi må være så ærlige å si at RC F er en av de bilene vi har falt mest for den siste tiden. Det er ikke det at den er «best», men den tilbyr en totalpakke som er så utrolig fristende for den som er glad i bil.

Den ser bra ut (og bedre i virkeligheten enn på bilder grunnet dype linjer), den har en berusende lyd, en kanskje enda mer berusende akselerasjon - og den er samtidig til å leve med de dagene du bare skal fra A til B.

Siden det er en Lexus, vet man også at det kommer til å være et relativt problemfritt bilhold også.

Les også: Dette bilmerket har de mest fornøyde kundene

Lysdesignet skiller seg virkelig ut i mengden.

Fra et rent objektivt ståsted er det nesten umulig å anbefale bilen. Til det er den for dyr, og M4 tilbyr på papiret mer for pengene. Men det eksisterer ikke mennesker som kjøper en sportscoupé med nær 500 hestekrefter basert på objektive kriterier.

RC F er en bil du bare faller for.

På tampen er det også greit å påpeke at om du venter litt, så kommer RC også i en variant som gjør den overkommelig for flere: En hybridutgave med motoriseringen vi allerede finner i IS300h og NX300h dukker opp neste år.

Test av Lexus IS300h: Nå har BMW grunn til å være bekymret